Luie zondag - Bouwen zonder gezeur | Gamer.nl

Luie zondag - Bouwen zonder gezeur | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Door de opkomst van mobiele games zijn ontwikkelaars steeds beter gaan nadenken over welke prikkels ze spelers moeten geven om even een level te spelen, door te klikken naar het volgende onderdeel en zelfs de portemonnee te trekken als dit allemaal te lang duurt. Een delicate balans tu en beloning, uitdaging en vordering zorgt voor telkens weer dat duwtje in de rug om niet de app genadeloos af te sluiten. Daarom is het een raadsel dat een spel als Minecraft zo’n succes is geworden. We zijn zo gewend om vast te houden aan regels, beperkingen, beloningen en straffen dat een digitale omgeving waarin men zegt “dit is je wereld, kijk maar wat je doet” nogal intimiderend is. Maar dan kijk je op de klok en blijkt het opeens drie uur later te zijn. Het werkt gewoon.

Niemand valt je lastig

Nog zo’n verra ing: de mobiele versie van Minecraft is een doorslaand succes. Android- en iOS-spelers hebben het spel in 2012 in totaal zes miljoen keer aangeschaft. We hebben het dan over een app die op de iPad en iPhone 6 euro kost. Maar dat is niet meer dan terecht: hoewel er duidelijk wat elementen mi en en een beetje respectabele computer veel mooiere beelden weet te produceren, zijn de basiselementen van het spel prima uitgewerkt. Zet de game eerst lekker op de Creative-stand, zodat je met een grote verzameling grondstoffen en voorwerpen er onbezorgd op los kunt bouwen. Eindeloos blokjes stapelen en niemand die je lastigvalt, je punten geeft of ontneemt, of zegt dat het anders moet – heerlijk!

Er zijn heel wat alternatieven verkrijgbaar voor Minecraft, van overbodige rip-offs tot onderhoudende avonturen met een geheel eigen karakter. Een van de leukste titels in dit genre is Junk Jack voor de iPad en iPhone, een grappig mannetje met een mijnwerkershelm. In tegenstelling tot Minecraft, speelt Junk Jack zich in twee dimensies af. Daardoor wordt de wereld overzichtelijker en kun je de grotten van de zijkant zien. De hoofdpersoon is klein afgebeeld, zodat je veel van de omgeving ziet en op vrij grote afstand blokken kunt plaatsen en verwijderen. Erg handig is de uitzoomfunctie, waarin de camera ver naar achteren wordt geplaatst en je het landschap kunt bewonderen. Ben je een paar uur bezig geweest om de wereld opnieuw in te richten, dan krijg je op deze manier een overzicht van wat je allemaal hebt opgebouwd, of gesloopt.

Gemoedelijk

Als je echt rustig aan wilt doen, zet je Junk Jack op Peaceful Mode en ‘Hold to break’, zodat levensbedreigende situaties worden vermeden en je niet eens meerdere keren op een blokje hoeft te tikken om een rotsblok weg te halen. En als je de verschillende recepten om voorwerpen en stoffen te maken niet één voor één in de speelwereld wilt zoeken, kun je ze allemaal voor minder dan een euro aanschaffen. Mi chien heeft het te maken met de onschuldige tekenstijl, de grappige monstertjes of de vrolijke achtergronddeuntjes, maar Junk Jack heeft een veel gemoedelijker uitstraling dan Minecraft, dat af en toe een onverwacht vreemde spanning met zich meebrengt.

Junk Jack zorgt voor een vrolijke afwi eling voor Minecraft, dat door de besturing van de iPad-versie soms minder relaxed werkt dan voor onze Luie Zondag goed is. Bovendien wordt Junk Jack ook goed ondersteund door de ontwikkelaars, die telkens met nieuwe content en verbeteringen komen. Door de charmante pixelart en de vele leuke acce oires en etenswaren heeft Junk Jack een karakteristiek, bijna vriendelijk sfeertje gekregen. Natuurlijk doet het door het blokjes hakken en plaatsen, en het fabriceren van werktuigen wel aan zijn inspiratiebron denken, maar dat mag de pret niet drukken. Junk Jack is door zijn tweedimensionale opzet en de handige besturing beter geschikt voor een mobiel apparaat dan zijn grote broer. Wil je eindeloos hakken, graven, bouwen en rondzwerven in je eigen wereldje, dan is Junk Jack je beste vriend.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou