Hands-on: Android-console Ouya, vol mogelijkheden | Gamer.nl

Hands-on: Android-console Ouya, vol mogelijkheden | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

In een trailer tegenover de ma ale expositiehal van de gamebeurs E3 in Los Angeles is de Ouya te vinden. De makers van Ouya wilden geen duizenden euro's voor een eigen stand betalen. De trailer tegenover de E3 is een guerrilla-actie die bij Ouya past: eigenzinnig, geinig en vooral heel zelfstandig. Het opzichzelfstaande crowdfundingproject op Kickstarter haalde meer dan 8,5 miljoen dollar op. Het succes valt te danken aan het design, prijskaartje en de anticipatie van vele gamers die allemaal iets in de kleine gameconsole zien.

Hardware

De kleine Android-console is vormgegeven door Yves Behhar, ontwerper voor onder andere Prada, Herman Miller en Samsung. Dat zie je echter niet direct terug aan het uiterlijk van de Ouya. Het is vooral een klein hoekig zilver- en zwartkleurig doosje met het logo van Ouya op de voorkant. De Android-console is niet veel groter dan een flinke koffiemok, weegt verbazingwekkend weinig en aan de bovenkant bevindt zich een lichtgevende powerknop. Aan de achterkant van de kubusvormige spelcomputer zijn de verschillende ingangen te vinden, waaronder hdmi, ethernet, usb, micro-usb, en een ingang voor de stroomkabel.

Het apparaat is voorzien van een Tegra 3-chip met een 1.7 GHz quadcore-proce or, 1 GB aan werkgeheugen, 8 GB aan opslagruimte, Bluetooth 4.0 en wifi. Dat is meer dan genoeg om de meeste Android-games op te draaien, maar laat direct zien waarom het zo moeilijk is om een console op basis van smartphone-hardware uit te brengen: op het moment dat je de specificaties introduceert, zijn ze alweer verouderd. De krachtigere Tegra 4 wordt op dit moment al in verschillende apparaten gebruikt en 2GB aan werkgeheugen is zelfs bij midrange-toestellen de norm.

Controller

De oudere hardware wil niet zeggen dat de Ouya onbruikbaar is. Integendeel: de Android-console maakt op verschillende punten indruk, zoals bij de controller. De slanke tweekleurige controller - ook grijs en zwart - beschikt over een handige trackpad, twee duimknoppen, een d-pad, gekleurde actieknoppen en trigger-knoppen aan de achterzijde. Van een afstand lijkt de controller veel op die van de Xbox 360, en dat is een goede eigenschap. De Ouya-controller ligt lekker in de hand, de knoppen geven genoeg feedback en de twee aa-batterijen kunnen gemakkelijk via de verwijderbare aluminium frontjes vervangen worden. De Ouya-controller werkt via Bluetooth en is geheel draadloos.

De controller wordt gebruikt om zowel door het menu van Ouya, de games en Android 4.1 (Jelly Bean) te navigeren. Met de Ouya-knop op de controller wi elt de gebruiker tu en de huidige game en de Ouya-interface. Het gebruik van een trackpad is een fijne afwi eling tijdens het spelen van mobiele games en komt goed van pas als gebruikers dieper in Android 4.1 willen gaan om bijvoorbeeld een apk-bestand van een app wilt installeren of een een toetsenbord, muis of extra controller via Bluetooth aan de Ouya te koppelen.

Software

Nadat de gebruiker de controller met de Android-console heeft verbonden, een account heeft aangemaakt en de creditcardgegevens heeft ingevuld, is de Ouya klaar voor gebruik. Het Ouya-menu is strak en overzichtelijk en kent maar vier opties: play, discover, make en manage, waarvan gamers vooral van play (spelen van games) en discover (ontdekken van games) gebruikmaken. De games worden in een interface met blokken weergegeven en als de gebruiker op een game drukt, worden een beschrijving, screenshots en enkele kenmerken als genre en grootte weergegeven. De gebruiker heeft hierna de keuze om de game te installeren.

Alle games op Ouya zijn gratis te spelen, of dit nu de gehele game of enkel een demo is. De gebruiker kan dan zelf aangeven of de game leuk genoeg is om te kopen. Veel games maken ook gebruik van het freemiummodel waarbij de game gratis is, maar er in-app aankopen nodig zijn om verder te komen. De Ouya-winkel bevat meer dan 100 games met voornamelijk retrospellen, platformers en simpele games waarbij de besturing via één of hooguit twee knoppen gaat. Enkele uitschieters, waaronder Dead Trigger, Cannabalt en Final Fantasy III, geven echter hoop voor de toekomst, want de kwalitatief hoogstaande games spelen fijn op de Ouya en vertrouwd met de controller. Maar het wordt wel snel duidelijk dat de Ouya een game als Grand Theft Auto: Vice City mist, terwijl die al wel in beide appwinkels voor smartphones en tablets te downloaden is.

Android-mogelijkheden

Maar het huidige gamesaanbod bij Ouya is nog niet eens het meest intere ante aan het apparaat. De mogelijkheid om content te streamen, media-apps en emulatie-apps te draaien, geven de Ouya een groot voordeel. De gebruiker haalt namelijk nog steeds een vrij krachtig Android-apparaat in huis dat met een hdmi-kabel op de televisie wordt aangesloten. Zo hebben gebruikers de mogelijkheid om de app van serie-streamingdienst Netflix - die aan het einde van het jaar ook naar Nederland komt - te draaien of hun eigen content van een mediaserver via XBMC of Plex naar de Ouya te streamen. Het vergt echter nog wel wat niet duidelijk beschreven handelingen om alles draaiende te krijgen. Bij emulatie-apps is er het probleem dat deze niet officieel door Ouya ondersteund worden, waardoor de controller veelal slechts gedeeltelijk werkt.

Conclusie

Als de makers van Ouya de openheid van Android net zo gaat omarmen als de openheid van hun eigen gameplatform, kan de Android-console hoge ogen gaan gooien. Het kostenplaatje van 99 dollar is niets vergeleken met de mogelijkheden die de Ouya kan bieden. Het benutten van al die mogelijkheden vergt nog wel te veel inspanningen van de gebruiker, maar de Ouya is nog altijd mooier, krachtiger en veelzijdiger dan een minicomputer als de Raspberry Pi. En dan wordt de uitstekende controller nog niet eens meegeteld.

Ouya lanceert vandaag in Noord-Amerika en Engeland.

Deze tekst is geschreven door Daniël Verlaan in opdracht van NUtech


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou