Iron Man VR, No Man’s Sky en de toekomst van PlayStation VR

Iron Man VR, No Man’s Sky en de toekomst van PlayStation VR

Het is inmiddels meer dan tweeënhalf jaar geleden dat de PlayStation VR op de markt verscheen. Toch kregen we eigenlijk pas vorig jaar goed te zien wat de accessoire nou de moeite waard maakt: goede games. Het is inmiddels helaas weer een tijdje stil geweest rondom nieuwe vr-games voor de PlayStation 4, maar daar komt binnenkort verandering in.

Sony sprong als eerste van de klassieke consolemakers, als we de Virtual Boy even niet meetellen, in de strijd om een virtualrealityheadset aan te bieden. De enige echte concurrenten tijdens de lancering, de Oculus Rift en HTC Vive, hadden een vereiste die PlayStation VR niet kende: een krachtige pc. Hiermee had Sony zowel een voor- als een nadeel te pakken. Miljoenen gamers die al een PS4-console in huis hadden konden relatief gemakkelijk instappen. Het nadeel is dat de grafische kwaliteit die voortvloeit uit de dure set-ups van Rift- en Vive-gebruikers, niet kan worden geëvenaard op een PS4, ook niet op een PS4 Pro.

PlayStation VR

Van explosie naar overdonderende stilte

Met het hypnotiserende Tetris Effect, de schattige puzzelmuis in Moss en de uiterst charmante gameplay van Astrobot, kreeg de PlayStation VR in 2018 weer volop aandacht. Het heeft even geduurd, maar dankzij deze ervaringen werd het ook voor PlayStation 4-gamers de moeite waard om een lompe headset op te zetten. Gecombineerd met scherpe aanbiedingen is het op dit moment niet moeilijk om de vr-bril aan te raden.

Het hoogtepunt van de PlayStation VR van vorig jaar is weliswaar weer afgezwakt, maar Sony blijft toch hoog inzetten op de technologie. Na een overdonderende stilte omtrent alles wat betreft PS4 in 2019 (en een afzegging voor de E3 in juni), doorbrak Sony deze stilte eindelijk met een eigen Nintendo Direct-achtige videopresentatie met de naam State of Play. Hier pakte het Japanse bedrijf de kans om een aantal aankondigingen te maken, die vooral om PlayStation VR draaiden. Menig fan, waaronder stiekem ook wijzelf, hoopten op een mogelijke hint naar in ieder geval één game uit het trio van grote PS4-games dat ons nog te wachten staat: Death Stranding, Ghost of Tsushima en The Last of Us 2. Uiteindelijk was het goede nieuws alleen besteed aan (toekomstige) PS VR-bezitters. Zij kunnen zich verheugen op een aantal interessant ogende titels die vrij snel al worden uitgebracht.

De verse lichting

Een paar dagen na de presentatie vloog Gamer.nl naar New York om zelf te kunnen ervaren of deze nieuwe line-up genoeg is om ons enthousiast te maken over de toekomst van console-vr. We speelden de meeste games die aan bod kwamen in de State of Play en keken of de volgende lichting PlayStation VR-games genoeg leuks biedt om de vr-bril uit de kast te halen.

In Iron Man VR is logischerwijs de manier van vliegen het hoogtepunt. Je handpalmen gebruiken om jezelf voort te bewegen met de Move-controllers werkt zo goed, dat je je afvraagt waarom deze superheld niet eerder in virtual reality aan bod is gekomen. De snelheid en vrijheid die het rondvliegen met zich meebrengt, is niets minder dan spectaculair te noemen. Ook lasers schieten met extreme precisie vanuit je handen bevalt, waarmee de kern van de gameplay goed in elkaar steekt. De dialogen en voice acting zijn vooralsnog echter niet van een heel hoog niveau. Het idee is dat Iron Man VR een origineel verhaal krijgt, maar het voelt meer als een slap aftreksel van de films. Jammer, maar de gameplay zelf moet genoeg reden bieden om van Iron Man VR een interessante toevoeging aan de PS VR-line-up te maken.

PlayStation VR

Ook in No Man’s Sky – dat via een aankomende update vr-ondersteuning krijgt - is vliegen het hoogtepunt, hoewel de rest niet per se tegenvalt. Het vliegen voelt gewoon echt goed. Ook hier gebruik je de Move-controllers, maar in dit geval wordt je rechtercontroller gebruikt als een joystick, wat extreem bevredigend oogt en voelt. Deze besturing zorgt er voor dat je dichterbij de game zit, wat precies het doel is van virtual reality. Ook het gevoel van schaal dat de headset levert, voegt een extreem niveau van immersie toe aan een game die daar bijzonder veel baat bij heeft. De teleportatie-navigatie die we ter voet gebruiken, voelt iets minder soepel, maar hopelijk vinden we een beter alternatief in de andere besturingsopties die de ontwikkelaar ons heeft beloofd. Of de vr-ervaring de nieuwe standaard gaat worden om No Man’s Sky in te beleven betwijfelen we, maar het lijkt in ieder geval een uitstekend alternatief om uitgebreid te kunnen genieten van je ruimtereizen.

PlayStation VR

Ghost Giant doet ons denken aan de schattige platformer Moss, waarin je een gelijksoortig kijkdooseffect ervaart omdat je als groot wezen een miniatuurwereld ontdekt. Zoals de titel van de game verraadt bestuur je een gigantisch spook. Je hebt echter geen kwade bedoelingen, wat lastig te communiceren is zonder te kunnen praten tegen het kleine katje Louis. Hier zit dan ook de oorsprong van de interessante dynamiek in Ghost Giant: als machtige god kun je een bang jongetje helpen door sleutels te vinden, auto’s te repareren of onkruid te verwijderen en zo samen een band opbouwen. De visuele presentatie doet erg denken aan Animal Crossing en komt uitstekend tot zijn recht in virtual reality. Af en toe moet je als speler wachten om handelingen uit te voeren tot de game dat toelaat, maar daar tegenover staan wel goed schrijfwerk en uitstekende voice acting.

