Epic Games wint rechtszaak tegen Google

Epic Games wint rechtszaak tegen Google

Jury besluit dat Google een monopoly heeft op winkels op Android-smartphones

Epic Games heeft in de Verenigde Staten de rechtszaak versus Google gewonnen.

Epic klaagde drie jaar geleden Apple en Google aan omdat de bedrijven een monopoly op winkels op Android-smartphones zouden hebben. De rechtszaak tussen Epic en Google ging afgelopen november van start en de jury heeft besloten dat Epic gelijk heeft: Google heeft volgens de uitspraak de Google Play-winkel en de Google Play Billing-service op illegale wijze alleenheerser gemaakt op Android-toestellen, zo valt op The Verge te lezen. Google handelt volgens de uitkomst dus anticompetitief en Epic Games heeft daardoor schade opgelopen.

In januari 2024 zal de rechter bepalen welke maatregelen Google moet nemen om er voor te zorgen dat ze niet in strijd zijn met de wetgeving. Google heeft op zijn beurt laten weten dat het in hoger beroep gaat tegen de uitspraak in. Epic Games meent dat de uitspraak alleen maar positief is voor consumenten, die hierdoor meer vrijheid zouden krijgen in de manier waarop men apps aanschaft op Android-toestellen.

Overigens verloor Epic in 2021 grotendeels de rechtszaak tegen Apple, al moest laatstgenoemde bedrijf wel concessies doen. Epic wil echter dat de Amerikaanse Surpreme Court alsnog werkt maakt van deze zaak.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Goeie zaak dit. Er is allerlei interessante informatie uit deze rechtszaak gekomen, zoals het bestaan van Project Hug bij Google waarmee Google grote ontwikkelaars, zoals Blizzard, overtuigde om geen eigen appstore op te zetten voor Android door ze een flinke zak geld te geven. Ook de bedragen die Google uitgaf om Google als default zoekmachine te laten instellen op bv. Apple zijn echt bizar. Ik denk dat er heel wat partijen klaar staan om een eigen store te maken voor Android, ik zie zowel Microsoft, Sony als Nintendo wel met een eigen store komen.

0

Dit is inderdaad vooral positief voor ons als consumenten. Meer keuze betekend meer concurrentie wat de prijzen competatief houd. Risico is wel dat de kans op shuffleware wel groter wordt omdat er minder controle uitgevoerd kan worden

0
test

Alleen als een uitgever als Epic dan ook echt de games in verschillende winkels uitbrengt, anders hebben we er niet zo veel aan als consument. Ik kan nu bijvoorbeeld Alan Wake 2 niet via Steam of GOG kopen maar alleen via de Epic Store.

0

Zolang je alleen de stores van de grote partijen installeert loop je niet zoveel gevaar. En daarbij zul je verstelt staan hoe weinig Google controleert op malware. Er staan geregeld malware apps in de Play Store. @DarkSlide dat hele exclusiviteit van content is sowieso een doorn in het oog.

[Reactie gewijzigd door op 12 december 2023 - 14:41]

0
test

Oei. Ik weet het nog niet. Voorlopig vindt ik dit een slechte zaak. We krijgen nu dus nog meer koters die veel te veel geld uitgeven in Fortnite, omdat ze dan met een simpel klikje een in game item kunnen kopen. Tevens vraag ik mij af hoeveel goedkoper deze items dan kunnen worden. Mijn verwachting is dat ze geen cent goedkoper worden, want meneer epic kan nu alles in hun eigen zak steken.

0

Eh ik weet niet maar je koters konden allang Fortnite op iOS en Android spelen dus in dat opzicht verandert er al helemaal niets.

0
test

Sorry, ik was niet duidelijk genoeg. Nu als je wat in Fortnite op IOS/Android moet kopen, dan moet je the spel afsluiten en naar de betreffende store gaan (Als ik het goed heb). Deze drempel gaat dus op deze manier verdwijnen. Dus het wordt een klikje in je game en je hebt weer geld uitgegeven aan een onzinnige skin oid

0

Aanbevolen voor jou