Onlangs is het magazine Game Informer in de Amerikaanse winkels verschenen met daarin de eerste informatie omtrent Fallout 3. Het was natuurlijk een kwestie van tijd voordat het gros van de informatie ook op internet te vinden zou zijn. Fallout-fans staan namelijk zeer argwanend tegenover de nieuwe ontwikkelaar van de reeks, Bethesda Softworks, dat enkele ingrijpende veranderingen in de game aangebracht heeft.

We wisten al dat Fallout 3 geen gebruik meer zal gaan maken van het isometrische bovenaanzicht. Dit heeft plaats gemaakt voor een first-person camerastandpunt zoals we dat ook kennen uit Oblivion. Niet verbazingwekkend, want Fallout 3 maakt gebruik van een betere Oblivion-engine.

Het gevechtsysteem was een ander heikel punt. De oorspronkelijke Fallout-games waren allemaal turn-based. Bethesda heeft echter gekozen voor een mix van turn-based en real-time voor Fallout 3. De gevechten zijn in principe real-time, maar kunnen op elk moment gepauzeerd worden. Dit systeem wordt door Bethesda Vault-tec Assisted Targeting System (V.A.T.S.) genoemd en laat spelers toe tijdens het pauzeren in alle rust een bepaald doelwit te selecteren. Hiervoor zijn wel actiepunten nodig, die na enige tijd terug genereren. In tussentijd kun je nog wel gewoon real-time first-person shooter-achtige mode onder vuur nemen.

Zoals we dat van Bethesda gewend zijn, gebeurt het aanmaken van je personage niet via een saai menuscherm. Het spel begint met je geboorte en de dood van je moeder, waarna je vader je DNA gaat analyseren. Hier kun je de eigenschappen van je personage bepalen. Het S.P.E.C.I.A.L. systeem van de eerste twee Fallout-games blijft behouden.

In Fallout 3 ga je nog alleen op pad. Er zijn wel NPC's, maar je kunt deze niet bij je party voegen. Het spel kent minstens negen verschillende eindes en een level cap van 20. Goed om te weten: het vreemde systeem van levelscaling zoals dat in Oblivion aanwezig was, zit niet in Fallout 3. Ga je dus een verkeerd gebied binnen, dan tref je daar enorm sterke monsters die je pas later in de game aan zult kunnen. Je hebt veel vrijheid in je manier van aanpak; je kunt voor de keiharde actie kiezen, maar ook subtieler te werk gaan. Kies je voor de actie, dan staat je flink wat blood and gore te wachten.

De teaser-trailer van Fallout 3