ESA steunt SOPA-wetgeving publiekelijk | Gamer.nl

ESA steunt SOPA-wetgeving publiekelijk | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

De Stop Online Piracy Act is een wet die het mogelijk maakt voor de regering en copyrighthouders om websites op zwart te zetten die inbreukmakende content online hebben staan. De wet is origineel bedoeld om te voorkomen dat torrent- en downloadwebsites gecopyrighte inhoud online zetten. Maar vooral de extra mogelijkheden die de wet biedt, zijn onderwerp van discu ie. Zo zou een verdenking van het plaatsen van illegaal materiaal al genoeg zijn om een website offline te halen. Deze maatregelen zouden volgens tegenstanders innovatie en creativiteit een halt toeroepen.

Volgens een statement van de ESA sluiten technologische innovatie en het beschermen van content elkaar niet uit. "Piratenwebsites - die enkel gericht zijn op het profiteren van hun eigenlijk overduidelijke piraterij - verminderen de vraag naar legitieme videogame producten en services en kosten dus banen."

De ESA meldt vervolgens dat de industrie effectieve maatregelen nodig heeft om dit specifieke probleem op te lo en. Hierbij steunen ze de voorstellen van het Huis van de Senaat om dit doel te bereiken. "We zijn op de hoogte van mogelijke problemen die een negatieve invloed op innovatie zouden kunnen hebben. We kijken er naar uit om samen te werken met het Huis van de Senaat en alle andere geintere eerde partijen, om een juiste balans te vinden en bruikbare oplo ingen te definiëren om zo moedwillige overtreders tegen te gaan waar legale producten en busine model-innovatie niet onder lijden."

Niet iedereen steunt de positie van de ESA. Nintendo en Sony hebben hun steun ingetrokken voor de wet. Electronic Arts heeft de wet nooit publiekelijk gesteund die was voorgesteld in het congres, maar zou wel kunnen staan achter iets met vergelijkbare doelen.

Onafhankelijk ontwikkelaar Nathan Fouts, bekend van onder andere Weapon of Choice en Serious Sam: Double D, vraagt in een open brief op zijn blog of ESA zijn positie wil heroverwegen. Zijn argument is dat door het steunen van de wet, ESA ongevraagd ook de steun van zijn leden uitdraagt, die onder andere bestaan uit tegenstanders Nintendo en Sony. Fouts gelooft dat de SOPA zowel slecht voor het internet is als slecht voor de game-industrie.

Jim Sterling van Destructoid schreef ook een open brief. Hierin noemt hij de wet "hypocrisie op het meest verwerpelijke niveau". Hij refereert hier aan het werk van ESA om games eerst onder dezelfde grondwettelijke bescherming te krijgen als andere vormen van artistieke uitdragingen om er vervolgens een uitzondering voor te maken.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou