Ik ben dan met mijn 21 jaar verre van de oudste. Toch is er voor mij al wel behoorlijk wat om op terug te kijken. Opgegroeid in een klein dorpje (zo'n 1500 inwoners) in the middle of nowhere. Genoeg te beleven tijdens je basisschool periode in elk geval! Naarmate ik ouder werd de streken ook iets brutaler geworden maar niet minder lol om gehad.

Totdat m'n vader ineens thuis kwam met een NES en Super Mario. Sindsdien liepen de buiten uurtjes terug en waren Peach, Bowser en Toad ineens een stuk leuker dan waterballonnen op fietsers gooien. Achteraf gezien ben ik nog wel van mening dat ik er (onbewust, dankzij m'n ouders) goed aan heb gedaan om vaak buiten te zijn. Je bouwt op die manier toch een vriendengroepje op en hier heb ik tot op de dag van vandaag, zo'n 8 jaar later, nog steeds contact mee.

Als ik dit vergelijk met de huidige situatie van m'n neefjes (5 en 7 jaar) is dat een wereld van verschil. De laatste keer dat ze op visite waren voor de grap eens Trackmania gespeeld. Beide jochies zijn behoorlijk fanatiek en blijkbaar ook nog verdomd goed: verloor menig potje. Dat ondanks de leeftijd! Dat ik altijd ontzettend slecht ben in race games laat ik dan maar even in het midden.
Maar deels komt dit natuurlijk ook wel doordat ze thuis een Wii, PC, Xbox360 hebben staan plus de nodige handhelds. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen. En ergens is dat natuurlijk wel "jammer". Ik denk nog wel eens, met plezier, terug aan m'n jongere jaren. Wanneer je langs de plekken loopt waar je hutten hebt gebouwd, veel gevoetbald hebt of waar een van je betere speelkameraadjes destijds woonde. Ergens besluipt me het gevoel dat de jongere generatie dit "misloopt". Doordat kinderen meer binnen zitten maken ze niet echt bijzonder veel dingen mee. Het lijkt me moet echt de bedoeling dat er over 10 jaar teruggekeken wordt op een manier als: "Weet je nog, vroeger..Toen we altijd Bad Company 2 aan het spelen waren?"


Sluit deze keer dan ook meer af met een soort van "discussiepunt" en het gaat me dan ook met name om de basisschool periode. (5 - 12 jaar)


Is gamen op jonge leeftijd goed voor de ontwikkeling?