Beurswaarde EA daalt met 704 miljoen euro na verlies Juventus-rechten

Beurswaarde EA daalt met 704 miljoen euro na verlies Juventus-rechten

De beurswaarde van EA daalde met omgerekend 704 miljoen euro, nadat bekend werd gemaakt dat concurrent PES een samenwerking is aangegaan met de voetbalclub Juventus.

Begin deze week werd aangekondigd dat Pro Evolution Soccer (PES) een exclusieve samenwerking is aangegaan met de voetbalclub Juventus. Deze samenwerking betekent dat de naam, het logo, tenue en stadion van Juventus niet gebruikt mogen worden in Fifa 20, wat een grote impact heeft gehad op de beurswaarde van EA. De aandelen van het bedrijf daalde kort na de bekendmaking van het nieuws namelijk met meer dan vier procent.

Waar de aandelen van EA dinsdagochtend nog een waarde van 92,24 dollar hadden, daalden deze na de aankondiging van PES tot een dieptepunt van 88,55 dollar. De totale beurswaarde van EA daalde hierdoor met omgerekend 704 miljoen euro, van 25,33 miljard euro naar 24,63 miljard. Inmiddels is de aandelenkoers van het bedrijf weer iets gestabiliseerd, met een waarde van 89,19 dollar op het moment van schrijven.

Fifa is een van de belangrijke franchises van EA, wat de grote daling van de beurswaarde van het bedrijf kan verklaren. In mei werd nog bekendgemaakt dat de laatste drie Fifa-games goed waren voor maar liefst 14 procent van alle opbrengsten van het bedrijf. Deze al uitgebrachte spellen worden volgens EA niet aangetast door de samenwerking tussen PES en Juventus.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

wij als gamers zijn voornamelijk de dupe van zulke deals. Als bedrijven teams "wegkopen" hebben wij namelijk weer een incompleet spel.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@CroniC Nog nooit gehoord van een option file.

0

@CroniC Met option file is PES veel completer (voorbeeld: ik heb met FIFA nog nooit de Copa Libertadores kunnen spelen). Daarnaast is de gameplay beter, option file shirts veel mooier, classic shirt (ajax TDK, Feyenoord Gouden Gids/Opel) en 3e en 4e shirt opties. De stadions bij Pes zijn veel mooier.... Ik heb nooit begrepen waarom iemand flipperkast voetbal ala FIFA wilt spelen... maar ja, ieder zijn ding.. ik mag daar niet over oordelen.

0
test

@Falstaff Wat incompleet spel betreft, dat is wel vaker zo bij spellen van EA. :)

0
test

@Falstaff Enige waar wij als gamers de dupe van zijn is het feit dat EA al jaren z'n beetje een monopolie heeft op voetbal games, iets wat je goed kan merken aan de kwaliteit van de games. Als je de game een half uurtje speelt voel je gelijk al dat EA geen reet om de kwaliteit geeft want ze weten dat de massa's kopen het toch wel. Hopelijk blijft Konami deze rechten kopen en zal het een deuk in de FIFA-verkopen opleveren.

0

@Falstaff EA games worden toch pas compleet nadat je een kapitaal in hun verrassings systeem hebt geinvesteerd? Ik vraag me af in hoeverre de grote clubs zouden besluiten om over te stappen als blijkt dat PES een stuk integriteit richting hun klanten toont, dit schort er bij EA behoorlijk aan.

0
test

@Falstaff Klopt.. Mede daarom ben ik ook altijd al tegen exclusieve rechten geweest.. Ik zie veel liever dat iedereen de rechten mag kopen om een bepaalde naam of merk te mogen gebruiken in welke media dan ook.. Dan is er keuze voor ons consumenten en heb je ook niet dit soort incomplete games.. Probleem is echter dat dat waarschijnlijk in totaal minder opbrengt voor de rechthebbende(n), want de prijs van zo'n licentie moet dan flink omlaag (anders niet te betalen als je in dit geval alle licenties van alle voetbalclubs moet kopen), en daarom gebeurt het niet.. Of zorg dat de licentie loopt via de bond, in dit geval FIFA, dat individuele clubs daar niks over te zeggen hebben.. Uiteindelijk draait alles om geld, zoals bijna alles in onze maatschappij..

0
test

Beetje overdreven. Zo gek veel zullen er niet overstappen naar PES. Ik snap het wel, Ronaldo is een belangrijke personage.

0
test

@XtraLinkUK Ronaldo zit nog gewoon in het spel.

0

@XtraLinkUK. Je bedoeld die verkrachter. Die ea terecht heeft verbannen. En die nu door konami binnen wordt gehaald of het Sinterklaas is.

0
test

@Roy36NL zeg rot eens op met je vooroordelen. De rechter heeft nog geen eens uitspraak gedaan en als een badeend hebt je vooroordeel al klaar liggen, das leuk samen leven met jouw.

0

Aanbevolen voor jou