De spannende avonturen van Samus Aran in de Metroid-franchise

De spannende avonturen van Samus Aran in de Metroid-franchise

Met de aankomende release van Metroid Dread staat er eindelijk een nieuw avontuur in de franchise op de planning, maar wat als je nog niet zo bekend bent met de voorgaande games? In dit artikel nemen we de grootste avonturen van intergalactische premiejager Samus Aran in grote lijnen met je door, zodat je goed voorbereid aan Metroid Dread kunt beginnen.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Nintendo. Lees hier wat dat betekent.

Er zijn inmiddels al heel wat games in de Metroid-reeks verschenen, die ook nog eens niet allemaal op de chronologische volgorde van het verhaal zijn uitgebracht. Zelfs voor fanatieke spelers is het soms moeilijk om een goed beeld te krijgen van de tijdlijn van de reeks. De hoogste tijd dus om in grote lijnen het verhaal tot nu toe te schetsen.

Metroid Prime 4

Maak kennis met Samus Aran

Centraal in de reeks staan premiejager Samus Aran en de Metroid - genetisch ontwikkelde wezens die door een oud ras genaamd de Chozo in leven zijn geroepen om het op te nemen tegen de X Parasite op planeet SR388. De Metroid ogen een beetje als doorzichtige kwallen met vlijmscherpe tanden en kunnen zich op het hoofd van een slachtoffer plaatsen om zo hun levensenergie op te zuigen.

Samus verloor haar ouders gedurende een aanval van zogenoemde ruimtepiraten, om vervolgens te worden geadopteerd door diezelfde Chozo en op planeet Zebes met hun DNA te worden geïnjecteerd. Tijdens haar verblijf op Zebes werd ze met harde hand getraind om haar klaar te stomen voor het wrede leven in dit universum. Als volwassen vrouw sluit ze zich kortstondig aan bij de Federation Police Force om de wet in het universum te handhaven, maar uiteindelijk wordt ze een premiejager, waarbij ze in feite hetzelfde doet, maar dan in haar uppie. De Metroid-games schetsen vooral haar avonturen waarin ze verschillende planeten bevrijdt van ruimtepiraten.

Overigens mag het feit dat Samus een vrouwelijk personage is zeker niet onderschat worden. In het oorspronkelijke Metroid uit 1986 waren spelers de gehele game in de veronderstelling met een mannelijk personage te spelen – haar Power Suit verhult immers haar ware identiteit – om aan het einde van de game erachter te komen dat ze al die tijd een vrouwelijk personage bestuurd hebben.

Metroid

Metroid (zero mission)

Spelers maken kennis met Samus in de allereerste Metroid (en in de remake Metroid: Zero Mission). Dit is ook een prima beginpunt van de tijdlijn van de reeks, omdat het zich voor de andere games afspeelt. Samus reist daarin af naar Zebes om de ruimtepiraten tegen te houden. Zij proberen de Metroids namelijk in te zetten om uiteindelijk de rest van het universum over te nemen. Een eerste poging om de piraten uit te schakelen terwijl Samus nog lid is van de Federation Police faalt, maar een aantal jaren later keert ze als premiejager terug om het klusje alsnog te klaren.

De strijd tegen de ruimtepiraten wordt bemoeilijkt door de aanwezigheid van Mother Brain: een kunstmatige intelligentie die oorspronkelijk door de Chozo werd gecreëerd, maar zich op Zebes aansluit bij de ruimtepiraten en het tot hun leider schopt. Ook andere kopstukken van de ruimtepiraten – het uit de kluiten gewassen reptiel Kraid en de op een draak lijkende Ridley – bieden flink wat weerstand. Toch weet Samus de leiders, Mother Brain én de Metroids te vernietigen, en alles is weer in balans in het universum… nou ja, voor zolang het duurt natuurlijk.

 

De Metroid Prime-Games

Eén van de schepen van de ruimtepiraten wist de aanval van Samus op Zebes namelijk te ontkomen. De Frigate Orpheon reist af naar de planeet Tallon IV, waar diens bemanning experimenteert met een radioactief goedje genaamd de Phazon. De prachtige flora en fauna op de planeet wordt omgezet in agressieve hybride levensvormen en zelfs een paar overgebleven Metroids worden gerekruteerd om Samus’ komst op Tallon IV te bemoeilijken.

Op Tallon IV ondervindt Samus dat Phazon op de planeet is verspreid nadat een meteorietinslag een Chozo-tempel heeft vernietigd. Ze komt er zelfs achter dat de ruimtepiraten zichzelf en de Metroids injecteren met het goedje en dat niemand minder dan Ridley zichzelf weer tot leven heeft gewekt. Uiteindelijk weet ze de slechteriken te verslaan – het blijft immers een game – toegang te krijgen tot de befaamde tempel en daar ook Metroid Prime, de oorsprong van de Phazon, te vernietigen. Ze weet zelfs een handig Phazon-pak voor haarzelf te maken, al krijgt Metroid Prime het pak uiteindelijk in handen om daarmee aan een tweede leven als Dark Samus te beginnen.

Metroid Prime Federation Force

Na een uitstapje in de DS-game Metroid Prime: Hunters, waarin Samus het opneemt tegen andere premiejagers in de Alimbic Cluster, krijgt onze heldin het dan ook aan de stok met deze Dark Samus. Ook op Aether, de thuisplaneet van de zogenoemde Luminoth, is een Phazon-meteoriet gevallen, waardoor de planeet plots in twee dimensies tegelijk verkeert. De Luminoth en de bewoners van een duistere dimensie, de Ing, raken verstrikt in een oorlog, terwijl ook de ruimtepiraten weer van zich laten zien om zich tegoed te doen aan het rijkelijk vloeiende Phazon. Samus weet de dimensie van de Luminoth te redden, de ruimtepiraten een koekje van eigen deeg te geven en Dark Samus te verslaan… al zien we aan het einde van Metroid Prime 2: Echoes dat Dark Samus, oftewel Metroid Prime, de strijd nog altijd niet opgeeft.

In Metroid Prime 3: Corruption komt alles tot een kookpunt. De Space Pirates worden geleid door Dark Samus en Phazon-meteorieten storten op verschillende planeten neer. Op de planeet Norion nemen Samus en andere premiejagers het op tegen de ruimtepiraten, Dark Samus en zelfs een nieuwe versie van Ridley. Logischerwijs komen Samus en haar concullega’s als winnaar uit de bus, maar niet zonder slag of stoot. Verschillende premiejagers overleven het niet en de kwaadaardige premiejager Sylux volgt Samus aan het einde zelfs de ruimte in. In Metroid Prime: Federation Force komen we er zelfs achter dat Sylux een Metroid-ei gestolen heeft. Wat hij daarmee van plan is? Wellicht komen we er ooit achter in het aangekondigde, maar nog altijd niet verschenen Metroid Prime 4…

Super Metroid

Metroid 2 en Super Metroid

We maken een sprong in de tijd. De ruimtepiraten zijn voor nu uitgeschakeld en Samus hervat haar oorspronkelijke missie: de jacht op de Metroids. In Metroid 2 (en dus ook de 3DS-remake Metroid: Samus Returns) reist ze af naar de thuisplaneet van de lugubere wezens, SR388. Daar wordt al snel duidelijk dat het Chozo-experiment met de Metroids helemaal uit de hand is gelopen en schakelt ze de kwalachtige levensvormen stuk voor stuk uit. Ze stuit ook op een Metroid-ei. Wanneer die uitkomt, ziet de Metroid in kwestie Samus als haar moeder. Samus blijkt een zwak voor het wezen te hebben en ontsnapt na een aanval van – daar is ‘ie weer! – Ridley.

In Super Metroid blijkt dat Samus, ondanks haar goede bedoelingen, de baby-Metroid aan de Galactic Federation Force heeft overgedragen. Ridley was in Metroid 2 echter niet compleet verslagen, valt vervolgens het station van de Federation aan en steelt de Metroid om ermee naar Zebes terug te keren. Samus infiltreert Zebes wederom, waar de ruimtepiraten hun basis opnieuw hebben opgebouwd en zelfs Mother Brain opnieuw is ontwikkeld! Uiteindelijk vindt Samus de verloren Metroid, die inmiddels tot gigantische proporties is gegroeid en samen met Samus heel de planeet en dus ook alle aanwezige ruimtepiraten, Ridley, Mother Brain en de andere Metroids vernietigt.

Metroid Fusion

Metroid: Other M en Metroid Fusion

De Wii-game Metroid: Other M wordt vaak gezien als de vreemde eend in de bijt, maar de hierboven beschreven tijdlijn wordt wel gewoon doorgezet. De Galactic Federation laat zich voor de verandering van diens slechtste kant zien en gebruikt DNA van de baby-Metroid dat zich op het pak van Samus bevond om nieuwe, krachtigere Metroids te creëren. En ze klonen ook ruimtepiraten, bouwen een AI gebaseerd op Mother Brain en wekken Ridley weer tot leven… want waarom ook niet? Natuurlijk loopt dat helemaal verkeerd af en kan Samus, samen met enkele Galactic Federation-soldaten, de boel op het ruimteschip waar de experimenten plaatsvonden opruimen. Dat lukt, maar daar offert Samus’ oude commandant, Adam Malkovich, wel zijn leven voor op.

De geprezen Game Boy Advance-game Metroid Fusion – onofficieel ook bekend als Metroid 4 – is voor nu de meest recente game in de Metroid-tijdlijn. Op SR388 heeft de X Parasite vrij spel nu hun natuurlijke vijand in de vorm van de Metroid is uitgeschakeld. Aan het begin van het spel wordt Samus geïnfecteerd door zo’n parasiet, maar gelukkig wordt ze gered door een vaccinatie gemaakt door cellen van de baby-Metroid. Het voordeel is dat Samus nu X Parasites kan absorberen, maar tegelijkertijd ook de zwaktes van Metroids behelst. Ze komt erachter dat de Federation wederom Metroids kloont en dat de parasieten zich ook nog eens kunnen voortplanten zonder gemeenschap te hebben. De enige oplossing blijkt een ruimtestation te laten botsen met SR388 om voor eens en voor altijd af te rekenen met alle Metroids, X Parasites en ander gespuis. Eind goed, al goed.

metroid dread

Metroid Dread

Nou ja, voor nu dan. Op 8 oktober verschijnt Metroid Dread, dat ook wel wordt gezien als Metroid 5. Een video van een onbekende bron toont dat de X Parasites nog altijd leven op een planeet genaamd ZDR. Daar worden zeven zogenaamde EMMI-robots naartoe gestuurd om er korte metten mee te maken, maar al snel wordt niets meer van dit team vernomen. Samus reist af naar ZDR om te onderzoeken wat er is gebeurd met de robots. Op de planeet wordt ze aangevallen door een mysterieus personage in een Chozo Power-pak, en ondervindt ze al snel dat de EMMI-robots zich érg agressief opstellen. Tijd voor een nieuw avontuur dus, waar de saga van Samus en de Metroids ongetwijfeld op spectaculaire wijze wordt voortgezet!

Metroid Dread verschijnt op 8 oktober voor de Nintendo Switch

Watch on YouTube

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou