Hans Teeuwen zei ooit: "Vrouwen in de overgang, die zweten." Maar niet alleen bovengenoemde vrouwen hebben hier last van. De tennisspelers in Top Spin 3 verliezen ook flink wat lichaamsvocht.

En dat is alleen maar goed, want dit is slechts één van de manieren waarop Top Spin 3 de realiteit probeert te benaderen. Realisme en tactiek zijn dan ook sleutelwoorden in deze tennisgame en buttonbashers zullen dan ook al snel het onderspit delven. Waarom dat zo is, en meer, zie je in de onderstaande video en lees je in onze eerste indruk daaronder!

Tennis. Een sport waar je wat mee hebt of niet. Ondergetekende is nooit fanatiek met tennis bezig geweest, maar Wii Sports heeft het tij doen keren. Nu werd het tijd voor een realistischer potje ballen knallen en laat 2K nu net de Top Spin serie van een hoop realisme voorzien, terwijl ze het ook toegankelijk willen houden voor mensen die niet zo bekend zijn met dit soort games. In Top Spin 3 is het werken om je opponent te overwinnen, maar het is werk dat leuk is en blijft.

Anders dan bijvoorbeeld Virtua Tennis biedt Top Spin een realistische manier van spelen. Realistisch in de zin dat je even moet wennen aan de nieuwe besturing. Natuurlijk sla je nooit letterlijk met je Xbox 360 controller in de lucht (dat bewaren de mannen van PAM Development voor de Wii-versie), maar de besturing is dusdanig vernieuwend dat het toch voelt alsof je de sport echt aan het leren bent. Vergelijk het met de allereerste Tony Hawk: je staat niet echt op een skateboard maar toch voelde het alsof je de sport langzaam maar zeker onder de knie kreeg.

De tennisser op je scherm kun je constant bewegen. Dat moet ook, want je moet de slagen van je tegenstander anticiperen. Stel dat hij de bal de andere kant op slaat dan je verwachtte, dan sta je op je verkeerde been en wordt het extra lastig nog op tijd bij de bal te zijn. Elk van de vier actieknoppen op je controller zijn een slag, en met behulp van de rechtertrigger geef je wat meer kracht. De eerste paar potjes zul je nog compleet ingemaakt worden, maar na een paar keer 'klikt' de combinatie van slaan en voortbewegen op het veld in je hoofd en kan het plezier beginnen. Op de redactie waren we al snel in spannende wedstrijden verzeild waar de bal constant heen en weer ging. Iedereen kan het leren, je moet gewoon even door de zure appel bijten.

Die appel is echter helemaal niet zo zuur, want de overweldigende realistische graphics geven je de eerste paar minuten al genoeg reden om toch door te gaan. De spelers ogen en bewegen ultra-realistisch. Petje af voor de ontwikkelaars, want bij tennisfanaten gaat hier echt het water van uit de mond lopen. Naast fysiek realisme zoals de beweging van spelers, de ondergrond (gras, grind) en de windrichting waar rekening mee gehouden moet worden, is ook het uiterlijk van de spelers belangrijk. Zo beginnen spelers na een tijdje te zweten (hun kleren worden nat) en dan laten zie hier en daar een steekje vallen. Het blijven ook maar mensen.

Dat realisme is overal in doorgevoerd. Zo begin je de single player met een uitgebreide create-a-player menu waar je van de bouw en haarstijl tot de tatoeages alles aan kan passen. Erg indrukwekkend was ook hoe je een gezicht kan aanpassen: je hoeft tussen een aantal voorgeprogrammeerde gezichten te kiezen maar je kunt erg simpel een punt op het gezicht aanwijzen en die vervolgens met de analoge stick 'kneden' tot hij naar wens is. Een gedrocht die niet zou misstaan in een horrorfilm is dan ook snel gemaakt.

Vervolgens begin je aan je carrière, waarin je na wat oefenen steeds verder de ranglijsten in klimt, je speler naar eigen inzicht ervaringspunten toekent en geld verdient waarmee je nieuwe kleding kunt kopen, tot je uiteindelijk op de grote tournamenten staat. Geloof ons: dat gaat je wel even duren, want ook al kan iedereen in de kortste keren een balletje slaan in Top Spin 3, een ware meester er in worden vergt tijd.

Natuurlijk kan er ook online worden gespeeld en er komen om de zoveel weken grootse tournamenten die het geheel nog spannender maken. Als je niet online kunt of wil kun je natuurlijk ook een opponent naast je op de bank uitkiezen en lekker offline elkaar de ballen om de oren slaan. Dat realisme geweldig is maar niet een heel spel moet beheersen, wordt tevens maar weer eens bewezen doordat je ook tennisgoden door de jaren heen kunt uitkiezen en die tegenover de recentere spelers kunt zetten. Nog zo'n natte droom van vele fans van de sport.

2K heeft hier iets heel goeds in handen. Er moet logischerwijs nog wat geschaafd worden om de parel echt te laten schitteren maar de kwaliteit en verslavingsfactor schenen nu al fel genoeg om mij aan de buis gekluisterd te houden. Het is dat men de previewcode weer mee terug moest nemen anders had deze tekst wel even kunnen wachten en waren we blijven oefenen. Daarmee wordt duidelijk dat het spelmechanisme in Top Spin 3 nieuw is maar absoluut leerbaar en dat vergroot de mogelijke verslaving alleen maar meer. Als gamer (en sporter) wil je immers beter en beter worden en deze game geeft je daar alle kans toe. Ik serveer bij deze maar een aanvraag voor het recensie-exemplaar!