Beste mini-toetsenborden voor onderweg of thuis

Beste mini-toetsenborden voor onderweg of thuis

Er bestaan allerlei mini-toetsenborden die gemakkelijk in een rug-, schouder- of laptoptas passen, handig voor mee naar kantoor. Sommige mensen vinden zo'n compact keyboard (ook thuis) sowieso fijn, bijvoorbeeld uit ergonomisch oogpunt. We stellen enkele toppers aan je voor.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

Besluit je eenmaal om een compact toetsenbord te kopen, dan leidt dat tot een aantal concessies. Het belangrijkste aandachtspunt is het ontbreken van een numeriek veld aan de rechterkant. Houd daarnaast rekening met kleinere toetsen. Meestal zijn bijvoorbeeld de Enter-toets, de pijltjestoetsen en de Ctrl-toetsen kleiner. Heb je grote handen dan kan dat wat lastig zijn, zeker als je een groot toetsenbord gewend bent. 

Verder heeft een compact toetsenbord doorgaans heel wat knoppen met dubbele functies. Opvallend is dat steeds meer invoerapparaten een aparte toets voor emoji hebben. Zie ook het Logitech Pop-keyboard.

De meeste draadloze modellen kun je via bluetooth met een pc, laptop of mobiel apparaat verbinden. Daarnaast bestaan er ook exemplaren met een usb-ontvanger. Zo levert Logitech bij veel producten een usb-ontvanger mee. Let hierbij wel even op. 

De hardwareproducent gebruikt voor zijn draadloze producten namelijk twee typen dongels met verschillende protocollen (Unifying en Bolt). Als je ook een Logitech-muis gebruikt, is het natuurlijk wel zo prettig dat je met één usb-ontvanger uit de voeten kunt.

Automatische toetsenbordverlichting: Logitech MX Keys Mini (€ 109,-)

 

Met een lengte van nog geen dertig centimeter neem je de Logitech MX Keys Mini eenvoudig mee. Dit compacte toetsenbord is van alle gemakken voorzien. Zo bevat de behuizing afstandssensors. De verlichting springt pas aan zodra je vingers de toetsen naderen. 

Voor het instellen van de helderheid let het toetsenbord op de lichtomstandigheden van de ruimte. Dat heeft een gunstig effect op de accuduur. Vind je die automatische snufjes maar niks, dan kun je de toetsenbordverlichting ook handmatig instellen via de Logi Options-software. Voor de helderheid heb je keuze uit zeven instelniveaus.

De MX Keys Mini communiceert via bluetooth met een pc of laptop. Daarnaast is het product ook geschikt voor communicatie met een Logi Bolt-ontvanger. Zoals we inmiddels van de Logitech MX-serie gewend zijn, switch je met dit invoerapparaat snel tussen drie computers. Gebruik hiervoor de zogenoemde Easy Switch-toetsen. 

Ondanks het compacte formaat zijn bijna alle functies aanwezig. Gebruik bijvoorbeeld de Fn-toetsen om snel emoticons te versturen of de dicteerfunctie te openen. Demp verder de microfoon en bedien mediatoetsen. Een numeriek veld ontbreekt, waardoor je de muis dichterbij kunt positioneren. 

Dit oplaadbare toetsenbord rust op rubberen voetjes, zodat de behuizing tijdens het tikken niet wegglijdt. De platte toetsen zijn ietwat hol. Volgens Logitech hebben je vingers hierdoor meer grip. Dit product is in drie kleurstellingen verkrijgbaar, namelijk grafiet, grijs en roze.

Geïntegreerd touchpad: Logitech K400 Plus Wireless Touch (€ 40,-)

 

De K400 Plus Wireless Touch is weliswaar alweer een tijdje op de markt, maar het product kun je nog altijd bij vrijwel iedere elektronicawinkel kopen. De prijs van amper vier tientjes maakt dit draadloze toetsenbord erg interessant. Ondanks de geïntegreerde touchpad valt de lengte van 35,4 centimeter nog alleszins mee. Verder weegt de Logitech K400 390 gram.

In de behuizing gaan twee (inbegrepen) AA-batterijen, waarna je dit invoerapparaat draadloos kunt bedienen. Hiervoor levert de fabrikant een usb-ontvanger met ondersteuning voor het Unifying-protocol mee. Logitech claimt een stille toetsaanslag en morsbestendige behuizing.

Dit bijzondere toetsenbord is bijvoorbeeld een handige oplossing voor wanneer je een computer met televisiescherm vanaf een afstandje wilt aansturen. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie of briefing. Je hoeft dan slechts één invoerapparaat aan te sluiten. Voor thuisgebruik kun je een mediaspeler of HTPC vanaf de bank aansturen. Nuttig als je even snel een titel van een film, serie of tv-programma wilt intikken of een chatgesprek op televisie wilt voeren. Via de touchpad navigeer je door Windows, Android of Chrome OS.

Onder het aanraakgedeelte bevinden zich een rechter- en linkermuisknop. Gebruik de Logi Options-software om toetsen aan specifieke handelingen te koppelen, zoals het openen van een veelgebruikt programma. Het bereik tussen de ontvanger en het toetsenbord bedraagt maximaal tien meter.

Betaalbaar bluetooth-toetsenbord: Logitech K380 (€ 50,-)

 

Vind je de eerder besproken MX Keys Mini te prijzig, dan heeft Logitech met de K380 een goedkoper alternatief. Let wel even op bij welk verkoopadres je dit bluetooth-toetsenbord aanschaft, want de prijzen verschillen nogal. Ondanks dat de fabrikant zich met dit product richt op de zakelijke markt, is de K380 in verschillende kleuren te koop. Naast een zwarte en witte kleurstelling is het bordje ook verkrijgbaar in blauw en roze. 

Het toetsenbordje meet 27,9 × 12,4 × 1,6 centimeter en weegt maar 423 gram. Meenemen is dus geen enkel probleem. In de behuizing gaan twee AAA-batterijen, die de fabrikant netjes meelevert. Overigens hoef je de penlites niet continu te wisselen, want Logitech belooft een batterijduur van zo’n twee jaar.

Houd er rekening mee dat de K380 uitsluitend overweg kan met bluetooth. Er is dus geen usb-ontvanger bijgesloten. Dit qwertytoetsenbord bevat compacte ronde toetsen met een schaarmechanisme. Elke toets heeft een ietwat ronde inkeping, zodat je vingertoppen meer grip hebben. Volgens Logitech is de typervaring vergelijkbaar met die van een laptop. 

Handig is dat je snel tussen drie bluetooth-apparaten kunt schakelen. Dat kunnen bijvoorbeeld meerdere computers zijn, maar ook tablets, smartphones en mediaspelers. Gebruik hiervoor de drie gekleurde Easy Switch-toetsen aan de bovenzijde. Gebruikers van Windows en macOS kunnen eventueel de Logitech Options-software installeren om diverse instellingen te wijzigen.

Slank en licht: Microsoft Designer Compact (€ 80,-)

 

Microsoft heeft met de Designer Compact een nogal slank toetsenbord ontwikkeld. De behuizing is namelijk nog geen centimeter dik. Deze keuze heeft wel rechtstreekse gevolgen voor de energievoorziening, want er gaan vier CR2032-knoopcelbatterijen in de behuizing. Een nadeel, want niet iedereen heeft die standaard op voorraad. Overigens wordt een setje van deze batterijtjes meegeleverd, waardoor je na aankoop toch gelijk aan de slag kunt. 

Met een gewicht van 288 gram is dit model één van de lichtste toetsenborden uit dit overzicht. Ondanks het lage gewicht zal de Designer Compact niet snel gaan schuiven. De onderzijde bevat hiervoor rubberen voetjes.

Voor de verbinding doet het draadloze toetsenbord een beroep op bluetooth low energy 5.0. In een kantooromgeving bedraagt het bereik volgens Microsoft ongeveer vijf meter.

De schaartoetsen zijn met een hoogte van 1,35 millimeter nogal vlak. Microsoft gaat met zijn tijd mee, want er is een aparte toets om emoticons en andere symbolen mee toe te voegen. Verder kun je met één toets tussen drie bluetooth-apparaten schakelen. 

Zoals bij zo’n beetje alle compacte invoerapparaten ontbreekt er aan de rechterkant een numeriek veld. Hierdoor heeft de behuizing een bescheiden lengte van 28,41 centimeter, zodat je de Microsoft Designer Compact moeiteloos in een tas kwijt kunt. Het product is in een zwarte en witte uitvoering verkrijgbaar.

Vingerafdruksensor: Apple Magic Keyboard met Touch ID (€ 159,-)

 

Sinds kort verkoopt Apple zijn Magic Keyboard met Touch ID ook los, terwijl dit product eerder alleen in combinatie met een iMac verkrijgbaar was. Zoals de productnaam al doet vermoeden, bevat de behuizing een Touch ID-vingerafdruksensor. Die zit rechtsboven het toetsenbord en stelt je in staat om bijvoorbeeld snel in te loggen of veilig aankopen te doen. 

