Ontslagronde bij EA, Star Wars-shooter geannuleerd en Battlefield-studio gesloten

Ontslagronde bij EA, Star Wars-shooter geannuleerd en Battlefield-studio gesloten

Zo'n vijf procent van het totaal aantal werknemers wordt ontslagen

Electronic Arts heeft plannen aangekondigd om ongeveer vijf procent van zijn werknemers te ontslaan - wat naar schatting neerkomt op zo'n 670 ontslagen.

Dat heeft het bedrijf gisteren bevestigd. Het liet daarbij weten dat het een Star Wars-shooter van Respawn Entertainment heeft geannuleerd, en dat Battlefield-studio Ridgeline Games wordt opgeheven.

Laura Miele, de directeur van EA Entertainment and Technology, deelde kort nadat er gisteren geruchten gingen over de ontslagronde een bericht waarmee bovenstaande informatie werd bevestigd. "Een van de belangrijkste onderdelen van onze plannen (voor ambitieuze groei) uitvoeren is er voor zorgen dat we naar onze spelers luisteren en investeren in de games die zij willen spelen. De realiteit van een creatieve industrie is dat de markt en de wensen van de spelers constant verandert. We zien dat men behoefte heeft aan grote openwereldgames, gigantische gemeenschappen en live-services."

EA bevestigde dat een first-person shooter gesitueerd in het Star Wars-universum waar Respawn Entertainment aan werkte is geannuleerd. Meer details over de game zijn er niet, maar eerder gingen er geruchten dat de ontwikkelaar aan een game gebaseerd op de hitserie The Mandalorian werkte. EA benadrukt wel dat het bedrijf gamers "nieuwe delen in iconische franchises" wil geven, waarmee het naar een derde Star Wars Jedi-game lijkt te hinten. Een derde game in de reeks werd afgelopen jaar al bevestigd door de acteur die de rol van het hoofdpersonage in die franchise speelt.

Daarnaast wordt de onlangs in het leven geroepen studio Ridgeline Games opgeheven en gaan sommige werknemers aan de slag bij andere studio's zoals Dice, Ripple Effect en Criterion. Ridgeline werkte aan "een verhaalgedreven campagne binnen het Battlefield-universum". Afgelopen week bleek al dat oprichter Marcus Lehto, vooral bekend als een van de bedenkers van Halo, was vertrokken bij de studio. Volgens EA zal Criterion nu de singleplayerervaring binnen Battlefield overzien en werken bovengenoemde studio's ook door aan de franchise.

Volgens GamesIndustry.biz heeft de uitgever daarnaast een andere gelicenseerde game geannuleerd, al is niet bekend om welk spel het gaat. EA heeft aan de site bevestigd dat de eerder aangekondigde Iron Man- en Black Panther-games nog in ontwikkeling zijn.

Electronic Arts verwacht dat het herstructureren van het bedrijf ergens gedurende dit kalenderjaar afgerond wordt. De uitgever kondigde afgelopen maart ook al een ontslagronde van zo'n zes procent van het totaal aantal werknemers aan - dat kwam toen neer op zo'n 775 ontslagen werknemers.

In navolging van 2023 vallen er ook in 2024 opvallend veel ontslagen bij gamebedrijven, zelfs bij de grootste uitgevers. Zo ontsloeg Microsoft 1900 mensen bij Xbox, Bethesda en Activision Blizzard en werd eerder deze week aangekondigd dat PlayStation 900 mensen ontslaat - waaronder circa veertig mensen bij het Nederlandse Guerrilla Games. Andere bedrijven die dit jaar werknemers ontslaan zijn onder andere UnityTwitchSupermassive GamesEidos MontrealBuild a Rocket BoyRiot GamesVisual Concepts AustinBossa StudiosLost Boys Interactive, Deck Nine Games en Behaviour Interactive.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Wat lijkt het me toch spannend om in de game industrie te werken nu. Niet normaal hoeveel berichten er nu voorbij komen over ontslag rondes. Ik ben wel benieuwd wat dan alle oorzaken zijn. Er worden natuurlijk al een aantal redenen genoemd in het artikel. Dat ze zeggen dat er behoefte is aan live-service vind ik dan wel lachwekkend, nu juist heel veel nieuwe live-service games geflopt zijn de laatste tijd. Natuurlijk snap ik dat elk bedrijf heel graag hun eigen Fortnite wil qua succes.

0

Ik geloof dat het vaak is om de aandeelhouders tevreden te houden. Minder werknemers betekent ook minder kosten, en dus is de winstmarge hoger. Vaak moet de top ook extra betaald worden in de vorm van prestatie bonussen of aandelen, en dat geld moet ergens vandaan komen. Door het te formuleren als een 'herstructurering' kunnen mensen gewoon op straat gezet worden omdat er zogenaamd geen plek meer is in de nieuwe structuur en hoeven ze geen of minder oprotpremies te betalen, en blijft er meer geld over voor de top van het bedrijf. In de USA zijn ze sowieso veel 'vrijer' in dat soort praktijken dan in ander landen wat dat betreft. In Japan (waar dergelijk berichten veel minder voorkomen) wordt je veel beter beschermd van ontslagen worden zonder goeie reden. In plaats daarvan zetten ze je op een dead-end job in de hoop dat je zelf vertrekt.

0

Doodzonde dat die shooter van Respawn is geannuleerd. Die irritante focus op live-services altijd. Heel vervelend.

0

Aanbevolen voor jou