Een nieuwe game PC voor onder de €700? | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Voor we het avontuur beginnen, eerst een paar voorwaarden: 

1) je hebt een oude game-PC van ca 2-3 jaar oud met monitor, muis en toetsenbord, die we als donor gebruiken.

2) we kunnen de voeding (min. 700watt), en DVD speler/brander opnieuw gebruiken.

3) je hebt een windows 7 DVD

4) je kunt de PC zelf bouwen. 

Deze Game PC is een budget PC. Er zullen ongetwijfeld andere configuraties mogelijk zijn, maar dit voorbeeld geeft aardig waar voor je geld en is klaar voor de toekomst.

De proce or (€180)

Om onze zoektocht te beginnen gaan we van start met de proce or. Hiervoor valt mijn oog op een boxed AMD FX-8150 64 bitter van ca. €180. Deze proce or heeft 8 kernen van 3,6 ghz en is dus aardig voorbereid op de toekomst. De proce or word geleverd met een standaard koeling, welke prima voldoet.

Moederbord (€140)

Om deze proce or te kunnen gebruiken, hebben we een moederbord nodig die hier bijpast. Ik ga voor de Asus Sabertooth 990 FX van rond de €140. Dit moederbord is meteen voorzien van een gigabit ethernetpoort en een lekkere partij USB aansluitingen en zelfs een RAID controller. Er zit 5.1 audio ingebakken. Het moederbord heeft een hele rits (6x) aan 6gb SATA aansluitingen, dus je kunt in de toekomst naar hartenlust uitbreiden. Het moederboard kan uitgebreid worden met een 2e videokaart (SLI)

Intern geheugen (€90)

Voor het geheugen gaan we voor Corsair. Uiteraard gaan we voor een lekkere bak geheugen van 16 gig @ 1333mhz voor €90 euro.

Harde schijf (€110)

Voor de harde schijf nemen we een Corsair Force 3 budget SSD van 120gb, voor ongeveer €110. Weg met de oude draaiende onderdelen. SSD is de toekomst. Het is niet de snelste in de serie, maar een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van die oude 7200 toeren 'platenspelers'. 

Video kaart (€160)

Voor de grafische kaart nemen we een leuke instapper: een PCI-e Zotac/Geforce GTX560 DX11 kaart. Het word er meteen een met 2gig videomemory. Deze kost ca. €160.

Stroom (uit oude game PC)

Het systeem is zuinig in stroomverbruik (idle), dus een oudere game pc voeding moet dit makkelijk kunnen trekken. Dit komt ondermeer door de SSD schijf welke in tegenstelling tot de HDD's van vroegâh slechts een fractie van de stroom verbruiken van deze oude bakbeesten. De proce or gebruik onbelast zo'n 100 watt maar kan met alle 8 kernen op volle kracht met gemak de 500 watt aantikken. Dit geld ook voor de videokaart. Deze zal zo'n 150 watt verbruiken.

Slotgedachten

Al met al heb je met bovenstaande samenstelling een leuke game PC, waarmee je straks helemaal klaar bent voor de nieuwste games. Deze samenstelling is door mij zelf getest en ik moet zeggen dat ik er erg tevreden mee ben.

Wellicht geeft dit wat inspiratie om je eigen game pc te bouwen. Het is niet zo moeilijk als soms gedacht word. Er zijn veel websites waarin uitgelegd word hoe dit stap voor stap gaat. Kom je er toch niet uit, dan is menige webshop bereid om jouw PC voor ca. €50 in elkaar te zetten (zonder software install).

Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die hun eigen PC bouwen en een leuke budget game PC opstelling weten.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou