Dark Orbit Reloaded - Het heelal was nog nooit zo toegankelijk | Gamer.nl

Dark Orbit Reloaded - Het heelal was nog nooit zo toegankelijk | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

Hoewel de makers spreken over een compleet vernieuwde interface is het natuurlijk lastig om deze te vergelijken met eerdere varianten, want dat zijn er namelijk nogal wat. Door de jaren heen is er flink gesleuteld aan Dark Orbit, met de bedoeling om de koop-, upgrade- en uitrusting chermen zo helder mogelijk weer te geven. Aan de hoeveelheid schermen wordt meteen duidelijk dat je Dark Orbit niet even snel oppikt, een minuut of wat speelt en dan weer sluit. Dit is een uitgebreide game in een immens universum, bedoeld om spelers maandenlang te vermaken door ze een carrière in interstellaire oorlogsvoering aan te bieden.

Dark Orbit Reloaded

Bigpoint heeft hard gewerkt aan de tutorialmi ies, waardoor nieuwe spelers betere overlevingskansen moeten hebben in het spel. Je krijgt in deze mi ies basisle en in ruimteschipmanagement, grondstoffendelving en gevechten, en wel vanuit een controlecentrum met een uitgebreid mi iesysteem. Er zijn in Dark Orbit Reloaded ook nog eens nieuwe buitenaardse ra en toegevoegd, maar verhaallijnen zijn in de eerste uren afwezig. Bij het kiezen van een factie krijg je een stukje te lezen over de drie ‘huizen’, je leest echter nergens wat de mogelijke verschillen in speelstijl zijn of wat de verschillende groeperingen willen met hun deel van de ruimte. Een gemiste kans, want met een kleine introductie per factie zou het voor verhaalgedreven spelers stukken aantrekkelijker worden om door te blijven spelen.

Speler van het eerste uur

Na de keuze voor een factie ontvang je via een communicatiescherm je eerste mi ie, die bestaat uit het vernietigen van schepen. Daarna is het een kwestie van terugvliegen naar het controlecentrum, waar je nieuwe mi ies ontvangt. Die blijven in het eerste uur gecentreerd op het vernietigen van steeds sterker wordende schepen, zodat je leert upgraden en nieuwe wapens (met name raketten) toepast. Al snel merk je dat je een nieuw schip nodig hebt, want je oude blikje heeft nauwelijks schilden en wapens waar je nog geen ruimtemug mee verdelgt. Tijdens de beginnersmi ies schemert overigens nog steeds geen verhaallijn door, wat jammer is en een grote groep spelers zal doen afhaken.

Dark Orbit Reloaded

Bij de eerste mi ies is opletten en goed lezen overigens noodzakelijk, want de uitleg krijg je maar één keer. Ronddobberen in de ruimte heeft geen zin als je niet weet hoe een tegenstander er uitziet, of naar welke jumpgate je moet reizen voor een nieuwe mi ie. Wapens en drones vind je al helemaal niet terug als je de uitleg over de tien menu’s en de bijbehorende vensters met stats en stash mist. Fervente micromanagers zien in Dark Orbit Reloaded wellicht een tweakersparadijs in de ruimte, maar voor beginnende spelers zijn de statistieken gewoon nummertjes en verwarrend. Het aantal tweaks en upgrades dat je kunt uitvoeren is oneindig, zolang je genoeg Uridium – de belangrijkste in-app valuta – bezit. Upgraden werkt veelal met het inzetten van deze grondstof om de kans op succesvolle verbeteringen te verhogen en uiteraard schuilt hierin een kan pel-element. Om verder te komen in het spel moet je dat accepteren.

Dark Orbit Reloaded werkt op vrijwel elke pc, wat je terugziet in de graphics. Die zijn degelijk maar simpel en doen een beetje denken aan de kla ieke ruimte-exploratiegame Star Control II (1992). Terugdenkend aan dat fantastische spel worden we wel weer met de neus op de feiten gedrukt: er is na zelfs twee uren speeltijd nog geen verhaal aan de horizon in Dark Orbit. Wel heeft de MMO een redelijk uitgebreid lootingsysteem, dat helaas (bij enkele items) omslachtig werkt. Zo vind je interstellaire schatkisten waar je sleutels voor nodig hebt om ze te openen. Sleutels zijn in de winkel te koop voor Uridium, dat je natuurlijk voor echt geld in de winkel koopt.

Blik in de toekomst

Speel je verder, dan zijn vooral het management van je ruimteschip en grinden belangrijk. Dat laatste levert credits (en Uridium) op en stelt je in staat om na een uur of drie à vier een sterker schip te kopen waarmee je de beginnersmi ies tot een geslaagd einde brengt. Na die opdrachten opent het spel zich volledig, zijn er wedstrijden en toernooien waar je aan kunt deelnemen en bescherm je je schip met dure drones tegen de gevaren van de ruimte.

Dark Orbit Reloaded

Hoewel Reloaded, voelt Dark Orbit nog erg old school, wat voor- en nadelen heeft. De muziek is bijvoorbeeld een constante stroom van chiptunemuziek, waar je moeiteloos uren naar luistert. De beelden zijn daarentegen gedateerd (isometrisch) en schepen stoppen geregeld met draaien om hun as. Daardoor vlieg je soms een tijdje met een statische sprite, wat wel heel erg ouderwets oogt. Dark Orbit wordt door Bigpoint zelf een ‘epic space action MMO’ genoemd. Met 200 mi ies in het verschiet is er genoeg content, met een minimale narratieve insteek is het de vraag of nieuwe spelers genoeg hebben om mee te werken.

Dark Orbit Reloaded is actief vanaf februari 2014, over de veranderingen en meer nieuws lees je meer in dit artikel.

Dark Orbit Reloaded spelen? De game is vanaf deze pagina  op te starten. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou