Bijna iedereen verwacht dat de E3 een paar van de belangrijkste aankondigen heeft voor de komende generatie consoles. Microsoft lijkt een nieuwe console aan te kondigen, en het geniepige Sony zal waarschijnlijk op basis van Microsofts console de laatste aanpassingen aan haar console maken, zodat zij de PS4 in 2012/2013 kunnen aankondigen. Want achterblijven is niet meer mogelijk, niet na het PS3 debacle.


En de WiiU? Niemand schijnt bijster veel interesse te hebben in de WiiU. Waarom ook, de vorige console heeft ons gamers verloochend, en Nintendo heeft haar console afgelopen 2 jaar moeten slijten aan  de laatste zeurende kids en dieetende moeders. Maar het verlies van het vertrouwen is niet het enige wat mij ongerust maakt over de laatste pure consolemaker.

Ten eerste ligt het design van de Wii U mij niet. Na de vorige veel te vermoeiende Wii Mote (och.. luiheid, wij houden van u) zullen gamers niet meer wakkerliggen van nog een controller die ‘De manier van gamen voorgoed veranderd’. Maar  ik vraag me ook af of Nintendo’s nieuwe vriendjes, die dik buikige moeders en schreeuwende kids, de console zullen kopen. Want de nieuwe controller, die hebben ze al eerder gezien. Dat is gewoon een iPad.  Kinderen lijken het schudden met WiiMotes even leuk te vinden als met plakkerige vingers iPads te molesteren. En ouders, die heben meer baat met een iPad. Dan kunnen zij er ook nog wat mee.

Maar die koele lucht is niet wat mij doet bibberen  Nee, dat doet de onheilspellende storm welke niemand lijkt te voorzien. De storm die, voor de zoveelste keer, met het geliefde of gehate fruitmerk te maken heeft.  Als we de geruchten mogen geloven is Apple’s nieuwste braanbrekende gadget een TV. En… Waarom ook niet?

Ze hebben alles al klaar staan. Vertrouwen van de ontwikkelaars, de beste besturing voor een TV die ze kunnen bedenken, Siri. Een bestuuringssysteem, iOS, een bankrekening die waarschijnlijk de gehele EU uit haar problemen kan halen, een design team dat bekend is met het maken van beeldschone beeldschermen, vertrouwen van klanten, een geweldige omgeving voor het verhuren van films, iTunes. En als laatste, allerbelangrijkste, een bekendheid waar heel professioneel Hollywood met al haar borstvergrotingen niet tegenop kan.

Dan zeg je, een TV, nou… en, heeft toch helemaal niets met gaming te maken? Twee woorden…  App… store. De app store geeft  Apple TV de macht om de laatste balk van Nintendo’s wankelende Yenga toren doen weg te halen. Kids en ouders zullen voor Apple’s kastje of TV (Apple heeft al een TV kastje, maar het schijnt dat ze juist echte TVs gaan maken)  kiezen, terwijl  gamers veel  liever wachten en waarschijnlijk al 3 maandjes na de release van de Wii U zien dat Microsoft op de E3 met iets veel krachtigers komt.

Dan is er opeens niet zoveel markt meer voor de Wii U over. De 3DS echter, lijkt in precies hetzelfde schuitje te zitten, ook vechtend tegen iOS devices, en lijkt het goed te doen (relatief gezien). Maar ik betwijfel of het nog lang goed blijft gaan. Jha, ik wil nog wel een handheld kopen. Maar mijn vrienden, die allemaal een DS hadden met pokemon en Mario,  en een x360/PS3 hebben met Fifa en CoD denken er anders over. Zij hebben genoeg aan hun smartphones. En laten de andere, die net als mij meer dan 2 games per jaar kopen, nou net meestal als eerst de nieuwste generatie console of handheld kopen. Wanneer alle personen zoals ik zometeen verzadigd zijn met hun glimmende handheld, verwacht ik een dalende tred in de verkopen. Want alleen de echte puristen zullen nog een handheld overwegen.

Apple TV brengt het bestaansrecht van Nintendo en haar unieke soort games en consoles in kwestie. Zal de jonge gamer genoegen nemen met de korte 0,70 cent iApple games? En als dit uiteindelijk niet gebeurd, zullen de iOS games evolueren en de leegte van Nintendo vullen,of heeft Nintendo toch bestaansrecht?

Apple’s producten komen altijd als een tsunami aan bij al haar concurrenten. Dus een dergelijke aankonding komt niet zonder reactie. En ook de plannen daarvoor liggen al klaar. Maar wie wat waar, hoe ik daar persoonlijk over denk en waarom dat ook te maken heeft met gaming, laat ik over voor een andere keer. Deze post is zo al lang genoeg.