ASUS ROG Strix G15 - RGB als nooit tevoren

ASUS ROG Strix G15 - RGB als nooit tevoren

ASUS ROG Strix-laptops staan bekend om hun fantastische prestaties voor een redelijke prijs, maar de nieuwe G15 gaat een stapje verder. Deze laptop beschikt uiteraard weer over fantastische hardware, maar dit keer is ook het uiterlijk erg bijzonder.

ASUS ROG Strix G15

  • Scherm: 15.6-inch 1080p 144Hz IPS

  • Processor: Intel Core i7-10750H 6-core

  • Geheugen: 16GB DDR4 (dual channel)

  • Videokaart: Nvidia GeForce RTX 2070

  • Opslag: 1TB NVMe SSD

  • Gewicht: 2.4kg

  • Aansluitingen: 1x USB 3.2 Gen2 Type-C, 2x USB 3.2 Type-A, 1x HDMI, Ethernet en een audio combo-jack

  • Adviesprijs: 1699 euro

De specificaties weerspiegelen wat we ondertussen gewend zijn van ASUS ROG Strix: heel veel hardware en een scherpe prijs, maar een relatief hoog gewicht. Daar is echter niet alles over deze laptop mee gezegd, want dit model is ontworpen in samenwerking met BMW Designworks. Je weet wel: dat bedrijf dat de futuristische concepten maakt voor BMW. Referenties naar het Duitse automerk vinden we echter nergens terug in het design. Wat we wel zien is RGB. Heel. Veel. RGB.

rog g15

Design

Een laptop moet uiteraard over snelle hardware beschikken, maar de behuizing is minstens net zo belangrijk. Ze zijn namelijk bedoeld om mee te kunnen nemen, wat betekent dat je geen laptop wil die al uit elkaar valt als je er naar kijkt. Gelukkig voelt de ASUS ROG Strix G15 oerdegelijk aan met uitstekende afwerking. Het is nog steeds niet aan te raden om de laptop te laten vallen, maar de solide bouwkwaliteit betekent dat hij waarschijnlijk prima tegen een stootje kan. Alle panelen sluiten goed op elkaar aan en de laptop geeft, ondanks de forse afmetingen, een premium gevoel.

Of dat premium gevoel standhoudt na het opstarten van de laptop, hangt echter volledig van je smaak af. De laptop is namelijk aan alle kanten omgeven door RGB-verlichting. Niet alleen het toetsenbord heeft RGB-verlichting verdeeld over vier zones, zelfs de onderkant is voorzien voor de nodige lichtbalken. Of je het nou ontzettend gaaf vindt of juist niet: de uitwerking is wel erg goed gelukt. De leds worden aangestuurd via de ondertussen bekende ASUS AURA Sync-software. Hierin staan verschillende verlichtingsmodi voorgeïnstalleerd, maar het is uiteraard ook mogelijk om zelf een patroon te verzinnen.

rog g15

Connectiviteit is er meer dan genoeg. Naast de nodige USB-poorten en een HDMI 2.0b-poort, vinden we ook een ethernet-poort. Die laatste zien we tegenwoordig helaas steeds minder terug in gaming laptops. Uiteraard is er ook een aansluiting voor je headset en beschikt de laptop over een USB Type-C-poort met Thunderbolt. Draadloze verbindingen zijn mogelijk via Bluetooth 5.0 en de nieuwe WiFi 6-standaard.

Hardware

Bij dit budget verwacht je het al een beetje, maar de laptop heedt natuurlijk een IPS-scherm. Dat betekent perfecte kijkhoeken en betere kleuren, maar helaas ook dat hij net iets langzamer is. In de praktijk merk je echter weinig van de 3ms G2G-vertraing en is dit scherm door de 144Hz

verversingsfrequentie perfect voor e-sport-games zoals Counter Strike en racegames. Het paneel is daarnaast in staat om 100% van het sRGB-spectrum weer te geven, waardoor ook ontwerpers en fotograven aan de slag kunnen met dit apparaat.

Een mooi uiterlijk is natuurlijk niet compleet zonder een mooi innerlijk. De ASUS ROG Strix G15 beschikt niet over de allerbeste hardware die je op het moment kunt vinden, maar de Intel Core i7-10750H en Nvidia GeForce RTX 2070 zijn voor de meeste mensen meer dan genoeg. Alle moderne games kunnen zonder problemen op de hoogste instellingen worden gespeeld met minimaal 60 fps. Zelfs de verversingsfrequentie van 144Hz is in de meeste games haalbaar zonder met de instellingen te knoeien.

Watch on YouTube

In laptops staat of valt goede hardware echter bij adequate koeling. Dit jaar zijn alle ASUS Strix-laptops met een Intel-processor voorzien van een laagje vloeibaar metaal, in plaats van een reguliere koelpasta. Hierdoor wordt de warmte efficiënter verplaatst van de chip naar het koelblok en blijft de processor een paar graden koeler. Dat klinkt niet als veel, maar kan net het verschil maken tussen wel of niet 60 fps. Helaas komt het ook met een nadeel, want het is veel lastiger om zelf vloeibaar metaal te vervangen dan een simpele koelpasta. Anders dan bij andere laptops, kan zelfs iemand die handig is met computers dus niet zomaar de koeling verwijderen.

Conclusie

De ASUS ROG Strix G15 is een beest van een laptop met een bijzonder design. Het gewicht is wel aan de hoge kant en de laptop is dikker dan we tegenwoordig gewend zijn, maar door de krachtige hardware is het een uitstekende desktopvervanger. Mocht je houden van RGB led-verlichting, dan is dit absoluut de laptop die je moet hebben.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Prijs is redelijk goedkoop voor zo`n sterke laptop qua hardware (kan alleen niet zien wat voor moederboard, geheugen, opslag, etc erin zit). Bij dit soort krachtige hardware wil je alleen ook een goed koelsysteem hebben wat vaak niet goed werkt in laptops waardoor je hardware en laptop overhit raakt en niet maximaal kan presteren. Mochten ze dan het koelsysteem goed uitwerken wil je ook niet het geluid van een opstijgend vliegtuig. Zolang ze deze problemen niet voor een schappelijke prijs kunnen oplossen laat ik de gaming laptops staan tenzij je grafisch minder zware spellen speelt alleen dan kun je ook met minder zware hardware uit de voeten natuurlijk.

0
test

Het moederbord is natuurlijk een custom exemplaar (net als in elke laptop). Behalve dat hij doet wat hij moet doen, valt daar bij een review van één exemplaar weinig over te zeggen. Je zou een heel warenhuis vol met deze laptop langdurig moeten testen voor je iets kunt zeggen over bijvoorbeeld de betrouwbaarheid. Ik heb in ieder geval geen coil whine opgemerkt en de vrm's worden actief gekoeld, dus die zullen niet snel voor problemen gaan zorgen. Het koelsysteem kan ik wel iets over zeggen: die is uitstekend. Het gebruik van vloeibaar metaal draagt daar waarschijnlijk enorm aan bij, dus ik vind het prachtig om te zien dat Asus dit heeft weten te implementeren in hun Intel-laptops. Ik meen me te herinneren dat het geheugen draait op 3200MHz met redelijke timings. Morgen kan ik dat voor je checken in mijn screenshots als je echt heel geïnteresseerd bent. SSD weet ik niet meer uit mijn hoofd, ik heb de afgelopen maanden te veel laptops in mijn handen gehad om deze details nog op te kunnen halen. Dat kan ik ook voor je checken in screenshots.

0

@RoelStortelder Gelukkig hoef je het niet allemaal te onthouden, Asus heeft gewoon een fijne website waar alle technische specificaties op staan. https://www.asus.com/Laptops/ROG-Strix-G15-17/Tech-Specs/

0

@RoelStortelder Ik heb net een nieuwe desktop gebouwd dus niet instaat om nog zo`n uitgave te doen :p maar dankjewel. Het lijkt erop dat je dan een beest qua laptop te pakken hebt die goed als desktop vervanger functioneert en bijna vergelijkbaar aan prijs is van een desktop+beeldscherm. Mooie deal en om te horen dat het de goede kant op gaat voor gaming laptops.

0

Aanbevolen voor jou