Special
vr vrijdag

Vr Vrijdag: Nieuwe creatieve skills leren in virtual reality

Het basismateriaal is vr, omdat het zo’n fijn materiaal is

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: crea bea!

Wat doe je de hele dag als je de deur niet uit mag? Tv kijken? Beetje internetten? Memes kijken? Niks mis mee hoor, we moeten met zijn allen wennen aan een vreemde situatie. Maar natuurlijk kunnen we ook eens wat nieuwe vaardigheden proberen te leren. Of lekker artistiekerig bezig zijn. Vr Vrijdag zou Vr Vrijdag niet zijn als we niet een paar leuke tips hadden om eens wat anders met je tijd te doen waar je wellicht ook nog wat van leert.

1. Kingspray Graffiti (Steam, Rift, Quest)

Dit juweeltje was al een hele tijd beschikbaar voor vr op pc en heeft ook zijn plek gevonden op de mobiele Quest-headset. Kingspray Graffiti is een graffiti-simulator, wat betekent dat het gedrag van spuitbussen en verf heel realistisch is uitgewerkt. Inclusief het moeten schudden van de bus en het uitlopen van te dikke druppels. Niet alleen dat, maar de omgevingen waarin je je tags zet, zijn ook met veel oog voor detail gereproduceerd. Zo kun je kladden in een fabriekshal, een blinde muur en een metrotrein. Graffiti is immers straatkunst, dus voor dat echte gevoel wil je niet op een stuk papier sprayen.

Leuk is ook de multiplayeroptie waarmee je met meerderen tegelijk in dezelfde omgeving aan een kunstwerk kan werken. Het toffe van Kingspray is dat het je een groot gevoel van creatieve vrijheid geeft. Het hoeft allemaal niet meteen ‘kunst’ te zijn. ‘Harry was here’ kan ook een mooi begin zijn. Maar ondertussen zorgt dat gevoel van vrijheid er ook voor dat je meer durft experimenteren en voor je het weet ‘echt’ probeert om jezelf te verbeteren. Zolang je deze nieuwe skills niet echt mee naar buiten neemt is dat natuurlijk alleen maar winst.

vr vrijdag

2. Tilt Brush (Steam, Rift, Quest)

Een pionier op het gebied van vr-kunst is Tilt Brush van Google. Hierin kun je heel snel met een aantal ‘verfkwasten’ in 3d tekenen. Dat betekent dat het maken van kunstwerken niet is beperkt door een vlak canvas: teken dikke strepen van de grond naar boven en je hebt een boomstam, bijvoorbeeld. Tilt Brush is vooral speels, wat blijkt uit de vele beschikbare ‘speciale effecten’, zoals lijnen die er uitzien als vuur, of die pulseren op muziek die je afspeelt. Het kan hele freaky en trippy resultaten opleveren, maar met wat aandacht en geduld kun je ook ‘realistischere’ omgevingen opbouwen. Het is vooral een hele leuke eerste kennismaking met vr, maar voor wie een creatieve uitlaatklep zoekt, blijft Tilt Brush een toffe app.

Tilt Brush

3. VR Juggling (Rift)

Als er één vaardigheid is die totaal zinloos en tegelijkertijd heel indrukwekkend is, is het wel jongleren. En nee daar heb je in principe geen dure vr headset voor nodig. Een paar sokken gevuld met rijst zijn volgens alle YouTube-jongleerkanalen (er zijn er meer dan je denkt) genoeg om mee te beginnen. Maar wat als je geen sokken hebt? Of rijst? Of wat als je liever meteen met zwaarden wilt beginnen? VR Juggling is een kleine indie-app waarmee je veilig kunt oefenen zonder dat je per ongeluk je omgeving of jezelf sloopt. Oh, en toen we zeiden dat jongleren indrukwekkend kan zijn? Niet voor de mensen die van buitenaf zien hoe je onzichtbare ballen uit je handen laat vallen, maar daar moet je niet te veel bij stilstaan.

vr vrijdag

4. VR Chat (Steam, Rift, Quest)

Nee, VR Chat is op zich geen skill, maar besef je wel hoeveel mensen er uit allerlei verschillende landen samenkomen? Wat een manier om je talenkennis op te schroeven! Ja ja, wij Nederlanders willen het liefst Engels praten, maar het kan echt geen kwaad om je Frans eens op te poetsen.

Duits is daarnaast ook een handige taal om vaardiger in te zijn en hoewel de gemiddelde Nederlander best goed Engels spreekt, kan het natuurlijk altijd beter - de beste manier om dat te oefenen is door met native speakers te praten. Maar wat je ook doet, vertel al die internationale kennisen niet over dat vreselijke Coronalied. We moeten als volk niet meteen alle respect van onze buurlanden verliezen…

vr vrijdag

5. Medium (Rift)

Het modelleren van driedimensionale voorwerpen is een waardevolle vaardigheid. Je kunt modellen maken voor zelfgemaakte games of voor een logo van je bedrijfje. Of misschien wil je gewoon een beetje aanprutsen en de Enterprise nabouwen in vr? Medium geeft je een bijna professionele set gereedschappen die puur voor vr zijn ontworpen. Je maakt zo snel vanuit basale vormen complexe voorwerpen, die je met texturen en kleuren realistisch maakt. Dankzij stempels en sjablonen (die je zelf kan uitbreiden) kun je zeer complexe modellen maken, die je kunt exporteren naar een bestandsformaat dat door bijvoorbeeld Unreal Engine gelezen kan worden. Of dat je met een 3D-printer naar de echte wereld kan brengen.

vr vrijdag

6. Monzo VR

Modelbouw is een heel rustgevende bezigheid. Monzo VR geeft je toegang tot een aantal bouwdozen van verschillende complexiteit. Je snapt de onderdelen op zijn plek en je kunt elke set tot in detail beschilderen. Is dat een vaardigheid? Nou ja, het is vooral een leuke tijdsbesteding. Al zullen echte modelbouwers neerkijken op mensen die geen echte lijm aan hun vingers hebben. Toch is dit een leuke app die je na het voltooien van je model de mogelijkheid geeft om het op ‘ware grote’ te zien. Dus die kleine sportwagen die je daarvoor nog in je virtuele hand had? Daar kun je dan even achter het stuur zitten, wat natuurlijk een kinderdroom is die uitkomt.

vr vrijdag

7.The Night Café: A VR Tribute to Van Gogh

Als laatste een app die je niet direct een vaardigheid aanleert (of helpt oefenen) maar waarmee je van dichtbij kennismaakt met een van Van Goghs meesterwerken. The Night Café is een 3D-simulatie van het beroemde schilderij, wat betekent dat je opeens in het tafereel staat. Dat is natuurlijk een vreemde manier om een van origine plat werk te verkennen, maar het geeft je (letterlijk) een nieuw perspectief op het werk van een van ’s werelds beroemdste schilders. Het is een gratis app, dus wat let je om zo eens wat dieper in kunst te duiken?

vr vrijdag

Heb jij nog vr-tips? Heb je leren goochelen in AltSpace? Standup gedaan in.. eh… AltSpace? Gezongen in…eh… Nou ja, je snapt wat ik bedoel. Laat je tips horen in de comments!

Lees ook eerdere edities van Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe screenshots voor Witchbrook verschenen Ontwikkeling Commandos-game voor next-gen consoles gestart
1

Reacties op: Vr Vrijdag: Nieuwe creatieve skills leren in virtual reality

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Millman7

    • 4 april 2020 11:56
    Quill zit er niet tussen omdat het oculus is? Vind Quill behoorlijk krachtig voor een gratis programma

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.