Toen we Afro Samurai een ruime maand geleden speelden waren we behoorlijk enthousiast. Het cel-shaded stijltje, de liters bloed en de talloze manieren om vijanden aan gort te hakken; de ingrediënten voor een prima hack 'n slash-game bleken aanwezig. Na het spelen van de demo blijft dit gevoel overeind, al blijven ook onze kritische vragen aanwezig. Want hoe lang is Afro Samurai leuk? Helaas blijven we je het antwoord schuldig, want een luttele zeven minuten gameplay maakt weinig duidelijk.

Wat we wel kunnen stellen is dat het vechtsysteem voor soepel hakwerk zorgt. Je kunt een korte slag en lange haal geven met de katana, tegenstanders van je afschoppen, blokken en springen. De combinaties van verschillende aanvallen moeten de game diepgang geven, aangezien er een waslijst aan combo's in de game verwerkt is. Uiteindelijk zijn die allemaal te vinden in een aparte lijst die je tevoorschijn tovert in het menuscherm. Omdat deze mogelijkheid uitgeschakeld was in de demo, was het echter nog gissen wat we precies aan het doen waren.

Gelukkig betekende dit niet dat alle combo's mislukten door een gebrek aan kennis, want ook zonder handleiding hak je er rustig op los. Afro Samurai is een game die je als een eigen kunstwerkje kleur geeft. Je kunt 'gewoon' alle vijanden verslaan door ze van dichtbij in tweeën te spiesen, maar leuker wordt het als je naar inventieve en kunstige manieren gaat zoeken om het gespuis van je af te houden. Want wat als je in Focus-modus, de slow motion modus waarin het beeld zwart wit wordt, de vijand nu een schop geeft, zelf opspringt en je katana verticaal door de vijand laat snijden. Ja, dat levert de beelden op waar je op zit te wachten. De voldoening is dan ook een stuk groter als je de game met een dergelijke insteek speelt, dan wanneer je plichtmatig alle vijanden verslaat.

De demo liet ons kennismaken met de basisprincipes van het spel en kneep er net toen we een soort eindbaas voor onze neus kregen, weer vandoor. Door de snackdemo blijft het zoals gezegd gissen hoe het uiteindelijke product in elkaar gaat zitten. Want hoe wordt het verhaal van de serie bijvoorbeeld gepresenteerd? En natuurlijk blijft de hamvraag: hoe gaat ontwikkelaar Namco Bandai de game fris houden na een x-aantal uur spelen? Over niet al te lange tijd kunnen we uitsluitsel geven, want Afro Samurai komt al in maart uit.