Verschijnt er bij het horen van de naam Guybrush Threepwood meteen een glimlach op je gezicht? Beginnen je vingers te tintelen als je iemand hoort spreken over The Dig, Full Throttle of Curse of Monkey Island? Eigenlijk maakt het niet zo veel uit, het belangrijkste is dat in de loop van 2008 A Vampyre Story zal verschijnen, een rasechte point 'n click game zoals we ze nog kennen uit het tijdperk dat ontwikkelaar Lucas Arts aan de lopende band digitale kunstwerkjes uitpoepte.

Mensen die opgegroeid zijn met videogames en een respectabele leeftijd hebben bereikt zullen tijdens het lezen van de inleiding ongetwijfeld enkele dingen herkend hebben. Niet alleen worden de drie aangehaalde titels gezien als de crème de la crème binnen het point 'n click-genre, de man die op dit moment A Vampyre Story ontwikkelt, heeft aan elk van deze games actief meegewerkt. Ik heb het over Bill Tiller, een oud-werknemer van Lucas Arts die vier jaar geleden een eigen studio heeft opgericht om daarmee zijn eigen vampiersgame te ontwikkelen.   A Vampyre Story laat ons kennismaken met Mona De Lafitte, een vrouw die niets liever zou willen dan ooit een beroemde operazangeres te worden om zo op muzikale wijze de stad Parijs te betoveren. Tijdens een van haar optredens wil het toeval dat Shrowdy Von Kiefer, een vampier die door mysterieuze omstandigheden net zijn moeder heeft verloren en bovendien last heeft van het Oedipus Complex, in de zaal zit. Shrowdy raakt onder de indruk van Mona haar zangcapaciteiten en neemt de talentvolle dame mee naar zijn kasteel in Draxsylvania. Na haar eerst een tijdje gevangen te houden zal de psychisch gestoorde slechterik Mona uiteindelijk bijten waardoor onze lieftallige zangeres opeens als bloedzuigende, knoflook hatende vampier door het leven moet gaan. Doordat Mona niet bepaald blij is met deze transformatie en er dus ook bewust voor kiest om zich niet te gedragen als een vampier steekt Froderick een handje toe. Deze behulpzame en eigenwijze vleermuis zal gedurende A Vampyre Story dienst doen als je hilarische compagnon, net zoals bijvoorbeeld Max diezelfde rol vervulde in het originele Sam & Max: Hit the Road. Het overgrote merendeel van het spel bestuur je echter Mona en dat doe je geheel op traditionele wijze met behulp van je muis. Het uitkammen van een griezelig kerkhof, zoeken naar belangrijke voorwerpen in een vervallen kasteel of simpelweg praten met een van de vele personages doe je allemaal met behulp van je linkermuisknop in combinatie met een dynamische cursor. Dit wilt zeggen dat het pijltje waarmee je door de 2D-spelomgevingen beweegt automatisch zal veranderen in bepaalde icoontjes. Hierdoor krijg je steeds weer andere handelingen te zien om op die manier de interactie met objecten te stimuleren.

Nog leuker is echter het vooruitzicht dat Mona als vampier toegang heeft tot speciale vaardigheden. Zo zal de ondode zangeres op bepaalde momenten in een vleermuis moeten veranderen, conversaties aangaan met dieren om aanwijzingen te vinden en personages in de nek moeten bijten om bloed te drinken. Vampier zijn brengt echter niet alleen voordelen met zich me. Zo kan Mona bijvoorbeeld niet langer in aanraking komen met water. Hoogstwaarschijnlijk zullen deze kenmerkende eigenschappen toegepast worden in heel wat puzzels en raadsels, terwijl ze ook dienst zullen doen als gespreksonderwerp tijdens de vele hilarische dialogen en situaties die in A Vampyre Story aanwezig zullen zijn. De onderstaande trailer geeft je alvast een voorsmaakje van de te verwachten humor.

Naast een veelbelovende verhaallijn, interessant klinkende vaardigheden en een nodige scheut hilariteit ziet A Vampyre Story er ook nog eens prachtig uit. Bill Tiller liet weten dat hij zijn inspiratie haalde uit werken van Edward Gorey, een kunstenaar die op treffende wijze griezeltaferelen weet uit te beelden, de films van Tim Burton (A Nightmare Before Christmas, Corpse Bride) en de oude horrorprenten van Universal Studios. Na het zien van de beelden van A Vampire Story is het echter onmogelijk om niet aan de Monkey Island-serie terug te denken, wat zeker als een compliment gezien mag worden. Origineel wou men het spel volledig in zwart-wit weergeven, maar uiteindelijk werd er dan toch gekozen voor een wat kleurrijker cartoony-uiterlijk. Nu we ondertussen mogen zeggen dat de Sam & Max-episodes van Telltale Games een groot succes zijn is er veel kans dat A Vampyre Story ook de nodige aandacht zal krijgen die het verdient. Autumn Moon Entertainment liet zopas nog weten dat alle dialogen aanwezig in A Vampyre Story klaar zijn, waardoor het er op dit moment naar uitziet dat we ergens in 2008 nog met Mona op pad zullen mogen gaan. Met zekerheid durven we dit echter niet zeggen, omdat het spel in vier jaar tijd maarliefst drie verschillende uitgevers heeft gehad. Bill Tiller heeft echter het volste vertrouwen in zijn game, het is zelfs zo dat er op dit moment plannen op tafel liggen om A Vampyre Story niet enkel voor de PC, maar ook voor andere platformen (lees handhelds) uit te brengen. Bovendien is het nu al zeker dat het spel met een heuse cliffhanger zal eindigen, wat de weg voor mogelijke vervolgen open laat liggen. Wij hebben onze houten spies alvast extra scherp gemaakt om hopelijk binnenkort met deze bloedstollende game aan de slag te mogen gaan.