Voetbalgames zijn er bijna altijd al geweest sinds het ontstaan van de spelcomputers en PC's. Dat Sensible Soccer en KickOff in de jaren 90 elkaar de hersens wel konden inslaan is een mooie brug naar het dualisme van Fifa en Pro Evolution Soccer heden ten dage. Maar wat is het verschil met toen?

Veel verschil is er niet. Je hebt nu twee games die visueel er prachtig uitzien en een stukje realiste nastreven; beide games hebben hun voordelen en hun nadelen. Dan is er natuurlijk nog zoiets als wensen van de speler en de weinig door gamers gerespecteerde mening. Destijds had je twee snelle voetbalgames met een hoge dosis gameplay. Ook toen kwade woorden en verwijten naar de beide gamesaanhangers. Toen kwam er destijds opeens Fifa. Fifa leidde destijds een nieuw tijdperk in en na een jarenlange twist tussen twee grootmachten ging uiteindelijk met de modernere computers in bezit, een derde met de prijzen weg. De oude 16 bit games delfden het onderspit. Hun tijd was geweest.

Inmiddels zijn Fifa en Pro Evolution Soccer doorgeschoten in hun strijd. Grote wijzigingen kunnen de makers niet meer uitvoeren, omdat ze hiermee veel vaste fans van de genres plagen. De fans willen grotendeels dat het bij hetzelfde blijft. Een kleine wijziging boort vaak nieuwe fans aan, maar laat er net zoveel verdwijnen. Ondertussen besteden groepen mensen bergen met geld aan nieuwe Fifa's en PES', terwijl de vernieuwing marginaal is.

Dan er daar nu Sensible Soccer 2006. De game laat vele harten van dertigers sneller kloppen. Juist als de jongere spelers van de welbekende voetbalspellen de graphics op voorhand al afkraken, lachen de oudere gamers om de cartooneske cellshaded graphics en glunderen ze bij het zien van een korte gameplay trailer. Dit is een vlot voetbalspel, waarbij de basiselementen als positie en overspelen de hoofdmoot vormen. Dit alles met een simpele, maar effectieve besturing maakt dat dit spel ook een voetbalspel is, maar met een geheel andere insteek qua gameplay. Het spel past dan ook perfect NAAST de grootmachten op de plank en pretendeert vooral niet de plaats in te willen nemen.

Sensible Soccer 2006 bevat geen internet play. Een gemiste kans, maar het kleine budget en de beperkte tijd heeft men doen beslissen een goed spel neer te zetten, welke, indien de verkopen meevallen, een opvolger zal krijgen in de lijn van Sensible World Of Soccer... met internetplay.

Aan de jongelingen wil ik dit meegeven: geef dit spel een kans, je zult je verbazen hoe veel plezier je met je vrienden al spelende kunt hebben! Mocht SWOS2007 ooit op de planken komen, dan wil ik nog wel eens zien wat Fifa en PES klaar gaan maken.

- http://www.codemasters.nl/games/?gameid=1871 - http://www.sensiblesoccer.de/