Special
vr vrijdag

Vr Vrijdag: Jouw virtuele sportschool

De omgeving is virtueel, maar het zweet is echt

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: sporten in virtual reality.

Het is niet makkelijk om in vorm te blijven als de sportschool gesloten is. Ja, natuurlijk, je kan een matje op de grond leggen en wat Pilatus-oefeningen doen. Of (schok, horror) buiten hardlopen. Maar hoe motiverend is dat? Leuker is om spelenderwijs wat aan je conditie te doen. En virtual reality gaat je daarbij helpen. Hier zijn zes games waarmee je je dolgraag in het zweet wil werken.

1. Echo Arena (Oculus Rift, komt naar Quest

Ik blijf hem noemen, want het blijft een topgame. Echo Arena is een zeer intensieve vr-sportgame waarin je in teams van drie moet proberen de discus in het doel van de tegenstander te gooien. Het addertje achter het gras? Alles speelt zich af in gewichtloosheid. Je moet echt je hele lijf gebruiken om je voort te bewegen, tegenstanders te blokkeren en om goed te gooien. Wie na een potje Echo Arena niet zweet, heeft niet meegedaan. Ik richt mij hier bewust op Echo Arena en niet op Echo Combat. Want hoewel deze shooter (in hetzelfde pakket als Arena) wel een tikkie fysiek kan zijn, is het niet vergelijkbaar met een potje ruimte-discusgooien.

Echo Arena

2. Sprint Vector (pc, PSVR)

Sprint Vector is half Mario Kart, half langlaufen en half platformgame. Dat is eh… anderhalve game. Vergeet deze uitleg maar weer. We zijn hier niet om breuken te doen. We zijn hier om de burn te voelen. En burn voelen doe je in dit spel. Het voortbewegingssysteem in deze races draait om armbewegingen. Hoe sneller je ze op en neer flapt, hoe sneller je beweegt. Als je dat tenminste ook in het juiste ritme doet, net zoals je je met skiën op het juiste moment moet afzetten om sneller te gaan. Door kleurrijke parcoursen race je tegen de computer, vrienden of jezelf. De gestileerde vormgeving doet wel wat aan Jet Set Radio denken. Ook dit is een game waar je hartslag flink van omhoog gaat.

Sprint Vector

3. Beat Saber (pc, Quest)

Als een van de eerst vr-games die de mainstream wist te bekoren, is Beat Saber inmiddels een heuse hit. Je zwaait met twee lichtzwaarden en moet op de maat gekleurde blokken in de juiste richting doorhakken. Ook verschijnen er muren en andere obstakels waar je voor opzij moet stappen. Hoe intens het spel is, hangt voor een deel af van je eigen inzet. Je kan dit ook zien als een goede warming-up om het hart even flink te laten pompen voor je naar een intensievere workout gaat.

Beat Saber

4. Box VR (Quest, pc)

Een workout zoals Box VR. In zekere zin is deze game in hetzelfde genre als Beat Saber, maar hier heb je virtuele bokshandschoenen aan waarmee je dingen weg moet meppen. Ook word je regelmatig gevraagd om te hurken, wat een aantal spiergroepen aanspreekt die sommigen van ons nooit eerder gebruikt hebben. Het is een pittige game die heel makkelijk leert spelen, maar waarbij je ook weer goed op moet letten dat er geen huisgenoten in de buurt lopen. Probeer anders maar eens uit te leggen, hoe je partner aan dat blauwe oog komt

5. Dance Central VR (pc, Quest)

Kun je dansen? Nee? Dan ga je dat nu leren. Kun je het wel? Show me those moves, baby! Dance Central nodigt je uit in een nachtclub, waar je dansuitdagingen aangaat met diverse personages. Het spel volgt de bewegingen van je hoofd en handen en kijkt zo of je de voorbeeldbewegingen goed nadoet. De moves zijn zo ontworpen dat je niet anders kan dan echt meedansen en je hele lichaam gebruiken. De eerste dansjes zijn gelukkig heel simpel, maar al snel volgen complexe choreografieën waarbij je niet meer moet nadenken, maar vooral echt met je hele lijf moet dansen. En trek je niks aan van falen: in vr ziet niemand dat je voor schut staat. Tenminste, als er niemand bij je in de kamer is.

dance central vr

6. OhShape (pc)

Ken je die niet al te succesvolle gameshow ‘Hole in the Wall’? Waarbij de kandidaat op een plank staat en dezelfde houding moet aannemen als een mensvormig gat in een muur die op hen afkomt? Dit is hetzelfde principe, maar zonder BN’ers en zonder risico op een nat pak. Steeds sneller moet je de juiste houding aannemen en zo ongeschonden door de gaten glippen. Het is een simpel gegeven dat alleen in vr kan werken - of natuurlijk in een grote tv-studio. Maar geloof me, mij wil je niet op televisie fitnessoefeningen zien doen.

OhShape

Meer Vr Vrijdag:

Dit artikel delen:

Lees meer

Zo activeer je ray tracing voor Minecraft Valorant moet bloed in toernooien censureren
7

Reacties op: Vr Vrijdag: Jouw virtuele sportschool

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Akira

  • 17 april 2020 12:54
  Staan een paar goede tips tussen. Bedankt! Ben gelijk gaan kijken naar Sprint Vector, zag er tof uit. Extra tip voor andere, hij is in de PS store in de aanbieding. Tot 30 april is hij maar een tientje.
  Beat Saber is trouwens ook beschikbaar voor PSVR.

  Ik hoop dat Echo Arena (of iets wat er op lijkt) ook ooit eens naar PSVR komt. Dat lijkt me echt gaaf om te doen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 17 april 2020 14:03
  Ik doe zelf nu (wegens gebrek aan sportschool):

  - 1 uur Beat Saber
  - 10-12 minuten Thrill of the Fight (je bent daarna al echt op)
  - 15 minuten Pistol Whip voor de benen / onderlichaam

  En dan nog na afloop wat halteroefeningen en rek/strek oefeningen.

  Bij elkaar toch steeds 1000 calorieën wat ik wegbrand. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 17 april 2020 15:45
  ik ben iets te voorzichting met mn bril denk ik. heb Dance Central ook maar vind het daar lastig om er vol in te gaan omdat ik bijna doe of er een boek op mn hoofd ligt.
  Beatsaber daarintegen gaat wel lekker, maar net zoals je zegt kan je zelf bepalen hoe fanatiek je bezig bent. Echo Arena moet ik nog steeds een keer opstarten (a)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 17 april 2020 17:55
  Beat Saber en Box VR zijn ook op de PSVR…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DunkieXL

  • 17 april 2020 18:00
  Thrill of the fight mist wel echt op deze lijst. Sport regelmatig maar van dat spel krijg ik nog meer spierpijn dan de sportschool. Na 1-2 matches ben je dood op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DevTrunks

  • 18 april 2020 08:45
  Toffe suggesties! Zag laatst BFG Division van Doom 2016 met Beatsaber gedaan worden. Jammer dat ik niet de ruimte heb om compleet los te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 19 april 2020 12:28
  Ik heb kort na aanschaf van mijn Rift S maar snel van die covers gekocht van allejezus wat zweet ik me toch altijd dood na een tijdje Beatsaber spelen. Niet normaal.

  Superhot is verassend genoeg ook intensief door al het bukken en ontwijken van de kogels, je neemt soms vrij been-intensieve houdingen aan (lees: bijna squattend)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.