MX vs ATV Untamed is het nieuwste deel in de goedlopende en eveneens goed speelbare raceserie van THQ. De nieuwste game strekt zich niet alleen over MX (motoren) en ATV (een soort buggy's) uit, maar pakt ook monster trucks, zandbuggy's, minimotoren en allerlei andere buggy's mee in het pakket. Het interessante hieraan is dat ieder voertuig zich op een andere manier laat besturen, en dat je dit ook daadwerkelijk merkt als je aan het spelen bent.

Hoewel beide voertuigen vier wielen hebben, bestuurt een monster truck bijvoorbeeld significant anders dan een ATV. Dit komt doordat je bij de monster truck minder controle hebt over de kanteling van de wagen (om sprongen na heuvels goed te landen) en je door de grote wielen een stuk meer over de weg stuitert. Het gevolg is dat je met een andere speelfilosofie aan een race moet beginnen en dat ook het verloop van een potje totaal anders is. Overigens moet wel gezegd worden dat ik op basis van mijn speelbeurt de monster trucks het minst leuke voertuig in de game vind, omdat ze voor het gevoel vrij langzaam zijn en je niet zoveel inhaalmogelijkheden hebt (zo'n wagen neemt immers de halve breedte van een parcours in beslag).

Maar goed, vind je de monster trucks maar niets, dan is er nog een arsenaal aan voertuigen over waar je U tegen zegt. Zo besturen de MX'en nog steeds erg fijn en maken juist deze tweewielers de kracht van de game duidelijk. Wil je namelijk een fatsoenlijke rondetijd neerzetten en de tegenstanders te snel af zijn, dan moet je verdomd goed met je motor om weten te gaan. En vooral: met de baan waar je op racet. Enkel het gaspedaal inhouden en gaan met die banaan is er niet bij, want de vele heuvels blokkeren een soepele doorgang. Om succesvol te zijn moet je de motor aanvoelen, je sprongen op het juiste moment timen (even het pookje naar achteren trekken en deze op het goede moment naar voren drukken laat je hoger springen) en proberen in een soort flow te komen.

Met flow wordt bedoeld dat je niet halverwege de volgende heuvel uitkomt, maar precies op de afdaling van een bergje. Soms moet je hiervoor vol gas over de eerste heuvel vliegen, maar het kan ook goed zijn dat het juist slim is om de ene heuvel rustig te passeren en vervolgens je winst te pakken op de volgende, grotere heuvel. Dit spelen met je motor en de omgeving komt het best tot uiting in de Endurocross-mode, een nieuwe mode in de reeks.

Voorbeeld van een Endurocross-baan

In de Endurocross-mode krijg je de uitdaging om je zo snel mogelijk door een kleine baan te manoeuvreren. De baan zelf ligt vol met gigantische autobanden, waterplassen, keistroken, boomstammen en noem het maar op. De Endurocross-mode laat zich spelen als een soort racende puzzel, waarbij je constant de balans moet zien te vinden tussen snelheid en accuratesse. Het resultaat is een afwisselende speelmode, die tussen al het snelle heuvelgerace een welkome toevoeging is. Ook hier geldt dat hersenloos pedal to the medal-gedrag direct afgestraft wordt, heerlijk.

Denk echter niet dat MX vs ATV Untamed een racegame is voor de realistische fijnproever. Over het algemeen kun je vrij basaal het gaspedaal indrukken en worden ook de vreemdste landingshoudingen door de vingers gezien. De game draait namelijk puur om de fun, en die is er over het algemeen wel. Het enige echte nadeel dat opviel was dat wanneer de AI je een beuk geeft en je twee seconden buiten de uitstippelde route rijdt, je abrupt een aantal meter terug op de baan terug gezet wordt. De baan is wijd genoeg, maar zoveel winst boek je echt niet als je twintig meter naast het rechte stuk rijdt.

 

Kortom, MX vs ATV Untamed lijkt een lekkere vlotte racegame te worden die voor iedere snelheidsfanaat wel iets in z'n mars heeft. De game combineert daarbij het arcade racen met wat diepgang door het juist timen van je sprongen te belonen. We zullen binnenkort zien of de game zich ook in multiplayer staande weet te houden, want de volledig open wereld die daar aangeboden wordt (en nu al moedertje ziel alleen te doorkuisen was) biedt perspectief op nog een boel lol.