Special
Vr Vrijdag

Vr Vrijdag: Er is leven na Half-Life: Alyx

We zijn nog maar net begonnen

Geschreven door Harry Hol op
In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: vr-games om naar uit te kijken in 2020.

Als vr-fan is het fijn om alle buzz rond Half-Life: Alyx te horen. Mensen die tot nu toe virtual reality zagen als iets ‘dat ook bestaat’, zien opeens een titel aan de horizon waardoor ze overwegen om een headset aan te schaffen. Maar is Alyx alles?

Zeker niet. Hoewel we natuurlijk reikhalzend uitkijken naar wat Valve met vr gaat doen, zijn er nog veel meer toffe games in aankomst. We zetten er drie op een rij waar we nu al enorm naar uitkijken.

Lone Echo 2 (Rift)

Niet alleen bleek Lone Echo een schitterend gemaakt en realistisch sciencefictionavontuur, het was ook de game waarin Ready At Dawn hun briljante nul-g voortbewegingssysteem ontwikkelde. Door je in gewichtsloze toestand vooruit de duwen door de spelwereld, kun je met volledige vrijheid en zonder ziek te worden helemaal opgaan in het avontuur. Dat leverde tegelijk de eerste vr-game die een 10 ontving op Gamer.nl, in de vorm van Echo Arena. Daarin wordt dit voortbewegingssysteem uitmuntend ingezet voor een futuristische competitieve sportgame.

Toch mogen we Lone Echo zelf niet uitvlakken. Het spel weet heel effectief het verkennen van vreemde locaties en een menselijke relatie tussen jou en ruimtevaarder Liv tot leven te brengen. Het verhaal eindigt met een spannende cliffhanger, wat een vervolg onvermijdelijk maakt. We kijken dus erg uit naar hoe dit verhaal verdergaat.

Er is nog geen nieuws over een nieuw multiplayercomponent, maar het zou ons niets verbazen als Ready At Dawn daarin ook nieuwe verrassingen in petto heeft. Hoe dan ook is dit een interessante vr-only franchise.

lone echo 2

Medal of Honor (Rift)

Al tijden gonsden de geruchten rond de nieuwe game van Apex Legends-makers Respawn Entertainment. Het team zou bezig zijn met een volwaardige vr-game. Veel mensen hoopten op een vr-versie van Titanfall, of iets dat zich afspeelt in hetzelfde universum. Sommigen waren teleurgesteld toen bleek dat de nieuwe vr-game geen sciencefictiontitel wordt, maar teruggrijpt naar de geschiedenis. Zowel die van de mensheid als die van Respawn. De volgende game wordt namelijk Medal of Honor, een first person shooter die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gevoel van teleurstelling is naar onze mening onterecht, vooral na het spelen van een vroege versie van de game op Oculus Connect vorig jaar.

Medal of Honor voelt, oogt en klinkt als een high budget productie. Het spel is niet zomaar een snelle conversie van een oude game naar virtual reality, maar is van de grond af aan opgebouwd om dit nieuwe medium volledig te benutten. Dat betekent dat je wapens moet oppakken, goed moet richten en dat het wel degelijk zin heeft om fysiek weg te duiken zodat je niet door nazi’s wordt neergeschoten.

De ontwikkelaars zeggen zelf dat ze in eerste instantie wilden dat het spel acht tot tien uur zou duren, maar dat de speelduur inmiddels veel langer is. Dat komt doordat je in vr op een heel andere manier speelt en bovendien veel meer verschillende tactieken kan gebruiken. Dat zorgt er voor dat ook het herspelen steeds een andere ervaring oplevert. Dat is in elk geval de belofte - laten we hopen dat Respawn dit waarmaakt.

Medal of Honor VR

Lo-Fi (Rift, Steam VR)

Op papier klinkt het of dit wel eens de grote vr-verrassing van 2020 kan worden. De trailer van Lo-Fi begint namelijk met de opmerkelijke claim: “We hebben meer een holodeckervaring ontworpen dan een spel”. Kijk, dan trek je onze aandacht.

Lo-Fi is een openwereldsimulatie van een futuristische stad in de stijl van Blade Runner. Het spel geeft je de volledige vrijheid om in deze stad te wonen en leven zoals jij dat wil. Het is geen Second Life: er is wel degelijk een duidelijk spelelement aanwezig. Je begint namelijk als politieman die een overleden collega moet vervangen. Eenmaal aangekomen moet je een woning betrekken, je werk doen en geld verdienen. Maar hoe je dit doet is helemaal aan jou. Je kan er voor kiezen om als gewetensvolle politieman de misdaad te bestrijden, maar als je liever de weg van de misdaad kiest is dat ook mogelijk.

De beelden van Lo-Fi zijn spectaculair. Niet alleen zien de straten en personages er fantastisch uit met realistische regeneffecten, ook krijg je de beschikking over een vliegende auto waarmee je de wereld kan verkennen – het zou zo uit Blade Runner kunnen komen!

Het is qua ambitie misschien nog net niet Cyberpunk 2077, maar biedt wellicht een mooi alternatief voor wie even helemaal aan onze wereld wil ontsnappen. Vooral de filosofie van de makers (“we bouwen een holodeckervaring”) is iets waar wij als vr-fans enorm naar uitkijken. Het idee van een wereldsimulatie waar we een alternatief bestaan opbouwen klinkt als de heilige graal van virtual reality. De ontwikkelaars hebben inmiddels voor de game hun kickstarterdoel behaald en beloven dat de game eind dit jaar verschijnt.

Welke vr-game kijk jij het meest naar uit? Heb je een goede tip? Laat het ons weten in de reacties!

Dit artikel delen:

Lees meer

Google Stadia krijgt vier nieuwe games Gratis nieuwe content om vijfjarig bestaan Dying Light te vieren
8

Reacties op: Vr Vrijdag: Er is leven na Half-Life: Alyx

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 21 februari 2020 10:06
  Lo-Fi even noteren :)
  Dat gedeelte in de vliegende politie auto, word je daar net zo misselijk in als de "flying car demo" op de rift? Want toen ik daar in begon te bewegen kreeg ik al snel een misselijk gevoel. Of is dat iets waar ik aan moet wennen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 februari 2020 10:19
  @HunterSeeker Dat gaat weg als je meer in VR zit. Althans bij mij. Wipeout Omega Collection geen probleem, zonder blinders en cockpit view.

  On-topic: ik heb alleen PSVR, en kijk nu het meest uit naar A-Tech Cybernetic, Sniper Elite VR, Zero Caliber en Alvo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 21 februari 2020 10:41
  @clandestine666 Sniper Elite VR wordt volgens mij inderdaad ook heel tof. En wat betreft de simziekte: sommige mensen wennen er aan, en voor wie het een probleem blijft hoop ik dat ze daar in Lo-Fi een oplossing voor hebben. Lijkt me echt geweldige ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 21 februari 2020 10:46
  @HarryHol Low-Fi lijkt me ook erg tof, geloof dat het al bevestigd is dat 'ie ook naar de PS5 komt! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 21 februari 2020 11:51
  @clandestine666 Voor zover ik kon nagaan is PS5 een stretch goal van de Kickstarter die nog niet is gehaald. Maar dat zegt natuurlijk niet alles. Als de game op PC goed loopt zou het me echt niet verbazen als er ook een console versie komt. Sowieso ben ik heel benieuwd hoe Sony's volgende generatie VR er uit gaat zien!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KoningDriessen

  • 21 februari 2020 11:53
  Mij lijkt dreams vr heel tof. Kan niet wachten wat mensen voor elkaar toveren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Psychoot

  • 24 februari 2020 09:36
  Eerst eens 1500+ investeren om VR te mogen ervaren :(
  Mag van mij wel iets toegankelijker maar zo gaat dat met alle dingen.
  Lijkt me wel echt super vet om VR games te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 27 februari 2020 11:06
  @Psychoot
  https://www.amazon.com/Samsung-Electronics-Wireless-Controllers-XE800ZBA-HC1US/dp/B07HS7R1RT

  Velen vinden dit een betere bril dan de vive pro! En dat voor €350, wel in buitenland bestellen. Is hier niet uitgebracht.

  Het tracking systeem is wat geavanceerder bij de vivepro (externe hardware), op papier. In de praktijk merk je dat niet schijnbaar.

  Samsung bril heeft anti-sde waardoor de waargenomen scherpte verdubbeld tot meer dan 1200ppi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.