Ayaneo belooft toch andere apu's voor Next-handheld

Ayaneo belooft toch andere apu's voor Next-handheld

De Chinese start-up Ayaneo heeft laten weten dat de href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/ayaneo-next-handheld-draait-op-ryzen-7-5800u/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Ayaneo Next-handheld</a> niet alleen op de Ryzen 7 5800U draait, maar ook uit kan wijken naar de nieuwere Ryzen 7 5825U. Alternatieve versies met nog nieuwere Ryzen 6000-chips zouden ook onderweg zijn.

Ayaneo's claims kunnen teruggevonden worden op de officiële Discord-server en het Ayaneo-forum. Het bedrijf dacht tijdens de originele onthulling van de Ayaneo Next dat het nog niet over AMD's nieuwe Ryzen 7 5825U-apu mocht spreken, terwijl het 'Pro'-model van de pc-handheld (1.565 dollar) al stiekempjes op die chipset gebouwd wordt. 

Per Discord-bericht stelde Ayaneo geïnteresseerden op de hoogte van de miscommunicatie. De nieuwere chip van AMD komt grofweg overeen met de 5800U, maar is ditmaal in de verbeterde Zen 3+-architectuur gegoten. De cpu-kloksnelheid van de 5825U ligt 100 MHz hoger, terwijl de gpu-snelheid (nog altijd van de Vega-architectuur) met 100 MHz verlaagd is. Het model welke nu de 'Advanced'-noemer draagt, draait nog wel op de Ryzen 7 5800U. 

Productfoto van allerlei uitvoeringen van de Ayaneo Next-handheld.

Daarnaast sprak Ayaneo zich uit over het gebrek van Ryzen 6000, zeker na het expliciete teasen van 'next-gen kernen'. AMD kondigde de nieuwe apu's net voor de onthulling van de Next-handheld aan, maar kon het relatief kleine Ayaneo blijkbaar nog geen oplage beloven. Ayaneo liet achteraf weten wel pogingen te doen om de apu's later te bemachtigen.

De Ryzen 6000-apu's zijn voor compacte gamesystemen bijzonder relevant, gezien ze voor het eerst RDNA2-graphics toegankelijk maken op een laptop-achtige chipset. Een combinatie van centrale Zen-kernen met RDNA2-architectuur voor grafische taken is precies wat machines als de Xbox Series X/S, PlayStation 5 en ook de concurrerende Steam Deck aandrijft.

Hoewel de voordelen van de Ryzen 5000-chips uitgebreid bejubeld worden op Ayaneo's fora, lijkt de start-up alsnog van plan om de eerstvolgende handheld zo snel mogelijk te vervangen met een Ryzen 6000-revisie. Ingewijden zouden daarbij spreken over een verwachte release rond het eind van 2022 — de eerste Ayaneo Next-handhelds staan volgende maand al te verschijnen.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou