Uiteraard is de nieuwe software voor de bezoekers, om hun een betere, plezierigere website te geven. Een van de nieuwe features van gamer.nl is een beoordeling-systeem, waarmee bezoekers elkaars reacties kunnen beoordelen. Dit heeft zowel zijn positieve als negatieve aspecten.
De negatieve aspecten aan een dergelijk beoordeling-systeem laten dan ook duidelijk zien dat gamer.nl bezoekers niet bepaald gewend zijn aan een goede discussie. Dat is te zien aan verschillende reacties bij de nieuwsonderwerpen. De bezoekers bieden aardig weerstand tegen het beoordeling-systeem en klagen vooral wanneer er minnen uitgedeeld worden in plaats van erover na te denken. 

Laat ik als voorbeeld een nieuwsitem nemen waar ik zelf actief aan de discussie deelgenomen heb en ik me aardig aan de slechte discussie heb geërgerd. Het onderwerp waar het over gaat is geen kleintje binnen de game-industrie en het nieuwsbericht is dan ook slechts een nieuw stuk (ik wil niet zeggen hoofdstuk) in een lang verhaal.

Het gaat om: http://www.gamer.nl/nieuws/60395/winkeliers-die-tweedehands-games-verkopen-zijn-dieven

Enkele reacties waar terecht minnen aan uitgedeeld worden:

"Gamers kunnen overleven zonder winkeliers,"

ik vind voedsel, zuurstof en drinken toch belangrijker..

of

Laat die baklap zijn energie maar steken in het maken van goede games, want zoveel heeft hij ook niet gepresteerd.

Een bezoeker waagt het zelfs om te klagen over minnen binnen zijn reactie, zijn volledige post (na een edit):

Er is met de huidige technologie al heel wat mogelijk (hologram broodje bal, iemand?) :')

EDIT: digitale -1'en worden ook steeds populairder, dus die gaat ik ook maar eens proeven, schijnen niet eens zo slecht te zijn.

 

Dit is slechts een kleine greep uit de vele slechte reacties, welke meestal kort van aard zijn. Maar sommige bezoekers hebben beschikking over het geweldige talent om een lange reactie te geven, waarvan de lengte de suggestie geeft dat er iets inhoudelijks wordt geschreven maar het dat verre van is...

Gelukkig geeft de schrijver in zijn eerste zin een dikke hint zodat je niet perse verder hoeft te lezen, want de reactie bestaat van begin tot eind uit pure geflame:

 

Hahaha, ik lees het verhaal niet eens.
1 conclusie: Wat een triest figuur.
Alles wat je op de wereld kunt kopen mag je verkopen en dat is de meest standaard zaak van de wereld. Al jaren lang zolang mensen rondlopen op aarde.
Hij moet echt niet janken. Als je iets koopt is het van JOU, en dan maak jij zelf wel uit of je het verkoopt of niet. Als iemand iets wil kopen dat van jou is, dan mag dat.
Nu gaan ze zeker praten, je koopt rechten en niet het spel.
Ze willen gewoon dat je iets koopt en het ondertussen in hun bezit blijft ja.

Stel ik koop een broek en een winkel koopt die op en verkoopt het tweedehands.
Of een auto, of vinyl. En dan zijn die winkeliers dieven, hahaha wat een grandioze dwaas is het.

PLAN 2: Zulke idioten compleet negeren.

 

De schrijver maakt ook gelijk in zijn volgende reactie pijnlijk duidelijk wat de natuur van de gemiddelde gamer.nl bezoeker is (alhoewel die wat gematigder is dan het voorbeeld). Iemand reageert na hem puur op het nieuwsitem en op de gegeven reactie, en deze gebruiker weet het heel egocentrisch en narcistisch op zichzelf te betrekken terwijl het niet specifiek om hem gaat (maar het is logisch dat hij zich aangesproken voelt., wat ik bedoel mag je zelf bekijken in het nieuwsitem).

 

Voor de betreffende bezoekers en de anderen met een zelfde soort reactie een aantal vragen: Vind je nu echt dat je met deze reactie een waardevolle toevoeging hebt gegeven aan de discussie of aan de site? Dat je die minnen niet verdiend hebt? Dat jouw reactie de site plezieriger maakt dan zonder je reactie? Je hebt er niet eens moeite in gestoken, niet eens over je reactie nagedacht, en in de meeste gevallen was zelfs een fatsoenlijke lengte al teveel gevraagd. Maar goed, dat laatste is ten positieve, less=more kan niet duidelijker zijn.

