Special
AltSpaceVR

Vr Vrijdag: Uit en toch thuis

De beste sociale apps voor vr

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: virtual social closeness.

En daar zitten we opeens: opgehokt. Under the dome. Thuis op de bank met geen snel vooruitzicht op verbetering. De komende weken draaien om social distancing. Voor wie erg slecht tegen sociaal isolement kan, zijn er in vr gelukkig een aantal opties om even aan de claustrofobie te ontsnappen. Hier volgen vijf titels waarmee je toch ‘de deur uit kan’, zonder iemand (of jezelf) te besmetten. En terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me opeens weer hoe bizar de situatie is. Een wereldwijde epidemie waarbij vr een uitweg kan zijn? In 2020? Wat is dit, Cyberpunk?

Hoe dan ook, pak je headset en ga met me mee: we gaan het vooral gezellig maken!

1. RecRoom (PS4, pc, Quest)

Wat is er leuker dan met z’n allen een potje paintball spelen? Of gewoon wat basketballen door de hoepel mikken? Even hints spelen of een frisbee overgooien? RecRoom is alweer een oudje qua vr-games, maar zeker niet achterhaald. De essentie van het spel is een sociale ruimte waar je met vrienden en vreemden leuke spellen speelt. Door de aanstekelijk vrolijke stijl (alles is vormgegeven alsof het in een gymzaal plaatsvindt) blijven de eenvoudige graphics prima om naar te kijken.

Behalve de bovengenoemde spellen zitten er heuse co-op rpg-missies in het spel en is er een volledige battle royal-modus. Het hele spel is opgezet om sociale interactie te bevorderen. Daarom kun je ook zelf een kamer inrichten en zelfs de spellen helemaal naar je eigen hand zetten voor custom games met je vrienden. Als er één vr-titel is om social distancing uit te zitten, is het wel RecRoom.

Rec Room

2. Big Screen (pc, Quest)

Nu bioscoop- en theaterbezoek even is opgeschort (als stand-up comedian voel ik die pijn behoorlijk, kan ik jullie vertellen) moet je het met je eigen tv en huisgenoten doen. Wil je toch een videoparty, dan is Big Screen een optie. Hiermee kun je in een virtuele ruimte samen met anderen naar dezelfde video’s kijken. Dat betekent dus ook samen een filmpje kijken, wat het natuurlijk een stuk gezelliger maakt. Als je tenminste de lagere resolutie kan accepteren. Want hoewel de nieuwere headsets een stuk scherper zijn dan de eerste golf, is het nog steeds niet zo mooi als die 4K-televisie in je huiskamer. Kiezen dus: gezelligheid of ultra-hd…

Big Screen

3. Echo VR (Oculus Rift, komt naar Quest)

Ik heb al een boel geschreven over deze fantastische vr-sportgame. Het was de eerste vr-game die een 10 kreeg op Gamer.nl. Inmiddels bestaat Echo VR uit twee modi: de ene is een sportspel waarbij twee teams proberen de discus in het doel van de tegenstander te gooien, de andere is een schietspel in de trant van Overwatch. De unieke invalshoek hier is dat je je in nul-g bevindt, dus zonder zwaartekracht. Je zet je af tegen obstakels en moet gebruikmaken van je momentum en van goed ruimtelijk inzicht. Een geweldige manier van spelen, die heel bevrijdend werkt en toch niet misselijkmakend is.

Daar komt bij dat Echo VR een hele leuke social lobby heeft, waar je rond kunt hangen en kunt kletsen, maar ook met het her en der verspreide speelgoed kan spelen. Een prima plek om een middagje in door te brengen wanneer de muren op je af dreigen te komen.

Echo Arena

4. Oculus Rooms / SteamVR room (pc)

De twee grote vr-producenten hebben elk hun eigen ‘thuisruimte’ ontwikkeld voor vr-gebruikers. Beiden zijn een soort virtuele huiskamer die je naar hartenlust zelf kan inrichten met al dan niet interactieve voorwerpen. Beide ruimtes zijn bovendien te gebruiken als vr-chatroom, waar je je vrienden in kan uitnodigen om virtueel op de bank te hangen. Het interessante aan deze ervaring is hoe snel je vergeet dat het allemaal niet echt is. Kletsen en een drankje drinken (rietjes zijn bij sommige headsets wel een must) voelt alsof je ‘echt’ bij elkaar op bezoek bent. De voordelen zijn dat je niet hoeft op te ruimen en niemand je voorraad wc-papier uitput.

Oculus Rooms

5. AltSpaceVR (PC, Quest, Go, GearVR)

Een andere ‘klassieker’ op het gebied van sociale-vr is AltSpaceVR. Deze chatroom leek enkele jaren geleden ten onder te gaan, maar werd door Microsoft van de ondergang gered. AltSpace is een soort cultureel centrum waar je even naar toe gaat voor een praatje, maar ook om samen YouTube-video’s te bekijken of om voorstellingen bij te wonen. Diverse stand-up comedians hebben er al een show verzorgd, en ook zijn sterren zoals Justin (Rick & Morty) Roiland te gast geweest voor interviews voor een publiek. Iedereen kan zijn eigen evenementen organiseren die op een grote gedeelde agenda zijn te volgen. O ja, er is ook een complete taveerne speciaal voor D&D-sessies, en zijn er ruimtes om te schaken of om Cards Against Humanity met elkaar te spelen. AltSpace is misschien de minst flitsende van dit rijtje, maar is zeker een bezoekje waard.

AltspaceVR

Dit artikel delen:

Lees meer

Football Manager 2020 een week gratis op Steam Live vanaf 10:00: Animal Crossing: met Cody en RE3 en Doom Eternal met Martin
6

Reacties op: Vr Vrijdag: Uit en toch thuis

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Paxopoxo

  • 20 maart 2020 10:17
  Leuk artikel, maar geen VRChat?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ossiemossie

  • 20 maart 2020 12:39
  @Paxopoxo VRChat ljkt mij de absolute nummer 1 op dit topic!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 20 maart 2020 10:59
  big screen kan je weglaten, je kan door de lage rez niet eens makkelijk door je mappen op je computer bladeren om een film te selecteren. en met een headset filmkijken vind ik ook niks.
  Het werkt makkelijker een film via je desktop (in vr) af te spelen dan deze bios.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robskeee

  • 20 maart 2020 11:33
  Sinds kort de eigenaar van een Oculus Quest. Echt een geweldig apparaat zeg. Dat draadloze en dus 360 graden VR maakt het echt: next level. Ben altijd in het bezit geweest van een PS VR maar die heb ik toch de deur uit gedaan vanwege het 'gedoe' met de aansluitingen en kabels etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 21 maart 2020 13:22
  daarom zou het zo vet zijn als Playstation gewoon weer Home released maar dan VR ondersteuning..

  kan ik gelijk op de kermis mn tickets nog opmaken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 21 maart 2020 19:38
  @HarryHol wanneer komt de Half-Life review? ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.