Introductie

Ik vind het altijd best lastig om een top tien te maken van een jaar. Niet alleen is het zo dat je spellen indeelt in een abstracte lijst, het is ook nog eens zo dat je verschillende genres met elkaar vergelijkt en uiteindelijk maar onder elkaar zet. Het is alsof je een appel met een peer vergelijkt. Uiteindelijk zijn beiden natuurlijk fruitsoorten wat mij ertoe brengt om het toch maar eens te proberen. In mijn top 10 komen games van de Nintendo Wii en de Xbox 360 als genomineerden.

Mario Kart Wii op de # 5de plek

Ik speelde dit spel voor het eerst bij het Nintendo filiaal in Utrecht, met weinig verwachtingen ging ik daarheen met wat oud collegas van NDomain. Ik was benieuwd wat Nintendo voor mij in petto zou hebben naar het teleurstellende Mairo Kart Double Dash.

Mario Kart Wii liet al snel zien dat de besturing met de Wii motes uitstekend werkte. Ondanks dat iedereen bij het begin even moet wennen weet je al snel niet beter dan dat je stuurt door de Wii mote enigzins te draaien. De tracks zijn verder lekker divers. Er is kwaliteit maar er is vooral ook kwantiteit. Er zijn 4 nieuwe cups en 4 retro cups. Ik ben blij dat Nintendo ervoor gekozen heeft om er een hoop goude oude in te gooien.

Offline met wat vrienden is nog steeds net zo leuk als vroeger. En dat sturen met zo'n stuurtje is ook wel leuk. Het baanbrekende van Mario Kart Wii is dat je nu ook online kan en dit werkt goed. Je kan alleen of met een vriend(in) via het Nintendo WFC een online match zoeken waarbij je weer kan kiezen tussen een regular GP mode of de battle mode. Mario Kart doet wat het moet doen en geeft wat het hoort te geven. Het krijgt dan ook een verdiende vijfde plek.

Unreal Tournament 3 op de # 4de plek

Als er een spel is waar ik al heel lang naar uit keek dan is het Unreal Tournament 3 wel. Tijdens het spelen van Gears of War keek ik er al naar uit om UT 3 te spelen met de soundtrack van Unreal Tournament 99'. Unreal Tournament 3 is voor mij een spel dat ik zie als pure klasse.

De opzet is simpel, er liggen wapens in het level en je moet je tegenstanders overhoop knallen maar de uitwerking is ontzettend goed. Iedereen speelt met een figuur dat dezelfde hoeveelheid hp/ speed heeft. Het is niet zo dat je met perks werkt zoals bij Call of Duty 4. Verder zijn er verschillende wapens met elk hun voor- en nadelen. Een sniper is in het begin moeilijk om te handelen maar zal voor de ervaren sniper fan later heerlijk aanvoelen. Een rocketlauncher is krachtig, maar kijk je wel uit dat je jezelf niet op blaast?

Los van dit alles vind ik het bij UT3 vooral goed dat het zo puur is. Geen geluksfactoren, geen glicthes je hebt weinig kennis nodig van de maps. Het komt er uiteindelijk op aan wie het meest behendige is, wie als snelste de ander kan killen. Gevechten zijn ontzettend snel en intensief, verwacht dan ook dat je mentaal helemaal kapot kan zijn naar enkele uren online UT3. UT3 doet wat het moet doen, en heeft ook een goede netcode. Het is jammer dat er geen nieuwe maps worden aangeboden om te downloaden door Epic Games en dit zorgt er dan ook voor dat UT 3 niet hoger komt dan de vierde plek.

Ninja Gaiden 2 op # 3

Ninja Gaiden 2 is het lang verwachte vervolg op deel één. Ondanks dat er de nodige kritiek op dit spel was heb ik weer genoten. Verschillende settings en snelle actie zorgen ervoor dat je je een moderne ninja waant. Ninja Gaiden 2 was een spel dat ik in één ruk heb uitgespeeld en het is ook een spel waarbij ik met een voldaan gevoel naar de credits heb gekeken. De battles waren weer pittig en de sfeer was weer goed. Ik houd het lekker kort, dit spel komt voor mij op de 3de plek.

Gears of War 2 op #2

Ik zou het vorig jaar niet hebben gedacht, Gears of War 2 in een top vijf op de tweede plek. De reden dat hij op deze plek staat heeft er mee te maken dat Gears of War 2 genieten was. Maar ook teleurstelde in een aantal opzichten. Het lobby systeem is brak en het is jammer dat er geld wordt gevraagd voor downloadable content met crappy kwaliteit.

Ondanks dat is Gears of War op het gameplay vlak genieten en doet de audiovisuele pracht nergens voor onder. Het is een spel dat je uitspeelt op hardcore om vervolgens voor de insane mode te gaan. Het is leuk om de horde mode te spelen en het is ook vooral deze mode waardoor ik de online mode van Gears of War 2 uiteindelijk toch nog een voldoende geef. Gears of War 2 is een spel waar eigenlijk nog wat aan moet worden gesleuteld.

Maar los van alle kritiek, is Gears of War 2 toch ook een spel dat niks nieuws geeft. Geen nieuwe ervaring, en het online gedeelte van het bigger/ better valt redelijk mee. Het is dan ook hierom dat Gears of War 2 geen eerste plek zou kunnen krijgen en het daarom moet doen met een tweede plek.

Farcry 2 # op 1

Farcry 2, wat kan ik erover zeggen. "This is Africa my friend, where killing is negoatiating". Ik heb met Farcry 2 een heerlijke expeditie ondervonden naar Afrika. Ik heb verschillende natuur lanschappen gezien en heb ook het één en ander neergeschoten. Ondanks dat de gameplay van Farcry 2 lekker simpel was en ook niet kon evenaren wat het spel mij aan sfeer mee gaf is het ook niet slecht.

Ik heb veel goede herinneringen aan Farcry 2, lekker met een sniper een dorp aanvallen vanaf een hoge rots. Om even later de restjes op te ruimen met een LMG. Een beetje door de safari rijden in een jeep, een bootje pakken en dan ook nog eens een bus. De singleplayer van Farcry 2 was genieten met een hoofdletter G. Ik heb met Farcry 2 op mijn manier Afrika ervaren als het aan komt op de natuur en dat vond ik schitterend. Ik kan zoveel meer voorbeelden geven, maar deze kan je zelf ook wel bedenken. De klassieke zons ondergang, opgang boven een zandvlakte of juiste bij een riviertje.

Ik ben tot slot benieuwd wat 2009 voor ons in petto heeft!