Saber-eigenaar: 'Embracer heeft juist geprobeerd veel banen te redden'

Saber-eigenaar: 'Embracer heeft juist geprobeerd veel banen te redden'

'Bij Embracer werken de aardigste mensen die je je maar kunt bedenken'

Matthew Karch, de eigenaar van Saber Interactive die voorheen een leidende rol had binnen Embracer, neemt het op voor laatstgenoemde bedrijf. Wat hem betreft heeft Embracer juist geprobeerd zoveel mogelijk banen te redden.

Karch doet deze opmerkelijke uitspraak in een interview met Games Industry. "Lars (Wingefors, de CEO van Embracer) was geruime tijd een soort wonderkind. Hij kon niets fout doen en stond op de covers van tijdschriften, maar hij bleef behoorlijk bescheiden. Hij smeet niet zomaar met geld. Ja, hij kocht wat dingen die mensen met veel geld nou eenmaal kunnen kopen, maar hij werd behoorlijk verguisd - vooral in Zweden."

Hij vervolgt: "Eerst kreeg hij kritiek te verduren omdat hij vermogend was, en daarna omdat de Embracer-aandelen het afgelopen jaar zijn gedaald. Ze zijn volgens mij relatief meer gedaald dan de aandelen van bijna alle andere bedrijven, simpelweg omdat iedereen tegenwoordig graag kritiek levert op Embracer."

Wat Karch betreft is dat onterecht: "Niemand is zo eerlijk en redelijk geweest als Lars. Het proces waar we doorheen moesten om studio's te sluiten was absoluut... het brak ons hart. Ik zeg 'ons', ook al ben ik niet meer onderdeel van het bedrijf, maar ik heb nog aandelen, hechte vriendschappen en natuurlijk de hoop dat ze daar slagen. Maar ik denk dat Embracer meer dan alle andere bedrijven heeft geprobeerd zoveel mogelijk banen te redden."

De quotes van Karch zijn juist zo opvallend, omdat Embracer de laatste jaren inderdaad veel kritiek heeft ontvangen. Het bedrijf heeft eerst jarenlang vele tientallen ontwikkelaars en uitgevers opgekocht. Sinds vorig jaar vindt er echter een grote reorganisatie binnen het bedrijf plaats, waarbij diverse onderdelen worden verkocht, werknemers ontslagen en zelfs studio's gesloten. Zo werden de deuren van Timesplitters-ontwikkelaar Free Radical Design en Saints Row-studio Volition gesloten.

Karch zelf is dan ook niet onpartijdig. Onlangs kocht hij Saber Interactive, waarvan hij een van de oorspronkelijke oprichters is, op van Embracer, maar Karch had voorheen een leidinggevende rol binnen Embracer. Over het vertrek zegt hij het volgende: "Op de Game Developers Conference werden we door iedereen gefeliciteerd dat we vertrokken van het slechte Embracer. Maar dit zijn de aardigste mensen die je je maar kunt bedenken. Lars heeft zelf een heel archief aan games. Hij houdt van games, hij leeft er voor. Het is geen pak, ook al draagt hij ze tijdens presentaties voor de aandelenmarkt."

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou