Crytek bedreigt Nederlandse modder met juridische stappen

Crytek bedreigt Nederlandse modder met juridische stappen

Crytek heeft de Nederlandse modder Frans Bouma met juridische stappen bedreigd vanwege een aantal mods voor Crysis-games.

Bouma, die een eigen Patreon-pagina heeft, maakt mods waarmee custom fotomodi aan pc-games kunnen worden toegevoegd. Daarmee kunnen spelers de camera van de game gebruiken om screenshots te maken. Ook kunnen gebruikers hiermee diverse elementen, zoals de tijd van de dag en de resolutie, aanpassen.

Op social media liet Bouma eerder deze week weten dat hij twee mods voor de remasters van Crysis 2 en Crysis 3 heeft weggehaald op verzoek van Crytek. Hij ontving daarvoor een brief van Cryteks pr-manager Adam Grinsell. In de brief verzocht Grinsell Bouma om vermeldingen van de mods binnen een week overal weg te halen, anders zou de zaak doorgestuurd worden naar de advocaten van Crytek. Grinsell zou hebben vermeld dat het verboden is om geld met de mods te verdienen - wat Bouma indirect doet met zijn Patreon-pagina, waar de mods worden aangeboden.

Bouma heeft aangegeven verbaasd te zijn over de communicatie, aangezien zijn mods alleen gebruikmaken van zijn eigen codering en hij voor veel andere games ook fotomodi maakt - vaak tot genoegen van spelers en ontwikkelaars. "Ik heb fotomodi voor meer games dan wie dan ook gemaakt. (...) Ik heb altijd alleen maar enthousiaste reacties van uitgevers en ontwikkelaars ontvangen, omdat ze de gratis reclame op prijs stellen. Maar Crytek blijft Crytek en schiet zichzelf in de eigen voet."

Een community manager van Crytek heeft inmiddels op Reddit toegegeven de situatie verkeerd aangepakt te hebben. Het bedrijf zou zich hebben verontschuldigd aan Bouma. Ze benadrukken echter wel dat ze hun handelsmerken moeten blijven beschermen - het is niet duidelijk of dat betekent dat de mods offline moeten blijven.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

Tja moeilijk, ik vind dat een modder eerst toestemming moet vragen voor ze dit soort dingen maken.

0
test

@DarkraverX waarom? Ik betwijfel of Crysis een eventuele rechtzaak zou winnen. Er is geen sprake van inbreuk op merkrecht bijv.

0
test

@DarkraverX Nee

0

Aanbevolen voor jou