Gamer.nl gebruikers laten hier een groot gebrek aan zelf-reflectie zien, dat wordt duidelijk gemaakt door de grote tegenstand ten opzichte van de beoordelingen. 

Ik verwacht de komende tijd aardig met minnen bestookt te worden naar aanleiding van deze blog. Want dat komt ook veel terug op gamer.nl, dat men het een niet los kan zien van het ander. Gelukkig maakt mij dat niet veel uit omdat ik weet waar de minnen vandaan komen, van gebruikers die geen zelf-reflectie hebben, die niet nadenken over wat ze schrijven, die geen respect hebben voor anderen, en al helemaal zelf geen greintje respect verdienen.

 

Het is blijkbaar ook niet altijd duidelijk dat het beoordeling-systeem niet bedoeld is om aan te geven of je het met een reactie eens bent. Het is bedoeld om aan te geven of een reactie toegevoegde waarde aan een discussie heeft.

Op gamer.nl zal iemand met een onconventionele mening die vaak constructiever zijn dan de conventionele meningen, helemaal weggestemd worden, wat de discussie dus afbreekt.

Met de manier waarop het beoordeling-systeem door gamer.nl bezoekers gebruikt wordt, zal het de discussie voorlopig niet ten goede komen.

 

Nu kunnen er enkele dingen gebeuren:

1. We gaan op de huidige voet verder waarbij velen zich blijven irriteren aan elkaar en uiteindelijk loopt de site weer leeg.

2. We wachten op de volgende update van de software tot het beoordelingssysteem verder ontwikkeld is, intussen gaan we door met de eerste optie, dan zien we elkaar dus pas over enkele jaren terug.

3. We gaan het beoordelingssysteem gebruiken zoals het hoort. Spreken elkaar aan op geklaag erover (want het verkeerde gebruik is onzichtbaar, daar kan je dus niets aan doen, en het heeft dus ook geen zin om te klagen) en verbeteren elkaar dus door aan te geven waar waarschijnlijk (je hoeft de min namelijk niet zelf geplaatst te hebben) de minnen vandaan komen zodat iemand zich kan verbeteren. 

Kortom, we maken er van hoe gamer.nl bedoeld is, een gemeenschap van gamers waar inhoudelijk over de gezamenlijke passie met respect gediscussieerd wordt...

 

Ik ga graag voor het laatste.

Het klinkt misschien allemaal een beetje belerend, en misschien is dat ook zo maar blijkbaar is het nodig. Ik zie gamer.nl graag als een website met goede discussies over mijn passie. Ik weet dat het mogelijk is omdat mijn passie hier ieders passie is, en we met zijn alleen daar liever op een leuke manier over willen kunnen praten dan hoe het nu gaat. Af en toe lijken gamer.nl bezoekers wel puur uit vrouwen te bestaan, zo erg wordt er gekat.

 

Daarom wil ik bij deze een hopeloze oproep doen aan alle gamer.nl gebruikers:

Gebruik het rating-systeem zoals deze bedoeld is. 

Beoordeel reacties niet met je eigen inhoudelijke mening, beoordeel of een reactie een toevoeging aan de inhoud heeft, ongeacht of je het ermee eens bent.

En als je zelf een slechte beoordeling krijgt, ga er dan niet over klagen, maar lees je reactie en denk erover na om erachter te komen waarom je die beoordeling hebt gekregen. Als die helemaal onterecht is omdat je constructief inhoud hebt gegeven aan de discussie, hoef je je er ook niet zorgen om te maken. Meestal behalen constructieve reacties niet het benodigde aantal minnen om verborgen te worden.

 

Iedere site met reactiemogelijkheid, zonder goed werkend beoordelingssysteem waarmee de discussie hoog gehouden kan worden, wordt een onplezierige site.

Zorg ervoor dat gamer.nl weer een plezierige site wordt nu de mogelijkheid er is.

 

Mocht er behoefte zijn aan do’s en don’ts wat betreft een beoordelingsysteem, laat het dan in de reacties weten, wijd ik daar ook nog een blog-entry aan.