Resssident Evil...... FIVE

Bij de Resident Evil games is het altijd zo kenmerkent dat je aan het begin van het spel de naam Resident Evil hoort gevolgd door een cijfer. Dit komt soms heel droog over want hoe "eng/ creepy"is zo'n cijfer nou? Resident Evil 5 zou een grote groep gaan bereiken, meer guns meer actie meer filmpjes en een co-op mode. Dit klinkt allemaal erg potentieel, met een co-op maat zowel online als offline zombies afslachten is toch hartstikke leuk. Ondertussen nog een beetje ammo wisselen en hier en daar samen een deur openen? En dat allen in onze favoriete Horror setting. De waarheid is echter griezeliger dan je zou verwachten.

Hear no evil, see no evil, play no evil

Ik zeg het gewoon zonder fratsen, dit spel is helemaal niet eng. Ik ben nog nooit geschrokken en de sfeer was nooit echt dusdanig dat ik mij ongemakkelijk voelde. Ik voel me soms ongemakkelijker in Fallout 3 als ik door een verlaten gebouw loop en ineens wordt aangevallen door een ghoul. Het speelt ook niet eng, ik heb namelijk geen problemen met de controls. Ik heb Resident Evil 1 remake en Resident Evil 4 ook met plezier gespeeld. Maar om terug te komen op hoe het oogt, dit is naar mijn mening toch wel een afknapper. Het eerste dorpje is nog leuk gedaan, lekker op neger zombies schieten in Afrika. Maar daarna wordt het gevoel van "seen it been there"wel heel erg sterk. Een moeras gebied, een fabriekje, een laboratorium. Je loopt er bijna op een automatische piloot doorheen en maakt je af en toe slechts wat zorgen over je ammo.

Het is niet mijn bedoeling om dit spel af te kraken

Voordat ik straks weer lompe reacties krijg zoals "gezeur/ bullshit geklaag" etc vermeld ik nu nog eens expliciet dat ik de Resident Evil serie een warm hart toedraag. Ik heb plezier gehad met de horror in Resident Evil 1, de actie in Resident Evil 4 en de co-op fun in Resident Evil Umbrella Chronicles. Maar Resident Evil 5 weet mij gewoon niet goed te raken. De graphix vind ik verder netjes maar niet fenomenaal. Ik ben meer onder de indruk van de graphix van bijvoorbeeld Unreal Tournament 3/ Farcry 2 of Fallout 3 waar het bij de laatste uiteraard vooral de grote vlaktes zijn die het hem doen. Ik heb nu al 3 speelsessies gehad waarbij ik Resident Evil per sessie iets van 3 á 4 uur speelde en nu kan ik wel concluderen dat ik blij ben dat ik het niet heb gekocht. Een vriend van me heeft het gekocht en met hem speelde ik het dan ook in co-op.

Mijn advies

Bedenk goed wat je wilt, wil je een horrospel spelen? Gooi dan Resident Evil 1 remake erin. Of Silent Hill 3/4, wil je een leuk co-op spel? Kijk dan voor games zoals Gears of War/ Ressitance 2/ Left 4 Dead etc. Resident Evil 5 valt een beetje overal tussenin qua gameplay sfeer maar ik vind het vooral jammer dat het qua levels zo erg in herhaling en cliché vervalt. Hier konden de makers met veel meer interessante dingen komen dan datgene dat ze nu proberen. Een verlaten boot in de nacht met slechts enkele tegenstanders is spannend genoeg, of een winterdorpje. Er zijn genoeg locaties die zelfs met z'n 2'n spannend kunnen zijn. Als ik er even over brainstorm kom ik waarschijnlijk makkelijk en snel tot een twintigtal locaties.