Special
dota vr

Vr Vrijdag: Zo stream je virtual reality

Met de stream mee!

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: stream de virtuele wereld.

Een van de moeilijke dingen van virtual reality is om het met anderen te delen. Soms lijkt het wel of je probeert een ander een droom uit te leggen. “En toen stond ik op een richel boven een afgrond en ik kreeg hoogtevrees, maar toen verscheen er een robot…” Tja, probeer maar eens over te brengen wat dat met je deed.

Gewone games zijn vrij makkelijk te delen met anderen. Screenshots, trailers, streaming… Om dat laatste is zelfs een hele industrie ontstaan, waarbij mensen geld verdienen door spellen te spelen waar anderen naar kijken. En dat is niet gek natuurlijk. Net zoals mensen naar voetbal op tv kijken, is het volkomen logisch dat we een goed potje Overwatch ook als publiek kunnen waarderen.

Er zijn af en toe wel wat filmpjes te vinden die gebruikmaken van ‘mixed reality’, om te laten zien hoe een vr-game daadwerkelijk speelt. Dankzij een green screen en een gevolgde camera is het mogelijk om live beelden van de speler te combineren met de virtuele beelden, zodat je als kijker de echte mens ziet in de virtuele wereld. Heel tof, maar ook best ingewikkeld. Niet iets wat je als kleine YouTuber of Twitch-streamer even in elkaar knutselt.

mixed reality

Dan blijft ‘gewoon’ streamen over. Daarvoor biedt vr best een paar leuke mogelijkheden. Om te beginnen hebben de Oculus-headsets een standaard streamingfunctie ingebouwd, waarmee je onmiddellijk van de headset naar Facebook kunt uitzenden. Dit kan bij elke game, en daarmee is het mogelijk om in een handomdraai jouw ‘point of view’ in de game te delen. Als je wil kun je de chat aanzetten en verschijnen de berichten van kijkers ook meteen in de vr-wereld.

Uiteraard ziet de toeschouwer enkel een plat beeld, alsof het een gewone game is. Toch kun je zo duidelijker laten zien waar je mee bezig bent. Iets met plaatjes en duizend woorden.

PlayStation VR

PlayStation 4

Hoe makkelijk dit streamen naar Facebook ook is, het blijft ‘streamen naar Facebook’. Wat dat betreft hebben PS4-bezitters het makkelijker. De ingebouwde streamfunctie van die console kan ook PSVR-content naar YouTube of Twitch uitzenden.

Nu is de resolutie van een vr-game die je op die manier streamt niet zo hoog als van gewone games. Dat ziet er voor de kijker dus minder mooi uit dan voor jou als speler. Maar als je dat probleem wil ondervangen, moet je naar professionele capture apparatuur grijpen, en dat is voor de gemiddelde PSVR-streamer waarschijnlijk overkill.

dota vr

Dota

Soms hebben games een complete vr streamfunctie ingebouwd. Zo heeft Dota 2 een ‘vr toeschouw-functie’. Dat betekent dat een vr-gebruiker in het level staat en rondkijkt, terwijl er live gespeeld wordt. Eigenlijk is dit de omgekeerde wereld, want de spelers kijken gewoon naar hun platte game, en de vr-gebruiker krijgt als toeschouwer een uniek gezichtspunt.

Voor Steam VR is een dergelijke functie niet aanwezig, maar moet je een extern pakket gebruiken. Veel streamers gebruiken OBS, een pakket waarmee je alle content van je headset kunt uitzenden naar de dienst van je keuze. Het voordeel van OBS is dat het heel flexibel is. Je kunt naar Twitch of YouTube streamen, en dus niet alleen naar Facebook. Het nadeel is dat het ook een enorm ingewikkeld pakket is.

Toch is het wellicht de moeite waard om eens wat tijd in OBS te steken, vooral als je de volgende stap van livestreamen uit virtual reality wilt proberen. Bijvoorbeeld als je de nieuwe online talkshowsensatie wil worden.

dota vr

YouTube draait doorrrrrr

Neem daarvoor eens een kijkje op Steam en zoek het unieke (gratis!) pakket Flipside Studio. Dit is in feite een real-time animatiestudio waarin je decors bouwt en personages bestuurt. Het pakket draait vooral rond de mogelijkheid om zelf een complete talkshow uit te zenden vanuit vr. Dat betekent dus dat jij als gastheer te zien bent met verschillende camera’s, en dat je gasten (die uiteraard ook dit pakket moeten installeren) als hun eigen avatar aan kunnen schuiven bij jou aan de talkshowtafel.

Omdat het pakket in bèta is, worden steeds nieuwe features toegevoegd die het je makkelijker maken om een professionele show te produceren. Onlangs werd bijvoorbeeld de autocuefunctionaliteit verbetert. Autocue is een apparaat waarbij je tekst kunt voorlezen terwijl je toch in de camera kijkt. Dat is superhandig als je met een script werkt.

Hoe dan ook zijn er een aantal leuke manieren om jouw vr-ervaring met de wereld te delen. Dus laat je vrienden zien hoe die vreemde nieuwe wereld er uitziet. Heb je zelf leuke tips voor streaming? Ken je een toffe Twitcher of YouTuber die veel met vr doet? Laat het weten in de reacties!

Meer Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo bevestigt grote releases voor Switch Disintegration van Halo-bedenker komt in juni uit
2

Reacties op: Vr Vrijdag: Zo stream je virtual reality

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DevTrunks

  • 8 mei 2020 11:25
  Ik probeer met OBS wel eens wat op te nemen terwijl ik aan 't kloten ben in Blade & Sorcery, maar ik heb altijd het probleem dat m'n FOV vrij nauw is waardoor de bovenkant van m'n beeld wordt afgesneden. Ik gebruik een Oculus Rift, iemand enig idee waar dit aan ligt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 8 mei 2020 13:53
  @DevTrunks dit is vrijwel met elk spel het geval. Wat ik bij beatsaber heb kunnen doen is een mod installeren genaamd Camera+.

  Deze verhoogt de fov FLINK en stabilisteert het beeld wat meer maar dan ook alleen voor het scherm van de pc, dus niet in-game. Deze mod is inderdaad bedoeld voor streamen of mensen die meekijken.

  Ik weet niet of B&S mods heeft en zo ja of er een dergelijke mod is. Dat zou je in ieder geval kunnen checken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.