Het is prachtig, instortende gebouwen in een aantal van de grootste steden van de wereld, we zien de hoge wolkenkrabbers van Amerika, de typerende Engelse metro's,  de sierlijke gebouwen in Frankrijk en een grauw Duitsland. Elke vastberaden Call of Duty speler word geprikkeld voor een nieuw wereldlijk avontuur. Je enthousiasme verdwijnt echter al snel als je met je muis wat verder naar beneden scrolled en de reacties doorleest. Waar de reacties bij Modern Warfare 2 nog vol excitement zaten en spelers niet konden wachten tot ze eindelijk die disk in hun spelcomputer dan wel PC konden douwen zien de hedendaagse reacties er heel anders uit. 

Het lijkt een combinatie van zelfverheerlijking, haat en misschien wel wat onzekerheid als je de reacties zo ziet. Een legioen  van Battlefield spelers heeft zich verzameld en zijn klaar "to release the fury".  Battlefield 3 word bij de Call of Duty trailer(!) de hemel in geprezen terwijl de gastheer van de pagina  moet leiden onder een reeks reacties die geen genade lijkt te kennen. "Weer meer van hetzelfde, puur uitbuiting van de o' zo trouwe spelers is het" en "Onrealistische multiplayer" zijn veel gehoorde kreten. Maar waarom al die haat? Zou het echt zo zijn dat de best selling franchise of all time eigenlijk bij lange na niet waardig zou zijn aan haar zuur verdiende titel?

Maar laat mij mijn punt ook omkeren. Enkele dagen geleden verscheen er een stukje gameplay van Battlefield 3, de PC versie. Ook hier werden mijn vingers geprikkeld om die controller vast te pakken maar zo enthousiast als ik was, zo beroerd was ik enkele minuten later. De comments staan vol met gefrustreerde Call of Duty spelers die hun gedachtengang volledig impulsief laten gaan, eerst door de vingers, dan via het toetsenbord,  en ten slotte ziet iedereen de misschien wel angstige frustratie. Als we de mensen moeten geloven zou Battlefield bij lange na niet het aantal spelers van CoD halen, het zou te langzaam en te saai zijn voor langdurig spelplezier en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik slaak een zucht...

Natuurlijk zijn het meningen waar hier over gesproken word en die neem ik noch in bescherming noch val ik ze aan. Het punt is, een mening telt alleen mits deze met feiten onderhouden wordt. Simpelweg "Het spel is slecht want je kan niet al schietend duiken" is niet je mening onderbouwen. De "geweldigheid" van een spel word door veel factoren bepaald, realisme hoeft hier geen onderdeel van te zijn. Tenslotte hoor ik zelden iemand klagen over de megajumps die je maakt gedurende HALO, een game op wiens forum tevens ook de oorlog tussen CoD en Battlefield onteketend werd. Een game is goed als mensen gewild zijn die 60(!) euro ervoor neer te leggen en als dan vervolgens de map-packs ook nog worden gekocht, wat kan je Infinity Ward dan wel TreyArch kwalijk nemen? Hetzelfde geldt voor Battlefield. Zat mensen vinden het leuk om mischien 10 minuten op die éne steen te zitten met een sniper om die geweldige headshot te maken. 

Dit heeft helemaal niets met saai of realisme te maken, maar met de opinie en interesse van de speler. Een Call of Duty speler houd meer van zogeheten fast pace action. Of de game de mooiste graphics heeft of de meest realistische schietervaring zal hem of haar veel minder uitmaken dan een Battlefield speler, maar dit maakt Battlefield nog geen slechte game. De Battlefield speler houd meer van de realistische ervaring, hij of zei heeft er meer tijd voor over om strategisch je tegenstander uit te roeien en zal minder aandacht besteden aan de  camo van zijn of haar wapen. Ook hier geld, dit maakt CoD nog geen slechte game.

Is CoD jou spel, prijs het de hemel in en lig om 10.08.11 23:55 voor de deur bij jouw gamewinkel om jouw game te halen. Maar respecteer ook de mening van andere gamers, die een voorkeur hebben voor Battlefield. Hetzelfde geldt ook andersom. Als Battlefield helemaal het topje van de gamende ijsberg is, spreek je uit en deel je emotie, maar laat CoD, of in ieder geval de speler in zijn of haar waarde.

Beide games hebben hoge verwachtingen en ik denk dat beide ons ondanks de hoge verwachtingen zullen wegblazen. Of dat in een wereldstad of in een gigantisch oorlogsgebeid gaat gebeuren of zelfs allebei, maakt niet uit. Die keus is geheel aan jou.

 

Zal het ooit goedkomen tussen die twee?

Door MarioYKW Zaterdag 23 Juli 00:00