60 procent van speeltijd in 2023 ging naar games van zes jaar of ouder

60 procent van speeltijd in 2023 ging naar games van zes jaar of ouder

Fortnite is veruit de populairste game

60 procent van het totaal aantal uren dat aan het spelen van games werd gespendeerd in 2023, bestond uit het spelen van games die zes jaar of ouder zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van Newzoo. In hun jaarlijkse 'PC and Console Gaming Report' brengen ze trends onder gamers aan het licht, en Kotaku deelde enkele interessante details uit het onderzoek.

Hoewel er een groei van 2,6 procent in de console- en pc-markt merkbaar was in 2023, zat die groei hem vooral in een kleine groep populaire games. Sterker nog: 66 spellen besloegen 80 procent van alle speeltijd in 2023. Daarbij werd zoals gezegd 60 procent van de totale speeltijd besteed aan spellen die zes jaar of ouder zijn. Denk aan titels als Grand Theft Auto 5, League of Legends, Fortnite, Minecraft en Roblox.

23 procent van de totale speeltijd in 2024 ging naar games die twee jaar of jonger zijn. Daarvan werd 8 procent besteed aan nieuwe games die niet deel uitmaken van jaarlijkse releases, zoals Baldur's Gate 3 en Diablo 4. Het onderzoek benadrukt hiermee dat het voor veel ontwikkelaars en uitgevers van nieuwe games binnen franchises die niet jaarlijks nieuwe delen krijgen, een erg uitdagende markt is.

Newzoo verwacht dat de pc- en consolemarkt tot en met 2026 met 2,7 procent groeit. Dat is een flinke daling ten opzichte van de groei van 72, procent tussen 2015 en 2021. Hieronder is per platform te zien welke games in 2023 het meest gespeeld werden. Opvallend hierbij is dat Fortnite op elk platform bovenaan staat.

Newzoo

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou