De beste anime’s voor gamers

De beste anime’s voor gamers

In de diverse wereld van animegenres zijn er tal van anime’s die draaien om games of zelfs volledig in een gamewereld plaatsvinden. Deze vijf anime’s zijn daarom de moeite waard voor gamers.

Veel mensen vinden het leuk om zichzelf te verliezen in fantasiewerelden. Voor de een is escapisme een goed boek of een nagelbijtende serie, maar de ander is het de interactieve wereld van games. Ook in anime’s zijn er vaak personages die zichzelf graag urenlang verstoppen in een gamewereld (Otaku’s), terwijl anderen juist letterlijk getransporteerd worden naar een dergelijke virtuele wereld. Dit soort anime’s laten zien dat hoe geweldig games ook kunnen zijn en dat we zeker de gevaren en uitdagingen niet voor lief moeten nemen. Hieronder staan vijf anime’s die goed aansluiten op de interesse en passie van gamers.

Accel World

Hoofdpersonage Harayuki Arita is een korte, dikke en gepeste scholier die zichzelf het liefst helemaal verliest in games. Op een dag worden al zijn high scores overtroffen door een nieuwe speler: Kuroyukihime, een populair meisje op zijn school. Het meisje laat Arita een programma genaamd ‘Brain Burst’ zien, dat dient als ar-vechtspel en je hersengolfactiviteit aanzienlijk versnelt tot het punt waarop de tijd stil lijkt te staan. Kuroyukihime heeft Arita’s hulp nodig om zoveel mogelijk spelers, voornamelijk de ‘Six Kings of Pure Color’, te verslaan en zo de maker van Brain Burst te ontmoeten. In ruil daarvoor helpt zij Arita met zijn pestkoppen. De anime is dus letterlijk een gevecht naar de top voor deze twee onwaarschijnlijke bondgenoten.

Accel World heeft veel weg van het populaire Sword Art Online. Zo spelen beide anime’s zich grotendeels af in een virtualrealitywereld, zijn er gevolgen die vanuit de gamewereld kunnen doordringen in de echte wereld en lijken de tekenstijlen bovendien veel op elkaar. De meeste fans van dit genre prefereren Sword Art Online, maar degenen die daar toch niet hun heil kunnen vinden, kunnen wellicht terecht bij Accel World. Kijkers prijzen de animatie, interessante gevechten en de uitgewerkte gamewereld, maar haken soms af door de generieke personages en de onlogische plotgaten en -elementen die her en der opduiken.

Accel World werd voor het eerst vertoond in 2012 en bevat 24 afleveringen. De meest voorkomende genres die voorkomen in de anime zijn actie, romantiek en science fiction. Het heeft een gemiddelde gebruikersscore van 7,25 onder bijna 365.000 kijkers op het platform My Anime List.

 

Btooom!

Btooom! is een battle royale-anime die zich afspeelt in een gamewereld die vanuit het niets gemaakt lijkt te zijn. Er zijn tal van battle royale-anime’s, zoals Mirai Nikki of de Fate/Stay-animereeks, maar het feit dat de setting van Btooom! gebaseerd is op en werkt als een videogame, maakt een groot verschil. Fans prijzen de verscheidenheid aan personages, de uitgedachte setting en de muziek, maar hebben kritiek op hoe voorspelbaar de plot en haar personages kunnen aanvoelen.

Btooom! is een klassiek survivalscenario, met de uitzondering dat gaat om ‘echte’ personen die vastzitten in een gamewereld. De hoofdpersoon is een 22-jarige man genaamd Ryouta Sakamoto, die nog bij zijn moeder woont en als enige prestatie heeft de beste Japanse speler van het populaire videospel Btooom! te zijn. Ryouta wordt op een dag echter wakker op een verlaten eiland en heeft een vreemde, groene kristal aan de buitenkant van zijn hand. Zonder te weten waar hij is of hoe hij hier is gekomen, komt hij al gauw achter twee feiten: hij is toch niet alleen en dit eiland is een bijna exacte recreatie van Btooom!, evenals de echte dreiging van de dood als je ‘game over’ bent. Om terug te keren naar zijn normale leven, moet hij zeven andere spelers uitschakelen voordat ze hem omleggen.

Btooom! Verscheen voor het eerst in 2012 en de anime bevat twaalf afleveringen. De meest voorkomende genres zijn (survival-)actie en science fiction, met een gebruikersscore van 7,32 onder bijna 455.000 kijkers. 

 

Overlord 

Overlord is een redelijk populaire anime die uit drie seizoenen bestaat. De anime draait voornamelijk om het spelen van de schurk in een mmorpg-wereld, waar je op mysterieuze wijze in vast bent komen te zitten. Dat, en het feit dat ook ditmaal keuzes in de game gevolgen kunnen hebben voor de echte wereld, is dus geen al te vernieuwend concept. Waarom is Overlord dan toch zo’n populaire anime? Dat heeft te maken met een aantal factoren, zoals de sterke gelijkenissen en mechanieken met echte mmorpg, de algemene creativiteit en de ongebruikelijke slechterik als hoofdpersoon (die ook nog eens mateloos geniet van de schurk spelen).

Wanneer het laatste uur geslagen heeft voor de populaire vr-game Yggdrasil, blijft de duistere tovenaar Momonga rustig doorspelen terwijl de servers één voor één voorgoed sluiten. Tot zijn verbazing is de gamewereld nog volledig in tact na de definitieve dood van de game. Sterker nog: de npc’s lijken allen een eigen, unieke persoonlijkheid te hebben gekregen. Momonga besluit om zijn nieuwe ‘dienaren’ te gebruiken om samen de macht te grijpen in Yggrdasil. Ondertussen zoekt hij ook naar andere echte mensen die misschien ook vast zitten in de gamewereld, uit angst dat er misschien iemand bij zit die machtiger is dan hij.

Het eerste seizoen van Overlord kwam in 2015 uit en bevat dertien afleveringen. Ondertussen zijn seizoen twee en drie ook afgerond. Seizoen één bevat voornamelijk de genres actie, avontuur en fantasie, met een gebruikersscore van 7,92 onder ruim 800.000 kijkers. 

 

No Game No Life

No Game No Life is een over het algemeen geliefde anime met een herkenbare, kleurrijke animatiestijl. Wederom gaat het om echte personages die op de een of andere manier in een game-achtige wereld belanden om daar hun eigen doelen te voltooien, wellicht met een helpende hand naar minder belangrijke personages. Fans genoten van de humor, kleurrijke setting en de inclusiviteit van games die aan bod komen. Tegelijkertijd is er ook her en der kritiek op de onnodige lading aan seksueel getinte scènes, het tempo van de plot en de voorspelbaarheid die de spanning soms tenietdoet.

In tegenstelling tot voorgaande titels, gaat het hier niet om een vr-gamewereld, maar een parallel universum dat erg lijkt op een game. Deze wereld, Disboard, omvat zestien verschillende rassen en één oppergod genaamd Tet. Het laagte en meest onderdrukte ras zijn de Imanity, dit zijn mensen zonder magische krachten. De wereld heeft een vrij logisch, maar ook eigenaardig regelsysteem: alles wordt beslist aan de hand van simpele spelletjes. Op een dag worden stiefbroer en -zus Sora en Shiro plots naar Disboard geteleporteerd door Tet vanwege hun hoge intelligentie en bekwaamheid in videogames. Het duo heeft de nodige klussen om te klaren in Disboard, al helemaal omdat de mensheid het niet al te best heeft. Toch wordt hun uiteindelijke doel iets veel groters: de heersers worden van Disboard.

No Game No Life debuteerde in 2014 en heeft twaalf afleveringen, evenals een paar specials en films. De voornaamste genres zijn komedie, fantasie en ecchi (seksuele fantasie) geschikt vanaf de tienerjaren. Het heeft een gebruikersscore van 8,11 onder ruim 1,38 miljoen kijkers. 

 

Log Horizon

Log Horizon wordt verteld vanuit het perspectief van een gameveteraan en strateeg die de gamewereld waarin hij opeens ontwaakt moet begrijpen en navigeren. Het is dan ook niet vreemd dat politiek en strategische plannen een grote rol spelen in deze anime. Fans prijzen de verassende geïntegreerde mmo- en rpg-elementen, de luchtige toon ondanks de akelige situatie en de manier waarop het verhaal wordt verteld. Aan de andere kant is er ook kritiek op de inspiratieloze tekenstijl, vergetelijke bijrollen en een gebrek aan gelaagdheid of diepgang.

Log Horizon begint met een gebeurtenis waarbij dertigduizend Japanse spelers na een update opeens uit hun eigen wereld worden gerukt en gezogen worden in de fantasiewereld van de populaire mmorpg Elder Tale. Student Shiroe is een van deze spelers en weet als expert van de game wat hem te doen staat: als een echte strateeg zoekt hij de limieten en gebruiken van de gamewereld op om deze beter te begrijpen. Al gauw wordt hij vergezeld door zijn oude vriend Naotsugo en kleine huurmoordenares Akatsuki, die Shiroe volgt als haar meester. Om de vrede en stabiliteit terug te brengen naar deze alternatieve versie van de stad Akihabara, moet het drietal de politieke misstanden tussen de inheemse npc’s oplossen. In tegenstelling tot voorgaande titels betekent doodgaan in de game geen permanente dood, maar het heeft wel nare gevolgen.

De eerste vertoning van Log Horizon was in 2013 en de anime bevat 25 afleveringen. De meest voorkomende genres zijn actie, avontuur en fantasie, met een gebruikersscore van 7,95 onder ruim 531.000 kijkers.

 

Eervolle vermeldingen

Sword Art Online moet absoluut vermeld worden, omdat het de bekendste anime is die draait om games. In een notendop speelt de anime zich af in het jaar 2022 en volgen we Kirito, die vast is komen te zitten in de vr-wereld van Sword Art Online nadat zijn ‘NerveGear’-headset hem niet meer laat uitloggen. Om te ontsnappen uit het fictionele land Aincrad moet Kirito met behulp van zijn liefje Asuna en andere bondgenoten, de top van de gamewereld bereiken en de maker van Sword Art Online verslaan, voordat ze allemaal een permanente dood sterven. Intussen heeft de anime drie seizoenen, twee films en een aantal specials voortgebracht. Seizoen één van Sword Art Online verscheen in 2012 en heeft een gebruikersscore van 7,2 onder 1,93 miljoen kijkers.

Ook Darwin’s Game is het vernoemen waard, omdat het iets anders biedt dan de voorgaande titels hierboven. We volgen middelbare scholier Kaname Sudou, die op een dag de tip van een klasgenoot krijgt om de mobiele game Darwin’s Game te downloaden en te spelen. Nadat hij de app opent, springt er een groene slang uit zijn scherm die hem bijt, waarna Kaname zijn bewustzijn verkiest. Wanneer hij wakker wordt is er geen spoor van een slang of een bijtplek te bekennen, waardoor hij er van uitgaat dat er niks is gebeurt en het spel opnieuw opstart. Op eerste gezicht lijkt het een normale battle royale-game, totdat zijn tegenstander opeens tegenover hem verschijnt in de echte wereld en hem achterna zit met een mes. De battle royale-wereld is dus naar de echte wereld getransporteerd en Kaname moet zien te overleven met het recht van de sterkste. Darwin’s Game debuteerde in 2020 en heeft een gebruikersscore van 7,26 onder ruim 244.000 kijkers.

 

Als je meer anime’s zoals bovengenoemde titels wilt zien, kun je op My Anime List anime’s filteren met thema’s als High Stakes Game, Survival of Strategy Game.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ben erg blij met dit artikel :) Heb het maanden geleden al voorgesteld tijdens artikelen over VR op vrijdag, helaas geen gehoor aangegeven. En laat ik het een beetje aanvullen door mijn persoonlijke top5 in dit genre. Net zoals bij games, films en series zijn er bij anime's ook honderden die je kan kijken en parels waarvan je nog nooit hebt gehoord. Dit is mijn top 5, met een kleine omschrijving erbij: 1. Grimgar (Hai to Gensou no Grimgar) Hij was een tijdje terug te zien op Netflix, nu niet meer dacht ik. Een realistische kijk op wat er zou gebeuren wanneer je in een andere wereld wakker word zonder geheugen en je denk dat alles echt is. Als kijker zie je overduidelijk dat het een game is, maar voor de spelers is het het echte leven met alle gevolgen van dien. Heb helaas maar 1 seizoen gezien, maar wil er meer van! De style die gebruikt word vind ik ook erg mooi. 2. .hack// Een klassieker, hoop series en games die elkaar opvolgen en aanvullen. Dit is voor iedereen duidelijk een game, ook zonder echte problemen voor de meeste mensen. Wel last van wat bugs en glitches. Bepaalde gamers hebben toegang tot verborgen / on afgemaakte gebieden van de game. Vind deze erg lastig te omschrijven omdat er ontzettend veel gebeurd en characters veranderen, Haseo bv die als onschuldige noob begint en terecht komt in iets waar de serie over gaat. 3. Log Horizon Deze had je al 4. Sword Art Online Deze stond er niet bij, wel eervol vermeld maar dan zou ik BTOOOM er bv uit halen. SAO is wel een stuk groter, maar snap em wel als je voor diversiteit bent gegaan. 5. Overlord Nooit afgekeken, het sprak me aan dat de Overlord een high tier speler was maar dat vind ik tegelijk ook niet leuk. Vond het wel leuk dat ze een andere draai gaven van vast zitten in een MMO, ipv een personage dat zn reis moet nog maken, is deze al klaar.

0
test

@-JK- Tof dat je blij bent met het artikel en bedankt voor de interessante suggesties! Die komen op mijn lijstje

0

@-JK- is idd maar een seizoen van. Toevoeging van anime over gamer: High Score Girl. Is wat ouder maar gaat over een jongen die opgroeit toen de arcade hallen nog bestonden

0
test

Leuk artikel!

0
test

@Tokumei Leuk om te horen!

0

Aanbevolen voor jou