PlayStation VR

Deze golfgame gaat geen onderscheidingen verdienen, maar Everybody’s Golf VR is wel een heel solide vr-alternatief voor liefhebbers van Wii Sports. De besturing met Move-controllers is heel toegankelijk en werkt precies zoals je verwacht. Het is daarnaast ook enorm ontspannend om deze game te spelen. De golfbaan ligt er vredig bij en werkt uitermate kalmerend in combinatie met de zucht wind die je via de koptelefoon hoort. Verwacht geen wonderen, maar wel een game die prima dienst kan doen voor PS VR-eigenaars die even tot rust willen komen met een golfclub in de digitale handen.

PlayStation VR

Fans van Rick and Morty konden eerder al in vr genieten van de bizarre humor in Virtual Rick-ality. Binnenkort kunnen ze wederom een game verwachten waar acteur en creatieve geest Justin Roiland zijn uiterste best doet om de buikspieren van gamers te trainen. Trover Saves The Universe is in geen enkele capaciteit verbonden aan de bekende tv-serie, maar zou net zo goed als spin-off dienst kunnen doen. Voor de humor en visuele stijl is niet veel moeite gedaan om veel af te wijken van de indirecte bron, wat overigens niet als minpunt gezien hoeft te worden. Trover Saves The Universe kan op eigen poten staan door fantastische animaties en slimme gameplay-oplossingen voor de beperkingen van virtual reality. Dat je als inwoner van een planeet waar simpelweg lopen een ernstig taboe is de hele game tot je stoel bent gebonden, is precies het soort creativiteit dat goed werk in virtual reality. Of de ervaring ook voor langer dan een halfuur leuk blijkt, is echter nog even afwachten.

PlayStation VR

Na het spelen van deze nieuwe titels wordt duidelijk dat Sony nog steeds gelooft in PlayStation VR en snapt dat goede software cruciaal is voor de toekomst van het platform. Dankzij de verfijnde gameplay en variatie in games zou het zonde zou als Sony hun passie voor virtual reality zou loslaten wanneer de PlayStation 5 verschijnt. Een nieuwe backwards compatible PlayStation VR, die gebruik kan maken van de ongetwijfeld krachtige hardware in de PS5, klinkt dan ook als muziek in de oren. De volgende generatie PS VR is vooralsnog nog maar een fantasie, maar de huidige strategie zorgt er in ieder geval voor dat we niet kunnen wachten om Sony’s dromenland in de toekomst te blijven verkennen. En gelukkig krijgen we in de nabije toekomst genoeg leuks om deze droom in stand te houden.

No Man's Sky

No Man's Sky kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik ben erg blij dat Sony tot nu toe zo door pakt met de ondersteuning van PSVR. De meeste van de genoemde games lijken me zeker interessant worden en ik heb er al eerder al een boel leuke ervaringen aan overgehouden dus laat maar komen. Het zou mooi zijn, ook voor het vertrouwen van voortzetten van een geïntroduceerd product, als Sony doorpakt en met de PS5 de support óók door zet. We zullen zien :)

0
test

@**Guitar_Hero** Zou inderdaad wel zo prettig zijn als de oude headset ook gewoon straks op de Ps5 te gebruiken is, en je zelf kan bepalen wanneer je wilt upgraden naar een nieuwere versie PSVR. Het lijkt me dat Sony de install-base van de headset wil behouden en uitbreiden met een nieuw model net zoals de pc tegenhangers, ipv opnieuw opbouwen en de consument verplicht op kosten jagen.. Alhoewel het zou niet bepaald de eerste keer zijn om oudere apperatuur niet meer te ondersteunen, denk racestuurtjes, audio headsets enz. Ik weet wel dat ik me toch wat besodemieterd zou voelen mocht het laatste aan de orde zijn.. Trouwens erg veel zin in de PSVR-games Blood & Truth en Sairento, komen allebei in mei uit, beide in de pre-order, kan ik die Move controllers weer eens wat nut geven..:)

0
test

@clandestine666 Ik hoop ook dat de huidige PSVR supported wordt door de PS5. Een console én een VR upgrade is wat te duur, en lijkt me in die combinatie ook niet zomaar heel veel verkopen. Sony heeft de geschiedenis (door eigen toedoen) niet mee op gebied van ondersteuning van accessoires, maar mogelijk hebben ze daar iets van geleerd. Blood & truth lijkt me ook fantastisch! Sairento ken ik volgens mij nog niet, zo maar eens opzoeken :) Wat mij betreft mag VR zeker blijven, gamen was nog nooit zo indrukwekkend!

0

Ik heb nog steeds pezier met VR in Ace Combat en GrandToerismo, kan niet wachten op andere games

0
test

@Floks Is Ace Combat een beetje te doen qua motion sickness? Lijkt me heel mooi maar ik ben bang dat ik niet heel lang kan spelen.

0
test

@**Guitar_Hero** ik heb 'm letterlijk 5 minuten gespeeld bij een vriend van me en ikzelf lag daarna over de wc🤔 ligt natuurlijk voor iedereen anders, maar voor mij de motion sickness behoorlijk aanwezig XD

0

Aanbevolen voor jou