Doom 3: BFG (hands-on) | Gamer.nl

Doom 3: BFG (hands-on) | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Schijnbaar kun je er goed ziek van worden, van gamen in 3D. Dat werd ons in ieder geval verteld aan het begin van de speelse ie. Maar wij zetten ons lichaam graag op het spel voor gedegen journalistiek, en positioneerde ons voor het scherm met een knullig plastic brilletje op. Natuurlijk valt het 3D-effect gelijk op, maar om nou te zeggen dat het werkelijk iets toevoegt. Ziek werden we er in ieder geval niet van, maar na een kwartiertje waren we wel aan het 3D-effect gewend en viel het ons totaal niet meer op. Wat dat betreft zijn we stukken benieuwder naar het spelen met de Oculus Rift, die je hoofdbewegingen traceert en een grote kijkhoek biedt. Wellicht dat dat stukje techniek ons wel écht in het Mars van Doom 3 opzuigt.

De zaklamp

Een van die andere toevoegingen schuilt in het gebruik van de zaklamp. Je vond het tof of je verafschuwde het, maar over de zaklamp uit Doom 3 had iedereen destijds een mening. Het was natuurlijk ook wat raar: Mars heeft gigantische laboratoria, gangenstelsels en generatoren, maar ducktape om een zaklamp mee aan je gun te binden, die was onvindbaar. Maar dit spelmechanisme was er niet voor niets: het verhoogde de spanning omdat je constant tu en je zaklamp en geweer moest wi elen. Moest. Want in zijn opgeschoonde remake, Doom 3: BFG Edition, kun je schijnen én schieten tegelijkertijd.

De balans tu en het enerzijds spotten van vijanden met je zaklamp en anderzijds het aanvallen met de vele geweren, is daarmee verdwenen. Dat maakt het spel iets minder spannend op die momenten dat je in je uppie door een lange donkere tunnel loopt, gezien je gelijk het vuur kan openen. De game kan nog steeds wel eng zijn (voor zover het origineel dat was), maar nu is het dat enkel op de geforceerde momenten, bijvoorbeeld als een vijand plots achter een deur verschijnt wanneer je die opendoet. Door het te kunnen combineren,  is van de subtiele stre feer minder over.

Moeilijk af te raden

Verder is Doom 3: BFG Edition nog steeds Doom 3. De game is opgepoetst en ziet er daarom beter uit dan het origineel, hoewel we daar niet zo heel veel waarde aan hechten. Ook het origineel kon je mooier laten ogen door middel van een later uitgekomen spelmodificatie als Perfect Doom 3. En pin hier ons niet op vast, maar die mod oogt waarschijnlijk  nog mooier dan BFG ook. Wat dat betreft wisten de betere graphics niet heel veel indruk te maken. Evenals het nieuwe level dat we veel te kort gespeeld hebben om er iets zinnigs over te kunnen zeggen.

De conclusie luidt dan ook dat Doom 3: BFG Edition, die al op 19 oktober uitkomt op PC, Xbox 360 en PlayStation 3, vooral leuk is voor gamers die een speciale band hebben met de game of het origineel juist nog nooit hebben gespeeld. Voor die tweede groep is dit een uitgelezen kans de beste versie van een goede, kla ieke shooter in huis te halen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou