Genieten van Zelda met Hyrule Historia | Gamer.nl

Genieten van Zelda met Hyrule Historia | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Hij is al een tijdje verkrijgbaar, maar we hebben hem zelf pas net binnen: een dik boek met een groene kaft (de speciale editie – succes met vinden – heeft een nog luxere kaft) met daarin 278 pagina’s vol met informatie, artwork en screenshots uit de The Legend of Zelda-games. Prachtig voor op je kamertafel of in je boekenkast, om af en toe doorheen te bladeren en met veel nostalgie de sfeer van de oude games op te snuiven. Of juist om aan anderen te tonen, mensen die mi chien nog niet zo bekend zijn met de reeks maar die het verdienen om kennis te maken met één van de meest iconische gamefranchise ooit.

Kwaliteit en kwantiteit

Wanneer je door Hyrule Historia bladert, krijg je nergens het gevoel dat er conce ies zijn gedaan op de kwaliteit of kwantiteit. Wat meteen opvalt is de stevige kaft en het gladde, glo y papier aan de binnenkant. Ook merken we op dat het boek met touw gebonden is, wat de stevigheid van het product ten goede komt. Je hebt vast wel eens meegemaakt met een boek of tijdschrift dat de bladzijden aan de voor- en achterkant beginnen los te laten, maar door het gebruik van touw bij het binden van het papier heb je daar geen last van in Hyrule Historia.

Het boek heeft een uitgebreide introductie – geschreven door Zelda-bedenker Shigeru Miyamoto – evenals een outro – door de huidige producer Eiji Aonuma. Alleen al in deze teksten spat de pa ie voor Nintendo’s paradepaardje er van af. Gelukkig kwamen we ook geen kromme vertalingen tegen. Alles, inclusief de meeste tekst in artwork, is heel netjes en logisch vertaald naar het Engels.

Drie delen

Hyrule Historia is opgedeeld in drie delen. Omdat het boek rond de lancering van de meest recente Zelda-game, Skyward Sword, is gemaakt, is het eerste deel een uitgebreide beschrijving van de conceptfase van die game. Over pakweg 60 pagina’s komt artwork van personages, vijanden en omgevingen uit de game aan bod. Of het nu je favoriete Zelda-game is of niet, de hoeveelheid artwork en informatie die aanwezig is, mag indrukwekkend genoemd worden.

Echt intere ant wordt het pas in het tweede deel, waarin de geschiedenis van de reeks aan bod komt. Voor het eerst in de historie van Zelda wordt er een duidelijke tijdlijn van het complete verhaal geschetst, allereerst via een compact schema dat alle delen op chronologische volgorde zet. Nintendo laat wel weten dat fans niet te nauw moeten kijken: het verhaal komt eigenlijk op de tweede plaats in Zelda-games en is ondergeschikt aan de gameplay. Toch weet Nintendo alle spellen heel aardig aan elkaar te verbinden, al moet het wel werken met drie verschillende universums (die worden opgesplitst na de tijdreisavonturen in Ocarina of Time).

Na de compacte tijdlijn wordt de legende van Zelda over zo’n 60 pagina’s in detail uit de doeken gedaan. Die begint bij Skyward Sword (ironisch genoeg de meest recente game in de serie) en eindigt bij zowel The Adventure of Link, Four Swords Adventures en Spirit Tracks. Per game wordt duidelijk uitgelegd wat er gebeurt en hoe het spel verbonden is met de volgende game die chronologisch gezien aan de beurt is. Voor grote Zelda-fans die zich al jaren achter de oren krabben hoe de games nu precies in perspectief geplaatst moeten worden, is dit hemels leesvoer.

Ten slotte volgen er nog zo’n honderd pagina’s aan artwork en creatieve uitspattingen van alle verschillende Zelda-games. Je krijgt als het ware een rondleiding in de keuken en ziet hoe verschillende personages zijn ontstaan, van eerste schetsen (die totaal niet lijken op de uiteindelijke versie), tot beschrijvingen van wat personages of omgevingen moeten uitstralen. De verdeling zal sommige lezers mi chien tegen het hoofd stoten: zo krijgen fan favourites Majora’s Mask en Wind Waker respectievelijk maar 3 en 10 pagina’s toebedeeld, terwijl de Oracle-reeks en Spirit Tracks respectievelijk 6 en 22 pagina’s beslaan. Maar goed, alle games worden in ieder geval belicht.

Hyrule Historia eindigt met nog wat smakelijke toetjes. Wat te denken van de verschillende belangrijke personages door de jaren heen en een gedetailleerde beschrijving van alle Zelda-games die ooit zijn uitgekomen, inclusief box art? Het boek sluit af met een prachtige manga comic van Akira Himekawa, gebaseerd op Skyward Sword.

Iedere Zelda-fan zal na het lezen van deze tekst wel begrijpen dat Hyrule Historia een e entiële aankoop is. Je kunt jezelf dagen verliezen in de prachtige artwork en gedetailleerde beschrijvingen. In zijn geheel straalt deze ‘bijbel’ ook het plezier uit waarmee Nintendo de serie blijft ontwikkelen. Je kunt het boek voor 30,99 euro bestellen bij Bol.com. Hyrule Historia is in ieder geval een prachtige toevoeging aan je Zelda-verzameling. En wie weet laat het mensen die nog niet zo bekend zijn met de reeks, wel beseffen waarom The Legend of Zelda zo geprezen wordt.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou