Special
Vr Vrijdag

Vr Vrijdag: vr als extraatje

Welke games zouden best een vr-modus kunnen gebruiken

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: ‘vr-ificatie’.
De onlangs aangekondigde Star Wars-game Squadrons krijgt een vr-modus. Het idee van zelf in een X-Wing of Tie-Fighter klimmen om vervolgens ‘echt’ een ruimtegevecht te voeren, is natuurlijk onweerstaanbaar. De game is zelfs volledig speelbaar in vr, al hadden we zelfs al genoegen genomen met vr als een extraatje. Sterker nog: het idee van vr als extra optie is best aantrekkelijk. Het geeft ontwikkelaars de kans om te experimenteren met het medium, zonder meteen puur in te zetten op een kleinere install-base. Welke games zouden nog meer profiteren van een dergelijke vr-light of vr-bonuservaring?

Gran Turismo 7

Het is al zo goed als zeker dat deze PS5-editie van de beroemde raceserie ook de volgende versie van PSVR ondersteunt. En dat ligt bij een spel als dit natuurlijk ook voor de hand. Een racegame vraagt geen ingewikkelde kamervullende vr-modus, en de besturing hoeft niet anders te zijn dan een ‘gewone’ racegame. Het bijkomende voordeel is natuurlijk het feit dat je echt in de cockpit van de raceauto zit.

En dat is meer dan een cosmetisch voordeel. Niet alleen schat je in vr de afstand tot je concurrenten beter in, maar kun je vrij rondkijken, waardoor bochten nemen veel natuurlijker is. Je hebt, simpel gezegd, de voordelen van echt autorijden. Het is dan ook te hopen dat de vr-modus van GT7 niet beperkt blijft tot enkele auto’s. Al zou dat natuurlijk wel het voor de hand liggende compromis zijn. Want de GT-games staan er om bekend dat het honderden auto’s realistisch nabootst. Die allemaal van overtuigende vr-interieurs te voorzien, zou een te grote klus kunnen zijn. We blijven hopen.

Gran Turismo Sport

Microsoft Flight Simulator

In eerste instantie was de aankondiging van Microsoft Flight Simulator teleurstellend. Vr zou geen prioriteit zijn voor deze nieuwe editie van de beroemde reeks. Maar inmiddels is het team hier voorzichtig op teruggekomen en is de kans groot dat een vr-modus na release als nog toegevoegd wordt. Wat voor Gran Turismo geldt, geldt in principe ook voor Flight Sim: het is relatief eenvoudig voor een cockpitgame om speelbaar te maken voor vr. Er bestaat voor de vorige versie van de game zelfs een (commerciële) mod waarmee je in vr kan vliegen.

Het is wat wankel, maar werkt verbazend goed voor zo’n oude game. Met alle moderne technieken en een veel betere ‘engine’ zou de nieuwe Flight Simulator wél een perfecte vr-ervaring kunnen maken. Maar ook hier is de vraag hoeveel toestellen out of the box vr-support krijgen. Wij hopen op zo veel mogelijk, en gezien de levendige FS community zou het ons niet verbazen als er na de lancering snel een boel vliegtuigen bijkomen van noeste Flight Sim-modders.

Flight Simulator

Cities: Skylines 2

Hoewel nog niet officieel bevestigd, gonst het van de geruchten over Cities: Skylines 2. De eerste Cities: Skylines is nog steeds de beste Sim City-game die EA nooit heeft gemaakt. Bij die game was er al een roep om een vr-functie om eindelijk eens ‘echt’ door je zelfgebouwde metropool te wandelen. En dat zou eigenlijk ook al genoeg vr-igheid zijn (is dat een woord?) voor dit spel. Want hoewel het zonder meer mogelijk is om een dergelijke complexe sim met bewegingscontrollers te besturen, zou dat een enorme investering vragen van de ontwikkelaar. Je zou hetzelfde spel dan in feite twee keer moeten ontwikkelen: een keer voor muis en toetsenbord, en een keer voor vr. Voor dit artikel zijn we niet hebberig. We willen alleen maar lekker in de virtuele zon op een virtueel bankje zitten, op het virtuele plein van onze virtuele stad.

cities skylines

Assassin’s Creed: Valhalla

Assassin’s Creed: Valhalla helemaal in vr spelen lijkt ons geweldig, en het zou helemaal passen in het Animus-thema van de game. Maar nee, dat zou opnieuw een te grote klus zijn. Daarom zou het al tof zijn als enkele van de toplocaties uit het Vikingenspel in een soort bonusmodus te bezoeken zijn. Gewoon, zonder doel, op je gemak rondlopen en kijken naar een stukje virtuele geschiedenis. Misschien een boottochtje er bij, of een kijkje in Abstergo Headquarters. Opnieuw: niet te veel gevraagd, maar het zou vr-bezitters net dat beetje extra geven.

assassin's creed valhalla

The Elder Scrolls 6

Oké, vergeet bescheidenheid. Deze game moet gewoon volledig in vr te spelen zijn. En de kans dat dat gaat gebeuren is niet per se klein. Bethesda heeft zowel Skyrim als Fallout 4 ge-vr-ificeerd (Dat is een woord. Bij deze.) waarmee de studio overduidelijk experimenteerde voor een toekomstig project. Zowel Fallout 4 VR als Skyrim VR hebben duidelijke tekortkomingen, maar niets wat niet met een boel tijd en geld is op te lossen.

Het idee van een out-of-the-box vr-versie van Elders Scrolls 6 is gewoon te mooi, en gezien Sony’s hernieuwde investeringen in PSVR (versie 2.0) valt er misschien zelfs een leuke financiële samenwerking uit te slepen. Klinkt het of we aan het smeken zijn? Een beetje, misschien. Virtuele werelden met de omvang en diepgang van The Elder Scrolls zijn helaas nog te zeldzaam. En wij willen eigenlijk gewoon in Tamriel wonen. Is dat zo gek? Biertje drinken in de taveerne, wonen in het tovernaarsgilde. Gewoon, kleine dingen. Dat is niet te veel gevraagd toch?

Elder Scrolls 6

Lees meer Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

Kijk nu het Fortnite-concert van Diplo, Noah Cyrus en Young Thug terug Ori and the Will of the Wisps is door meer dan 2 miljoen mensen gespeeld
7

Reacties op: Vr Vrijdag: vr als extraatje

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  meccorr

  • 26 juni 2020 10:43
  Ben wel echt benieuwd naar PS VR2. Heb de eerste versie een keer geleend van een vriend en deze werkte nagenoeg op alle fronten perfect. Bijvoorbeeld in No Mans Sky. Wat echt het allergrootste nadeel was, was dat de resolutie van de schermpjes te laag was. Dit haalde me echt soms uit de ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 26 juni 2020 10:49
  @meccorr PS4 Pro helpt daartegen in veel gevallen. De 'pro enhanced' titels zijn in de headset veel scherper. NMS valt daar weer niet onder helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 26 juni 2020 12:39
  @clandestine666 de resolutie van het scherm blijft hetzelfde

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 26 juni 2020 13:57
  @Millman7 Klopt, maar supersampling kan een hoop doen om het er toch beter uit te laten zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 26 juni 2020 15:00
  Het scheelt toch blijkbaar een hoop wanneer spellen geoptimaliseerd zijn voor de Pro, zie Skyrim, Blood &Truth, Sairento, Farpoint enz. Allemaal significant scherper.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 26 juni 2020 18:34
  @clandestine666 ja oke fair

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 26 juni 2020 16:43
  @meccorr PSVR2 gaat nog wel zeker een tijdje duren, en verwacht niet dat die er zal komen tot minimaal ergens volgende zomer (waarschijnlijk pas met kerst).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.