Special
Vr Vrijdag

Vr Vrijdag: Minireviews van nieuwe vr-games

Omdat vr-games ook games zijn

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: minireviews van uitgekomen vr-games.

In deze aflevering pakken we het iets anders aan. Er zijn namelijk heel wat kleine en grotere vr-games uitgekomen die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Of waar we je niet voor hebben gewaarschuwd. Daarom hebben we deze aflevering van Vr Vrijdag een aantal minireviews in petto met iets andere regels dan je van Gamer.nl gewend bent. Omdat dit geen uitgebreide recensies zijn, krijgen deze games geen cijfer in de gebruikelijke zin, maar maken we gebruik van een ‘duimen omhoog, duimen omlaag’ systeem. Het is heel eenvoudig: drie duimen betekent ‘koop!’, twee duimen betekent ‘heeft wat kleine problemen’, één duim is ‘alleen kopen als ie heel goedkoop is’ en een duim omlaag is ‘vermijd als de pest’.

Gravity Lab

Puzzelgames doen het goed in vr. Vooral wanneer ze gebruikmaken van je ruimtelijk inzicht en je echt dingen in elkaar laten knutselen. Gravity Lab doet beiden. Je bevindt je op een maanbasis waar je een aantal ‘experimenten’ moet uitvoeren. Deze bestaan uit het transporteren van geometrische vormen naar hun juiste containers. Je bouwt vervolgens met een steeds breder assortiment aan onderdelen machines om dit doel te bereiken. Bijvoorbeeld met kanonnen, anti-zwaartekracht en glijbanen. Het is een heel relaxte game zonder stress of tijdsdruk, waarbij je vooral veel mag experimenteren met het futuristische speelgoed. Gravity Lab maakt perfect gebruik van Oculus Rift en Touch, al is het grafisch wat karig.

Oordeel: 👍 👍 👍

Gravity Lab

Derail Valley

Een treinsim in vr, dat klinkt niet meteen heel spannend. Tenzij je dol bent op treinen natuurlijk. In Japan geniet men al jarenlang van de reeks Densha de Go (“Laten we de trein nemen!”), waarin je een personentrein moet besturen. Derail Valley is niet zo uitgebreid of zo verzorgd als het Japanse voorbeeld. De game is dan ook nog in Early Access. Dat betekent dat je op dit moment alleen nog vrachttreinen bestuurt. Je kiest opdrachten uit een stapel virtuele papieren, rijdt je trein naar de plek om je vracht op te halen en uiteraard vervolgens naar het doel. Het besturen van de trein voelt geweldig. Er is een heel realistisch gevoel van zwaarte en traagheid. Het rijden zelf door het (karige) landschap is lekker relaxed. Jammer dat de interface voor het vinden van klussen zo onhandig is. Rommelen tussen virtuele papieren is gewoon onhandig. Geef ons een menu alsjeblieft!

Oordeel: 👍 👍

Derail Island

Racket NX

Squash in vr, met een twist! Je staat in een koepelvormige hal en je doel is met de racket de bal naar de juiste tegels te meppen. Je moet een bepaald aantal specifieke tegels raken om een ronde te winnen. Dit spel vereist echt een kamervullende setup, want het slaan en ronddraaien vraagt veel bewegingsvrijheid. Opvallend is hoe verzorgd de futuristische vormgeving is en hoe ‘lekker’ de geluidseffecten klinken. Dit is een heel goede arcadegame waarbij zowel de beperkingen als de sterke punten van vr goed worden benut. Oh, en een halfuur spelen betekent dat je ruim je sportdoel voor de dag hebt gehaald. Meteen erna douchen is een must.

Oordeel: 👍 👍 👍

Racket NX

Tee Time Golf

Het idee van golf in vr is erg aantrekkelijk: het is een actieve bezigheid die in theorie perfect te combineren is met bewegingscontrollers. Tee Time Golf gaat niet voor realisme, maar voor een cartoony sfeer, zoals in Everybody Golf. Dat is prima en werkt goed. Een tekenfilmgrasveld vraagt minder grafische inspanning dan een fotorealistische ‘course’, maar is minstens zo plezierig om op te spelen. Minder is dat de besturing zelf beperkt wordt door de manier waarop de Touch-controllers werken. In het echte golf moet je de club met twee handen vasthouden, om zo een perfecte swing uit te voeren. In vr kan dat niet, omdat je niet echt iets vasthoudt. Dat betekent uiteindelijk dat je met één hand zwaait, wat de precisie niet ten goede komt. Dit spel heeft eigenlijk een aparte vr golf-controller nodig. Maar helaas, die is er niet.

Oordeel: 👍

Tee Time Golf

Jet Island

In deze game beweeg je op een hoverboard door een surrealistisch landschap, terwijl je platformpuzzels oplost en vijanden neerschiet met een laser. Surrealistisch is eigenlijk te veel eer. Dit spel doet aan als een ‘my first Unity’-project met lelijke kleuren en onaangenaam ontworpen landschapselementen. Het is echt het soort spel waardoor mensen aannemen dat vr nog in de demofase zit. Daar komt bij dat de manier van voortbewegen zelfs mensen met een sterke vr-maag op de knieën zal dwingen. Voor het toilet, wel te verstaan. Hou je van misselijk worden in een omgeving die door een kleuter lijkt te zijn ontworpen? Dan is Jet Island voor jou.

Oordeel: 👎

Jet Island

Heb je zelf onderbelichte vr-pareltjes ontdekt? Deel ze in de reacties!

Lees ook eerdere edities van Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

De Logitech G935 is de ultieme gaming headset Gearbox Software-presentatie tijdens PAX East bevat onthullingen
5

Reacties op: Vr Vrijdag: Minireviews van nieuwe vr-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  xtclunatic

  • 1 maart 2019 10:09
  Ik heb een tijd geleden Beat saber gekocht. Die game had toen enkel 10 nummers die door de developers gemaakt waren.

  Nu zijn er ook mods voor Beat saber met een custom song browser. Ik moet zeggen dat ik hier erg veel lol mee heb.
  Er is wel een redelijk verschil in kwaliteit van nummer tot nummer, maar wat een heerlijk gevoel als je lekker los gaat op je favoriete tracks :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 1 maart 2019 10:15
  Heb het spel Tee Time Golf nooit gedaan maar je swing kan je ook zonder stok oefenen, kan je duim vast en je bent klaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 1 maart 2019 15:16
  @Gamer.nl : komt er ook nog een minireview van Intruders: Hide And Seek?

  https://www.youtube.com/watch?v=g_iwk26U7Ws

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 1 maart 2019 16:21
  Een beetje liefde voor Firewall Zero Hour zou ook wel tof zijn, ook al is het PSVR. Ik kan er geen genoeg van krijgen, het is echt een revolutie op online shooter gebied. De community is overwegend aardig, het leeuwedeel zijn volwassenen die serieus willen spelen en de game wordt regelmatig voorzien van gratis updates en toevoegingen. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo van de tactische shooters, maar deze is het tofste wat ik in jaren gespeeld heb.

  Zo jammer dat er totaal geen aandacht aan wordt geschonken hier op Gamer.nl, geen review, feature, vermelding, helemaal niks. Pity.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 31 maart 2019 16:04
  @clandestine666 Dat is PSVR… doet gamer.nl niks mee. Borderlands 2 VR ook niks. VR support voor No Man's Sky is huge maar ik betwijfel of gamer.nl hier meer dan het korte nieuws bericht mee doet.

  Erg jammer gezien hoe groot het platform aan het worden is sinds de pricedrops afgelopen feestdagen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.