It's a me Mario

Iedereen kende deze uitspraak vroeger, Mario werd gespeeld op de gameboy en de Super Nintendo. Tijdens de pauze en na schooltijd sprak je met vrienden af om op de Super Nintendo te spelen. Spellen zoals the Ninja Turtles maar ook Mario Kart en the Power Rangers werden met veel plezier gespeeld.Iin het weekend stond je wat eerder op omdat je dan de tijd nam om verder te gaan met je singleplayer avontuur. Dit waren dan games zoals Secret of Mana, Super Mario World, Secret of Evermore of wellicht Yoshi's World (Super Mario World 2). Ondanks dat de main games van Nintendo altijd werden afgebeeld als "kiddy games" en ik moest toegeven dat het soms nog maar net kon was het ook zo dat dergelijke games altijd lekker weg speelden. Het waren games met een hoog "feel-good" gehalte. Één van de mooiste voorbeeld games hiervan vind ik toch wel het spel Yoshi's World. Het gaat erover dat baby mario is ontvoerd, en dat Yoshi met zijn andere Yoshi vriendjes op zoek ging naar Mario. Yoshi kon veranderen in een vliegtuig en in een onder zeebootje en nog veel meer. Het was ook de tijd waarin je naast het genot van de pure Nintendo games ook nog kon wegdromen in het wereldje via de Super Mario Brothers show. Naast Mario kon je ook nog aan de slag met Link in A link to the past en in Links Awakening. Door de combinatie van dat deze games ownage waren en omdat ik weinig geld had speelde ik deze games meerdere malen uit. Je kende elk plekje en je kon elk melodietje wel dromen.

de Snes, de N64, de gameboy, de GBA, de gamecube...

Allemaal ownage, voor de SNES had ik hiervoor al wat games benoemd die de console voor mij hadden gemaakt maar voor de Nintendo 64 waren er games die ook voor altijd zouden blijven plakken in het geheugen. Ik heb het dan uiteraard over games zoals Ocarina of Time, Mario 64, Donkey Kong en Banjo Kazooie. Een game als Jamed Bond Golden Eye werd ook alom geprezen door velen waar ik dan weer moet zeggen dat ik dat spel leuk vond, maar niet zo geniaal als menig anderen. Het was ten tijde van de Nintendo 64 dat daarin ineens de Playstation kwam. Er kwamen groepen, althans ik kwam toen in een groep. Je had de Nintendo aanhang en de Sony aanhang en ik was uiteraard een N-fanboy. Het waren de jaren waarin je online op fora de Sony aanhang ging bashen terwijl je aan het einde van de dag wist dat het eigenlijk nergens om ging en je gewoon wat lol maakte. Je "vocht" als het ware voor Nintendo tegen de "kwaad aardige andere consoles". Het had wel iets op die manier, en het waren toen ook de grootste zorgen in je leven. Maar genoeg hierover, na een tijdje kwamen de Wii en de NDS

Wii & NDS super leuk voor feestjes

Maar daar houd het dan ook wel mee op, op een enkele uitzondering na is er gewoon weinig te koop voor mijn Nintendo Wii. Ik heb veel lol beleefd met Wii Sports maar ook met Mario Galaxy & Zelda Twilight Princess maar daar hield het dan ook mee op. Ik vind het jammer dat de echte Nintendo games met de Nintendo gameplay en Nintendo magie helemaal weg zijn. Dat ik als ik de Nintendo games wil beleven moet uit kijken naar een remake van Banjo Tooie op de x360. Ik begrijp Nintendo uiteraard waar ik zelf een Management/ marketing opleiding doe. Ze zitten nu in een positie en in een pakket verweven waarin veel geld wordt verdiend. De massa wordt bereikt en de inkomsten blijven hoog. Het probleem is echter dat het huidige succes van de Wii ook nog voor een deel gebaseerd is op de goede naamsbekendheid van vroeger. De consument weet ergens nog wel dat Mario & Yoshi gewoon tof waren. Hierdoor zou zo'n Nintendo console ook makkelijker in huis worden gehaald. Het is leuk voor iedereen en dan is de Wii ook nog eens geschikt voor feestjes.

De darkside

Het vervelende is echter dat de Wii bij menigeen stoft, consumenten hebben de Wii gekocht maar voelen zich later mogelijk bekocht. En bedrijven moeten juist proberen om altijd een goede relatie met de klant te onderhouden. Via de Wii verkoopt Nintendo nu heel veel maar wat gebeurd er bij de volgende generatie consoles? De wii was origineel maar het meeste werd er uiteindelijk gespeeld op de X360. Het is voor Nintendo belangrijk dat ze weer killergames uitbrengt voor de Nintendo Wii en daar ook een stevige marketing voor voert. We zijn nu wel weer verzadigd met Wii sports en cooking ds het is tijd voor games voor de Nintendo Wii waar je lekker in kan verdwalen. Probeer desnoods weer terug te gaan naar de roots, breng weer eens een Mario Game uit die leunt op Mario 64 of kom juist met een geheel nieuwe franchise die wel de Nintendo touch heeft.