Geschiedenis

Teenage Mutant Hero Turtles: Tournament Fighters (ik gebruik vanaf nu de afkorting TF) werd na de arcadehal versie  in 1993 uitgebracht voor de Sega Megadrive (AKA Genesis), voor de SNES en misschien wel het meest verassende, ook voor de NES. Alle drie de versies verschillen enorm van elkaar. Zo zijn de muziek en AI slechter op de Megadrive versie in vergelijking met de SNES versie, maar ziet het er grafisch wat indrukwekkender uit (ook al vind ik de animaties persoonlijk minder). De Sega versie maakt gebruik van 2 knoppen de SNES 4 fighting buttons. De NES versie is een meer uitgeklede versie, maar het idee is vrijwel identiek aan de andere versies, tevens was dit de enige fighter voor de NES. Verder zijn de characters die speelbaar zijn per versie erg verschillend. In de SNES versie van TF kan er naast een van de Turtles worden gekozen voor Armaggon, Wingnut, Chrome Dome, Aska, War en Shredder. De SNES versie wordt in het algemeen als beste gezien, maar ik vind elke versie zijn charmes en kuren hebben.

 

Gameplay

De gameplay is gelijk aan Street Fighter 2 Turbo. Het is wat sneller als Street Fighter 2. En de AI en moeilijkheidsgraad ligt net zo hoog (misschien zelfs hoger) als bij SF2. Toch voelt deze game geheel eigen aan en is het geen simpele Street Fighter kloon (wat ik zelf wel verwachtte). Ten eerste is er geen weak,medium,strong onderscheid maar slechts weak en strong, oftewel je gebruikt maar 4 buttons i.p.v.  6. Dit maakt het misschien net iets minder diepgaand als SF2. Maar de leercurve ligt bij TF net zo hoog als SF2.  Elke character heeft 4 special moves en 1 supermove. Het bloksysteem is ook identiek aan SF met naar achter in drukken als blok.

De moves zelf zijn zowel gestolen van SF als origineel, het zijn vaak imitaties maar geen kopieën, ookal is dit niet zeldzaam in fighters gebaseerd op SF. Vaak zijn het combinaties van SF characters, Bijv, Donatello is een mix van E.Honda en Chun Li.

Er zijn 3 modes in de game. De Tournament mode (dit is gewoon een arcademode) waarin wordt gestreden voor het prijsgeld van het tournooi, dit wordt door April O’neil gehost. In deze mode is er ook een superbar waarmee elke character zijn/haar supermove kan doen. Deze moves verschillen per character in bereik, snelheid en effectiviteit.

In de Story mode is het alleen mogelijk om een van de Turtles te kiezen. Verder kan hier geen supermove worden gebruikt, dit maakt het meteen een stuk uitdagender. Het verhaal is natuurlijk dat Splinter en April gered moeten worden. Verder is deze mode gelijk aan de Tournament mode, maar er zijn hier wel andere cutscenes en eindes.

Dan is er natuurlijk nog de Versus mode waar twee speler het tegen elkaar kunnen opnemen. En ook is er een Watch mode waarin je, ja je raadt het al, twee AI spelers kunt zien vechten.

 

Graphics

De graphics van TF zijn goed tot zeer goed, niet het meest indrukwekkende wat een SNES tevoorschijn kan toveren, maar het is zeker een “mooiere” SNES game. Elk level ziet er gedetailleerd uit. De cutscenes en de animaties zijn indrukwekkend zeker voor 1993.  De graphics ogen cartoony en doen denken aan de cartoon tv-serie.  

Hieronder staan een paar links met screenshots en filmpjes van de game:

http://youtu.be/XvqekXDABR0

http://youtu.be/7t488fax0FA

http://hardcoregaming101.net/tmnt/tmnt_files/tmnttff-snes-7.png

http://hardcoregaming101.net/tmnt/tmnt_files/tmnttff-snes-10.png

http://hardcoregaming101.net/tmnt/tmnt_files/tmnttff-snes-5.png

http://hardcoregaming101.net/tmnt/tmnt_files/tmnttff-snes-1.png

http://hardcoregaming101.net/tmnt/tmnt_files/tmnttff-snes-6.png

 

Geluid

Hier hoef ik weinig over te zeggen. De sounds zijn erg goed ookal vind ik alle Turtles wel hetzelfde klinken qua stem. De muziek is een van de beste soundtracks van de SNES. Als je de muziek hoort heb je meteen zin om te spelen. Het doet sterk denken aan Turtles in Time. Er zit ook een soundtest in het optiescherm voor de liefhebber.

Hier kan je wat voorbeeld tracks horen:

http://hardcoregaming101.net/tmnt/tmnt_files/hg101-tmntmusic-tfsnes.zip

 

Replaywaarde

De replaywaarde is net zo goed als elke goede fighter. Deze game is tijdloos en de gameplay en moeilijkheidsgraden maken de replay waarde erg hoogwaardig. Het spel is verre van makkelijk dus een uitdaging, zelfs voor de doorgewinterde fightinggame fan. Elke character heeft zijn eigen eindfilmpje zowel in story als in tournament mode. Alleen al voor de graphics en de muziek zou ik zo dit spel aan willen knallen. 

 

Funfacts

-          De sprites en animaties van Aska zijn in de Japanse versie iets pikanter.

-          Er zijn cheats die het mogelijk maken om met de RatKing of met Karai te spelen. (de bazen van de game)

-          In de NES versie vechten de Turtles zonder hun wapens.

-          De Turtles zeggen bij elk level dat ze een plek hebben gevonden. Maar bijvoorbeeld in plaats van: "We’ve found the Pirateship", staat er: "We have found out the Pirate ship".  Altijd leuk die vertalingsfouten...

-          In Japan en Amerika heten ze de Ninja Turtles i.p.v. Hero, de Japanse versie heet: Mutant Fighters en elke versie heeft een andere boxart.

 

Conclusie

 TF is zeker een van de toppers op de SNES. De grapics, replaywaarde, muziek, geluid, uitdaging en multiplayer komen erg goed uit de verf. De characters zijn zeer goed uitgebalanceerd. Als je een Turtlesfan bent of gewoon een fighter fan, laat deze game dan niet liggen. Het is echt een aanrader. Er zijn eigenlijk geen minpunten aan deze game behalve dat het geen Street Fighter game is. Het enige wat ik jammer vond aan deze game was dat er geen Krang of Casey Jones is die wel in de NES versie zitten. En Ik mis toch ook wel Bebop en Rocksteady (ookal zijn deze wel te zien in de achtergronden van levels). Verder is er geen enkele pizza te bekennen buiten de cutscenes, was toch leuk geweest als bonuslevel. Het spel is ook veel te moeilijk voor de kids.

Als ik dit spel een cijfer moet geven dan krijgt deze een dikke 8 zelfs nog in 2013. Ik heb dit spel gespeeld op de SNES.

 

Dit Is mijn eerste Retroreview. Ik ben van plan om op regelmatige basis (1 of 2 keer per 2 weken) een retroreview te posten. Helaas is het momenteel nog niet mogelijk om screenshot en filmpjes in een blog te integreren. Geef A.U.B. feedback daar heb ik zeer veel aan voor de volgende keren. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen ik heb mijn best gedaan en mij niet door andere reviews laten beïnvloeden om zo objectief mogelijk te oordelen.