Update: Dwangsom van maximaal 10 miljoen opgelegd voor lootboxes in FIFA

Update: Dwangsom van maximaal 10 miljoen opgelegd voor lootboxes in FIFA

De Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) heeft een dwangsom opgelegd vanwege lootboxes in FIFA-games. De rechtbank Den Haag heeft deze beslissing nu goedgekeurd.

Update: artikel is bijgewerkt met de officiële statement van EA.

Volgens de uitspraakis de dwangsom in oktober 2019 opgelegd. Electronic Arts heeft daar vervolgens bezwaar tegen aangetekend, maar dat is in eerste instantie en ook in hoger beroep afgewezen.

De dwangsommen zijn gericht op de lootboxes in FIFA, waarmee spelers nieuwe, willekeurige voetballers verdienen voor hun team. Volgens de Ksa is dat een kansspel, wat niet zomaar mag worden aangeboden in Nederland. De rechter geeft de autoriteit daarin nu dus gelijk en stelt dat de Ksa bevoegd is om tot handhaving over te gaan.

De dwangsommen zijn opgelegd aan zowel Electronics Arts zelf, als de Zwitserse dochter die verantwoordelijk is voor de verkoop. Beide bedrijven krijgen een dwangsom van 250.000 euro per week, met een maximum van vijf miljoen. In totaal kan het bedrag dus oplopen tot 10 miljoen euro.

EA is het niet eens met het besluit en stelt dat het geen kansspel aanbiedt, omdat de packs die worden aangeboden onlosmakelijk verbonden zijn met de FUT-modus, wat zelf een behendigheidsspel is. "De FUT-modus draait niet om het openen van Packs maar om het spelen van voetbalwedstrijden en het winnen van de competitie," valt te lezen in de juridische stukken. Ook zegt EA dat de inhoud van de packs alleen waarde hebben binnen het spel zelf en dat de meeste spelers FIFA niet spelen om te gokken.

In een reactie laat EA weten in beroep te gaan tegen de beslissing: "FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.

Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”

EA Sports FC24

EA Sports FC24 kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ook zegt EA dat de inhoud van de packs alleen waarde hebben binnen het spel zelf en dat -> de meeste spelers <- FIFA niet spelen om te gokken. Nou lijkt me vrij duidelijk toch? Je mag toch ook geen kinderen toe laten in gokhallen omdat de meeste kinderen niet zullen komen?

0
test

YES! Goed gedaan rechtbank! EA kan nog zo hard bleren maar het is geen behendigheidsspel. Bij bijvoorbeeld poker zijn er spelers did structureel flinke bedragen winnen. Bij een kansspel is dit onmogelijk. Dit is gericht op kinderen en andere mensen die hier zwak tegenover staan en dat is gewoon fout. Heb zelf in GTA Online gisteren een paar keer op de paardenrennen gewed en toevallig wat gewonnen. Doe het niet vaak want je kan het systeem niet verslaan. Maar de verleiding is er soms wel. Gelukkig kan je in-game per uur maar 50000 chips kopen en dat verdien je makkelijk. Maar toch. Gokken met echt geld in games moet verboden worden.

0

Aanbevolen voor jou