Ik Denk: Gamen is voor Mannen | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

De gedachte van mij

Politiek, seksualiteit, sociologie en maatschappelijke problemen ik verdraai het behoorlijk. Wat is daar nu het nut van Rick? Heb je niets beters te doen? Gamen bijvoorbeeld? Het antwoord daarop zou zijn: ja, er is nog erg veel dat ik moet doen... Wat drijft mij dan tot deze waanzin? Het ontdekken van de waarheid. Het gaat er niet om of ik een goed resultaat haal of mijn hypothese klopt. Het gaat erom wat ik in mijn reis er naar toe geleerd heb, ongeacht het resultaat.

Bij de gedachte Gamen is voor Mannen krijg ik meteen een gemend gevoel. Als ik aan iemand moet denken die aan het gamen is denk ik meteen aan een man. Kijk ik naar de markt hoe de grote blockbusters verkocht worden dan is dit op het mannelijke publiek gericht. Waarom? Ik a ocieer geweld met een man. Er is een hoop actie en spektakel te zien in bijvoorbeeld een Battlefield of Call of Duty.

Rolpatroon en terugkoppelen

Dit fenomeen, dat ik games beter vind pa en bij mannen kan te maken hebben met het rolpatroon dat mij aangeleerd is vanaf de jeugd. De jongens gingen op voetbal speelden met auto’s en de meisjes spelen met poppen en gaan op ballet. Het gene wat door de maatschappij ingeprent is door bijvoorbeeld reclames, een automonteur is mannelijk en met een nieuwe keuken maakt u uw vrouw blij en ga zo maar door!

Als ik mezelf de vraag stel is gamen iets voor mannen, dat zal ik nee zeggen omdat ik weet dat er genoeg vrouwelijke gamers zijn. Echter kan ik het ook anders bekijken, legt de basis van de meeste games niet de nadruk op het mannelijke geslacht? In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat de strekking wel een kern van waarheid bevat, al niet klopt.

De invloed van de industrie en casual markt

De game industrie helpt ook behoorlijk mee! Ga ik naar een leuk game evenement zoals binnenkort Firstlook in Nederland wat nemen de uitgevers dan mee naast een hoop (gave) games? Juist! Boothbabes. Nu ben ik daar als man zeker niet op tegen, maar het legt wel weer erg de nadruk op het geslacht mannen. Stel je voor dat we het omdraaien en dat er alleen maar Boothmannen rond lopen, hoe zou jij daar op reageren? Zou je nog wel gaan? Ik persoonlijk zou dit zeer onprettig vinden, en er niet erg naar uitkijken om schaars geklede mannen te zien als ik naar zo’n evenement ga.

Anderzijds heb je natuurlijk ook steeds meer games voor de casual markt, die in mijn ogen beter het vrouwelijke geslacht bereiken. Al jaren doet The Sims serie het ontzettend goed  bij de vrouwen, wat ik toch wel als een echte grote titel beschouw.

Mijn gedachten over een conclu ie

Uiteindelijk trek ik een conclusie in mijn gedachten, dit artikel is in tien minuten geschreven en over een paar jaar heen gevormd door mijn eigen gedachtes. Het dient niet als volwaardig te worden beschouwd maar meer als een soort benadering naar iets toe.

Ik denk dat ik met mijn stelling Gamen is voor Mannen erg dicht in de buurt kom van de huidige stand van zaken. Dit betekent natuurlijk niet dat vrouwen niet meetellen, het is hoe ik het overwegend zie. Vergelijkend met een aantal jaren terug zie ik wel degelijk een verandering in de industrie. Het casualsegment heeft voor een nieuwe markt gezorgd en een opening gemaakt voor de andere gamesegmenten. Uiteraard gaat het om de benadering die ik heb en hoe ik er tegen aankijk. Nogmaals dit is slechts een korte benadering en er zijn nog vele elementen die ik niet benoemd heb.

De volgende stap die over het algemeen neem is het reflecteren van wetenschappelijke en sociale onderzoeken. De waarheid is uiteindelijk een mening van iets waarin jij geloofd. Dit klinkt mi chien gek en zal niet altijd op gaan, alleen ik ben zelf door de jaren heen zo gaan denken vanwege de vele benaderingen in de wereld.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou