Elke week verschijnt er nieuwe downloadable content voor de muziekgame Rock Band. Ik neem voor Gamer en voor het Insidegamer de taak tot me op om (als mijn geldvoorraad het toelaat) iedere week van een aantal tracks reviews te plaatsen om jullie een idee te geven of de tracks het halen waard zijn (en om een update te geven op de DLC, aangezien Gamer dit lang niet altijd plaatst als nieuws).

Ik bespreek in de reviews gitaar, bass en zang

Holy afwisseling, Batman! Vandaag verschenen er in Rock Band een hoop verschillende nummers van een hoop verschillende bands (nou ja, het valt in feite wel mee, maar het klinkt zo leuk). Ten eerste verschenen er vijf tracks van de new wave band Talking Heads (And She Was, Girlfriend is Better, Once in a Lifetime, Crosseyed and Painless en Take Me to the River), als aanvulling van Psycho Killer, die al standaard in Rock Band zit.

Daarnaast verschenen er nog wat single tracks, namelijk Bat Country van de metalband Avenged Sevenfold, Guerilla Radio van de rapmetal band Rage Against the Machine, een live-uitvoering van het recent opgeheven Oasis en twee tracks van de band waar Paul Weller beroemd mee is geworden, namelijk The Jam.

De charts zullen hier te zien zijn zodra ze allemaal geupload zijn. Avenged Sevenfold – Bat Country Gitaar: Bat Country is vrij leuk op gitaar. Het nummer bestaat uit verschillende secties, het begin bevat een aantal leuke (en misschien enigszins uitdagende) hammerons, als dat voorbij is komt de main riff. De main riff is in feite gewoon een altstrumriffje, wat ik persoonlijk vrij leuk vind om te spelen. Daarnaast heb je nog wat chords en op het langzame stuk bevat het nummer een aantal leuke enkele noten om te spelen. Het hoogtepunt van het nummer is echter de solo. De solo bevat zowat alles: langzame hammerons, snellere hammerons, altstrummen, heel snel altstrummen waarbij je van noot moet wisselen (verdomme, dat gaat mij dus mooi even van de FC weerhouden) en ten slotte een heel leuk stuk met langzame sweeps-achtige dingen gevolgd door zigzagjes. Dit is een nummer wat gitaristen serieus moeten overwegen.

9/10

PS: Ik moet even iets kwijt over de moeilijkheidsgraad van Bat Country. Zoals je makkelijk kan zien als je het nummer hebt gedownload/in de music store ziet/bekijkt op een youtube video met de moeilijkheidsgraad ernaast staat dit nummer tussen de lastigste nummers op gitaar in de game. Dit is een LEUGEN! Bat Country is misschien net iets lastiger Critical Acclaim en staat qua moeilijkheidsgraad op gitaar in mijn ogen ongeveer gelijk aan Almost Easy. Je kan dit nummer dus gerust halen als je niet heel erg ervaren bent, want ik kan persoonlijk niet echt inzien hoe je hierop zou kunnen falen als je gewoon een casual expert speler bent.

Bass: Dit nummer is op bass, net zoals alle andere Avenged Sevenfold songs die we hebben zien verschijnen in Rock Band, gaaf om te spelen. Als je van altstrumriffjes houdt tenminste. De hoofdriff is net zoals op gitaar een altstrumriffje dat zich over de verschillende frets beweegt. Er is echter ook wel wat afwisseling in de vorm van lange noten, of een tijdje 8th noten. Er is niks al te lastigs of speciaals te vinden in dit nummer op bass, maar het is wel verdomde leuk om te doen.

8.5/10

Zang: Wow, wat is dit? Een lastig Avenged Sevenfold nummer op zang? Oké, misschien is het nummer op zang ook iets te hoog getiered, maar het is wel een feit dat dit nummer van Avenged Sevenfold nummer lastiger is op zang dan de andere A7X songs in het spel. De song bevat een hoop wisselingen van laag, naar hoog, naar erg hoog en er zit bijzonder weinig ruimte tussen de phrases, waardoor je soms moet snakken om adem in de weinige pauzes die er zijn. Al met al is het nummer op zang uitdagend en tevens vrij, als je fan bent van de band zou ik hem zeker halen. Als je echter niet perse fan van de band bent (ha, zeg dat maar eens hardop!), dan zou ik eerst nog even verder kijken…

8.5/10

The Jam – Going Underground Gitaar: Going Underground van The Jam is erg leuk op gitaar. Er zijn niet veel lastige dingen te vinden in de song en hij heeft geen solo, maar het is gewoon een erg lekker nummer om te spelen. Er zit veel afwisseling in de drie minuten dat dit nummer duurt en ik zat na dertig seconden al vrolijk mee te deinen op de beat. Ik durf te wedden dat deze nummers van The Jam nier bijzonder goed gaan verkopen en dat is een absolute schande!

8.5/10

Bass: Dit nummer was awesome op gitaar. And guess what? Hij is nog toffer op bass! Je handen blijven constant in beweging bij het spelen van Going Underground en het bassloopje is redelijk addictive. Tevens is het nummer niet zonder zijn uitdagingen, zo komt er twee keer in het nummer een snel altstrumriffje langs dat ik beide keren enorm miste. Dit nummer is een absolute aanrader voor bassisten!

9.5/10

Zang: Going Underground is drie dingen: Lastig op zang, extreem catchy en extreem leuk! Verdorie, ik ga hier niet veel woorden gebruiken, gewoon halen die hap!

10/10

The Jam – Town Called Malice Gitaar: Ik had niet bijzonder veel verwacht van deze song op gitaar. Waarom niet? Nou, omdat ik de gitaar niet boven de synthesizer uit kon horen. Het blijkt dat de song nog redelijk leuk is op gitaar. Ja, het nummer herhaalt telkens hetzelfde riffje, maar het is een redelijk interessant riffje om te spelen en daarbij duurt het nummer niet al te lang, waardoor het niet snel gaat vervelen. Ik raad echter wel aan eerst even naar de chart te kijken voordat je overgaat tot een aankoop.

7.5/10

Bass: Ik nomineer deze bassriff tot één van de meest catchy bassriffjes in de geschiedenis van Rock Band. Serieus, ik hou van de sound van de bass op dit nummer. Het is tevens redelijk fun om te spelen, hoewel het minder awesome is dan Going Underground. Ik kan dit nummer ten volste aanraden voor plastic bassisten, echter moet je jezelf wel voorbereiden veel op de oranje noot te gaan spelen.

8.5/10

Zang: Net iets minder leuk om te doen dan Going Underground, vanwege het feit dat dit niet net zo groovy wisselt van hoogtes als eerder genoemde song. Het blijft echter tons of fun om dit op zang te doen en daarom raad ik ook aan, als zanger in Rock Band, om dit nummer te halen.

9.5/10

Oasis – Supersonic (Live) Gitaar: Ah, Oasis. Soms heerlijk op gitaar in Guitar Hero en Rock Band, soms simpel te vergeten. Supersonic valt, helaas, in de tweede categorie. Het is prima voor mij, want ik vind Oasis nummers uit hun succesperiode (lees: de eerste twee albums) en hun rebirth (lees: de laatste twee albums) erg gaaf. Deze live versie van Supersonic bevat een hoop sustains en wanneer ik zeg een hoop, bedoel ik dat zowat het hele nummer ermee vol zit. Er zijn tevens twee solo's, die vrij simpel zijn maar je een beetje uit de sleur van het lange noten-fest halen, maar erg spannend wordt het nooit. Aan het einde van de song zitten wel twee massive choke-punten echter, ten eerste een hele reeks hammeron-chords en ten tweede een vrij snel strumstuk. Haal dit alleen als je fan bent van Oasis.

7/10

Bass: Niet geheel dramatisch zoals ik gedacht had. Ja, je speelt constant hetzelfde, maar het baslijntje is in ieder geval niet zo saai als bij sommige songs. Echter is het weer duidelijk zo'n gevalletje van “alleen halen als je groot fan bent van Oasis”.

6/10

Zang: Godzijdank klinkt Liam op deze live-opname van Oasis, afkomstig van het Familiar to Millions album, goed. Hij haakt soms woorden af, maar de engine is wel genoeg losjes dat je zelf je eigen interpretatie kan geven. Bij één lijn echter is de hoogte wel compleet anders dan de studioversie (waardoor ik die ene zin ook direct miste), dus let daarop. Voor de rest is dit nummer vooral leuk voor de fans van de band, want wederom is er niet heel veel spannends te ontdekken. Overigens is er wel iets raars op te merken: Er mist een regel uit het nummer. Nu heb ik natuurlijk niet de cd versie gehoord van Supersonic op Familiar to Millions, dus weet ik niet of die lijn altijd al afwezig was, maar het voelt raar aan.

7.5/10

Talking Heads – Girlfriend Is Better Gitaar: Zoals de gewoonte is bij Talking Heads songs herhaalt dit nummer veel hetzelfde riffje op gitaar. Echter is dat in dit geval niet heel erg, aangezien het riffje leuk is en er zijn kleine gitaarfills af en toe om de boel wat op te spicen, met als hoogtepunt de twee gitaarsolo's. Dit is dus een vrij leuk nummertje, wat ik graag nog een keer zal spelen. En nu even over die gitaarsolo's, of eerder gewoon solo's, aangezien ik werkelijk geen flauw idee heb of het gitaar is wat ik daar hoor. Die solo's deden me denken aan cheesy geluidseffecten in jaren 60 films en de echo van druppelend water als je rondloopt in een grot…

8/10

Bass: Zo eventjes snel gezien in vergelijking met de andere Talking Heads video's, is dit het tofste nummer op bass van het pakket en dat is te merken. De eerste minuten is het basloopje redelijk simpel, maar nog steeds vrij leuk om te spelen en dan, vanaf ongeveer de tweede solo, wordt het awesome. Uitdagende en erg leuke hammerons zijn vanaf dan de norm in de baslijn en ik heb werkelijk genoten van dat stuk. Dit is een aanrader!

9/10

Zang: Uitdagend, grappig en vooral heel, heel leuk om te zingen. Dit is een absoluten winnaar op vocals en ik ga er voor de rest niet heel veel over zeggen. Gewoon halen dit nummer als je een zanger bent in Rock Band!

9.5/10

Talking Heads – Once in a Lifetime Gitaar: Geen weirde geluidseffecten-gitaar hier, maar gewoon simpel twee verschillende riffjes, waarvan geen van de twee in het bijzonder leuk is. Tevens is geen van de twee bijzonder lastig. Ze zijn er gewoon en af en toe duiken ze op. Heel veel heb ik er niet over te zeggen, naast dat je dit nummer niet moet halen om de boeiende gitaartrack.

6/10

Bass: Er is in theorie niet veel slechts te zeggen over het basloopje, het klinkt bijzonder lekker en ik luister er met plezier naar. Echter valt er wel wat op te merken aan hoe het uitpakt in Rock Band, de baslijn is namelijk extreem minimalistisch. Laten we zeggen dat de baslijn net iets gecompliceerder is dan So What'cha Want. Ja, het is zo erg.

3/10

Zang: Dit nummer is bijzonder simpel op zang (in het kort: talkies en een zeer herkenbaar refrein waarvoor je toondoof moet zijn wil je dat niet kunnen raken), maar o zo gaaf. Het nummer heeft erg grappige lyrics en natuurlijk kan je, omdat het talkies zijn, je meest excentrieke David Byrne imitatie-technieken uit de kast halen voor de zang op dit nummer. Ik heb extreem veel plezier gehad aan het zingen van dit nummer en ik kan het iedereen aanraden.

10/10

Playstation Portable:

Op Rock Band: Unplugged kun je donderdag met de volgende tracks, een nummer van Franz Ferdinand's laatste album en een nummer van Guns 'n Roses' laatste album, aan de slag gaan:

• Franz Ferdinand – “Lucid Dreams”

• Guns N' Roses – “Riad N' The Bedouins”

Prijzen:

Het Talking Heads pakket (5 nummers) is te downloaden voor € 6,59 (680 Microsoft Points)

De songs zijn per stuk te downloaden voor € 1,50 (160 Microsoft Points)

De tracks zijn vanaf vandaag (1 september 2009) beschikbaar op Xbox Live Marketplace en de ingame Music Store op de Nintendo Wii. Aanstaande donderdag zullen ze ook op PlayStation Network verschijnen en dat geldt dus ook voor de PSP tracks.