Gevoelige documenten over oorlog Oekraïne gelekt op Minecraft-Discordserver

Gevoelige documenten over oorlog Oekraïne gelekt op Minecraft-Discordserver

Minecraft-Discordserver blijkt onverwachte bron van gelekte Amerikaanse documenten

Gevoelige documenten die details bevatten over de strategie van de Verenigde Staten in de ondersteuning van Oekraïne tegen Rusland zijn gelekt op socialmediaplatforms, waaronder Telegram en Twitter. De documenten werden voor het eerst ontdekt op een Minecraft-Discordserver.

Dat meldt Wall Street Journal. Waar spelers meestal discussiëren over het organiseren van multiplayerlobby's op een onofficiële Discordserver, lekte een gebruiker vijftig documenten met 'top secret'-classificaties, waarin gevoelige informatie werd vrijgegeven over de voortdurende oorlog in Oekraïne en hoe de NAVO Oekraïne zou helpen.

Het open-source inlichtingenbureau Bellingcat, dat gespecialiseerd is in fact-checking en onderzoek, meldde dat er enkele luchtige uitwisselingen waren in de chat voordat een gebruiker de documenten met gelekte informatie toevoegde.

Bellingcat ontdekte ook dat er momenteel twee versies van de gelekte documenten online zijn, waarbij de originele versie de Oekraïense verliezen tijdens de oorlog lager inschat dan de Russische verliezen, en een andere versie die hogere Oekraïense verliezen laat zien.

Als reactie op een tweet van een andere gebruiker die meldde dat het Pentagon stappen onderneemt om Twitter-posts te verwijderen die geclassificeerde informatie bevatten, zegt Aric Toler, onderzoeker bij Bellingcat: "Censuur is behoorlijk belachelijk, omdat het overal is nu."

Discord geeft in een gesprek met Kotaku aan dat het 'de hoogste prioriteit' is om gebruikers een veilige ervaring te bieden op het platform. 

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Huh? Het bronartikel stelt "The secret documents were first posted in January to a small group on a messaging channel that trafficked in memes, jokes and racist talk". Nou kan ik niet het hele artikel lezen want paywall maar het wijkt wel heel erg ver af.

0
test

@gimbal2 klopt wel hoor ik heb telegraaf premium en kon daar dus ook hele stuk lezen. Wat ik begreep even uit me hoofd was het was geplaats en kreeg geen likes of zo en toen is het later weer gepost en ging het vrij snel.

0
test

@hulstpower Bypass Paywalls Clean (firefox plugin) en je bent van elke betaalmuur af.

0

Aanbevolen voor jou