Een belangrijke wetenschap is dat Touch ID uitsluitend werkt met apparaten die draaien op een Apple Silicon-chip. Je hebt hiervoor een recente Mac Mini, iMac, MacBook Air of MacBook Pro uit 2020 of later nodig. Overigens is het Magic Keyboard ook zonder vingerafdruksensor te koop; die kost in de eigen webwinkel van Apple 109 euro.

Dit compacte toetsenbord van Apple bevat een oplaadbare accu. Voor het opladen levert Apple een kabel met een usb-c- en lightning-connector mee. Vergeleken met eerdere Apple-toetsenborden bevat dit exemplaar onder meer toetsen om emoticons toe te voegen en de Spotlight-zoekfunctie op te roepen. Via bluetooth maakt het invoerapparaat automatisch verbinding met de Mac. 

De afmetingen vallen met 27,89 × 11,49 × 1,09 centimeter erg mee. Het gewicht bedraagt bovendien slechts 243 gram. De stevige behuizing bestaat uit een aluminium constructie, waardoor de Magic Keyboard met Touch ID wel een stootje kan hebben. Kortom, dit toetsenbord heeft voor forenzen prima eigenschappen. Een minpunt is de stevige aanschafprijs.

Mechanisch mini-toetsenbord: Corsair K65 RGB Mini 60% ( € 80,-)

 

In een kantooromgeving met gamers is een netwerkgame vanzelfsprekend snel gestart. Dit compacte toetsenbord van Corsair komt in dergelijke situaties goed van pas, hoewel je er natuurlijk ook tijdens reguliere computertaken mee uit de voeten kunt. Vergeleken met andere invoerapparaten bezit dit exemplaar minder toetsen. Om die reden heeft vrijwel elke knop een dubbele functie. Deze secundaire functie staat op de voorzijde van elke toets gedrukt. 

De mechanische toetsen zijn erg gevoelig en registreren aanslagen erg vlot. Hierbij bedraagt de activeringsafstand slechts 1,2 millimeter, waardoor dit toetsenbord snel tot actie overgaat. Ideaal voor competitieve (multiplayer)games. Om vertragingen zoveel mogelijk te minimaliseren, kun je dit randapparaat enkel via een usb-kabel aansluiten.

Volgens de fabrikant zijn de knoppen erg duurzaam, want Corsair garandeert een levensduur van minimaal honderd miljoen toetsaanslagen. De K65 RGB Mini 60% meet 29,4 × 10,5 × 4,4 centimeter. Hiermee is de behuizing wel wat dikker vergeleken met andere compacte toetsenborden in dit overzicht. Ondanks dat neem je het invoerapparaat gemakkelijk mee. 

Het gewicht van 580 gram valt gelukkig mee. Een leuk extraatje is de aanwezige RGB-verlichting, waarbij je met behulp van Corsair iCUE-software je eigen lichtprofielen kunt opslaan in het interne 8 MB geheugen.

Numeriek veld: Rapoo 9300M (€ 25,-)

 

Wie veel met getallen werkt, kan eigenlijk niet om een numeriek veld heen. De relatief goedkope Rapoo 9300M voorziet in deze behoefte. In tegenstelling tot traditionele toetsenborden grenst het numerieke gedeelte direct aan de reguliere toetsen. Hierdoor is de behuizing niet groter dan nodig, namelijk 34,3 × 11,4 × 1,9 centimeter. De behuizing van 385 gram past vermoedelijk wel in een ruime tas. 

Naast het draadloze qwertytoetsenbord levert de Chinese fabrikant ook een eenvoudige muis mee. Je verbindt beide invoerapparaten via bluetooth met een computer. In het toetsenbord gaan twee AAA-batterijen, en de muis werkt met één AA-batterij. Rapoo levert de batterijen mee.

De 9300M heeft een lichte aanslag zoals je misschien ook wel van je laptop gewend bent. Handig is dat je via sneltoetsen rechtstreeks tussen meerdere bluetooth-apparaten kunt schakelen. Daarnaast is er ook nog een vierde sneltoets voor het opzetten van een 2,4GHz-verbinding. Een kleine usb-ontvanger is voor dit doeleinde inbegrepen. Gebruik je die niet, dan heeft de muis hiervoor aan de onderzijde een opbergvak. 

Dit bedieningsapparaat heeft een optische sensor van 1300 dpi. Dankzij symmetrische muisknoppen kunnen zowel rechts- als linkshandige personen ermee overweg.

Conclusie

Plus- minpunten

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou