Special
top 100

Top 100 van 2021: Deel 5: 10 t/m 1

De tien meest veelbelovende games van 2021!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit veelbewogen jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2021 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Dat is dus vandaag!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2021 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan.

Vorige edities gemist? Je vindt ze hier:

De Top 100 van 2021: Deel 1: 100 t/m 71

De Top 100 van 2021: Deel 2: 70 t/m 41

De Top 100 van 2021: Deel 3: 40 t/m 26

De Top 100 van 2021: Deel 4: 25 t/m 11

De afgelopen vier dagen zijn negentig verschillende games de revue gepasseerd. Daar zaten ongetwijfeld een aantal games bij waar je veel naar uitkijkt. Vandaag, op oudjaar, is het echter tijd voor de tien meest veelbelovende games. Deze potentiële pareltjes kunnen 2021 wel eens een onvergetelijk gamejaar maken. Daar gaan we dan!

De Gamer.nl Top 100 van 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Cooler Master, het merk voor pc-componenten en gaming gear. Cooler Master heeft uiteenlopende, hoogwaardige producten voor gamers. Van een koeler voor je nieuwe CPU, een draadloze muis of een headset voor de PS5: bij Cooler Master kun je altijd terecht.

10. Hogwarts Legacy

Ontwikkelaar: Avalanche Software
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series X en S
Releasedatum: 2021

Wie heeft er als kind (of als volwassene met een jeugdig gevoel voor fantasie) nou nooit van gedroomd om les te volgen op Zweinstein? Nieuwe spreuken leren met medestudenten, een potje Zwenkbal spelen met de wind in je haar en om de zoveel tijd de wereld redden van een slechterik: schrijf ons maar in! Waar gelicenseerde games in de tijd van de originele Harry Potter-boeken en -films vaker wel dan niet van bedenkelijk niveau waren, moet de kracht van de huidige platformen die droom eindelijk op overtuigende wijze in vervulling laten gaan. Grafisch lijkt Hogwarts Legacy in ieder geval een geweldige representatie van het Harry Potter-universum te worden - nu nog de consistent leuke gameplay op orde krijgen.

Hogwarts Legacy laat je je eigen Zweinstein-huis kiezen om vervolgens lessen te volgen en een open wereld op en rond de school te verkennen. Zo bezoek je ook het Verboden Bos en Zweinsveld. De boeken kennen natuurlijk genoeg iconische locaties waar we graag eens virtueel zouden rondlopen, dus met Hogwarts Legacy hebben Warner Bros. en ontwikkelaar Avalanche Software een schot voor open doel te pakken. Het rest ze eigenlijk alleen om er een lekker spelend eindproduct van te maken, uiteraard een uitdaging op zichzelf. Hopelijk biedt de game de nodige diepgang nadat het enthousiasme van een virtuele tour door iconische locaties begint af te nemen. Als de ontwikkelaar zijn best doet hoeft daar geen magie aan te pas te komen!

9. Psychonauts 2

Ontwikkelaar: Double Fine
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 2021

Double Fine mag dan nu onderdeel van Microsoft zijn, ook PlayStation-bezitters mogen volgend jaar genieten van dit vervolg op de culthit. Ergens is dat terecht, want Psychonauts 2 werd járen geleden al aangekondigd, en dat was nadat fans járen ongeduldig hoopten op een vervolg na het geprezen eerste deel. De game is dan ook al meerdere keren voorbijgekomen in de Gamer.nl-Top 100, en we hopen dat dit de laatste keer is. Ja, 2021 wordt het jaar van Psychonauts 2! Bovendien wist Double Fine in 2016 al miljoenen los te maken bij fans via een crowdfundingcampagne, dus het wordt tijd dat de ontwikkelaar de rekening betaalt.

Net als het origineel betreft Psychonauts 2 een driedimensionale platformer waarmee je met Raz de meest bizar ogende spelwereld verkent. Deze vreemde vogel heeft namelijk telekinetische krachten, waarmee hij personages kan beïnvloeden en objecten in de spelwereld kan bewegen. Hij duikt als het ware in de gedachten van personages – vandaar dat die levels er zo bijzonder uitzien! Vooralsnog lijkt Psychonauts 2 niet al te veel af te wijken van het inmiddels vijftien jaar oude origineel, maar dat is wat de meeste fans betreft natuurlijk helemaal prima. Double Fine kennende biedt Psychonauts 2 bij lancering ook genoeg vernieuwing. Maar dan moet die lancering dus wel eindelijk eens plaatsvinden…

Psychonauts 2

8. Nier Replicant ver.1.22474487139...

Ontwikkelaar: Toylogic
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 23 april 2021

Nier Replicant ver1.22474487139… (dit is de laatste keer dat we het zo schrijven, beloofd) wordt gepresenteerd als de prequel op Nier: Automata. Dat is natuurlijk een beetje geschiedvervalsing, want het spel waarvan dit een remake/remaster is, verscheen toch echt zeven jaar eerder dan Automata. De oorspronkelijke Nier (in Europa enkel uitgebracht als Nier: Gestalt met een oudere man als hoofdpersoon, in plaats van het jonge gastje uit deze game) werd geen miljoenensucces, maar groeide slechts uit tot een bescheiden culthit. Met de nieuwe versie, die een beetje tussen een volledige remake en een grafische update in hangt, hoopt Square Enix alle liefhebbers sinds Automata mee te nemen naar waar het allemaal begon.

Kenners zullen je vertellen dat Nier altijd al briljant is geweest, maar de eerste game uit 2010 speelt eigenlijk voor geen meter. Het vechtsysteem is stroef en werkt amper samen met de magische aanvallen die je tot je beschikking krijgt. Dat spel was fantastisch dankzij het verhaal, ondanks de gameplay. Het is daarom maar goed dat het vechten volledig op de schop gaat. Het niveau van PlatinumGames gaat ontwikkelaar Toylogic vast niet halen, maar met een flinke stap in die richting zijn we al heel blij. Verder zijn dit keer alle dialogen ingesproken in het spel en dat is veelzeggender voor de kwaliteit dan je denkt. Het acteerwerk van de stemacteurs maakte het bizarre verhaal in het origineel heel persoonlijk, waardoor je echt van de kleine maar kleurrijke cast ging houden. Het enige wat nog roet in het eten zou kunnen gooien is een verkeerde casting van de jonge Nier in de gelokaliseerde versie, want Nier Replicant is nooit in het Westen verschenen.

Nier

7. Baldur’s Gate 3

Ontwikkelaar: Larian Studios
Platforms: pc, Google Stadia
Releasedatum: 2021

Larian Studios weet het elke keer weer voor elkaar te krijgen: een grootschalige rpg van torenhoge kwaliteit afleveren waar fans jaren zoet mee zijn. Ook Baldur’s Gate 3 lijkt aan die eisen te gaan voldoen. Dit jaar konden fans al aan de slag met de early access-versie van de game, en dat deed men dan ook massaal: het spel prijkte meteen bovenaan de verkooplijsten op Steam en GOG.com. Die versie bevat alleen de eerste acte van de game, dat ongeveer een vijfde van de spelwereld beslaat. Ook kunnen savegames niet meegenomen worden naar de uiteindelijke versie, dus we begrijpen het maar al te goed dat sommige mensen liever op de volledige release in 2021 wachten.

Zij worden dan in ieder geval beloond met een schitterend ogende, uitgebreide rpg die zowel alleen als online met anderen doorlopen kan worden. Alle combat is lekker vertrouwd turn-based, waardoor je echt je tijd kunt nemen om strategische zetten te nemen. Spelers krijgen daarbij voor het eerst de beschikking over telekinetische krachten van de buitenaardse Mind Flayers, die de wereld binnenvallen. Gezien de kwaliteit van het gedeelte van de game dat nu al speelbaar is, hoeft Larian dit alleen maar vol te houden om met gemak een van de tofste games van 2021 af te leveren. Het lijkt een koud kunstje, maar het ogenschijnlijke gemak waarmee de Belgische studio het elke keer weer flikt, dwingt niets minder dan respect af.

Baldur's Gate 3

6. New Pokémon Snap

Ontwikkelaar: Bandai Namco Studios
Platforms: Nintendo Switch
Releasedatum: 2021

Even lachen voor de camera… ja, wat een plaatje! Fotograferen is altijd leuk, of je dat nou in het echt doet of virtueel. We genieten er zóveel van, dat we met weemoed terugdenken aan die ene gekke Pokémon-spin-off op de Nintendo 64. In Pokémon Snap vingen we geen pokémon in balletjes, maar legden we ze vast op de gevoelige plaat. Op rails bezochten we de meest diverse omgevingen en probeerden we de zakmonstertjes in hun natuurlijke habitat vast te leggen. Het was een gekke ervaring, niets meer en niets minder… tot het decennialang duurde voordat we het weer mochten doen en we het warempel gingen missen!

Nostalgie blijkt eens te meer een sterke emotie, want de Gamer.nl-redactie heeft massaal op New Pokémon Snap gestemd en het vervolg op dat ene eigenaardige spelletje opeens bij de tien meest veelbelovende spellen van de Gamer.nl Top 100 behoort. En dat terwijl we eigenlijk nog nauwelijks iets van het spel hebben gezien. Een enkele trailer die ons vertelt dat omgevingen er een stuk realistischer uitzien, is dat dan genoeg om ons hoofd op hol te brengen? Jazeker, want eigenlijk is het alles wat nodig is om ons ons virtuele fototoestel af te stoffen en weer de wildernis op te zoeken. Als volleerd documentairemakers gaan we wederom dat ene perfecte moment opzoeken, die ene prachtige pose van die felbegeerde pokémon… even stil blijven zitten… nu recht in de camera kijken… yes, hebbes!

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

De Top 100 van 2021 - Alle artikelen verzameld RTX 3080 Ti met 20GB geheugen bevestigd
37

Reacties op: Top 100 van 2021: Deel 5: 10 t/m 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Jumpman

  • 31 december 2020 09:08
  Hollow knight silksong heb ik enorm veel zin in. Ben relatief laat begonnen aan de eerste hollow knight (eind vorig jaar) en heb me daar enorm mee vermaakt Sfeer, uitdaging, verhaal, visuals. Alles leek op zn plek te vakken. Heb dan ook soortgelijke verwachtingen bij dit deel 😁😁.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • thomasbruijn

  • 31 december 2020 09:19
  Ik heb de lijst nog eens nagekeken, maar ik mis toch echt God of War Ragnarok die aangekondigd is voor 2021. Het lijkt mij sterk dat niemand hier op gestemd heeft?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 31 december 2020 09:38
  @thomasbruijn Gaat denk ik niet uitkomen 2021.
  Sony heeft gezegd release 2021 maar ik verwacht net als gamer denk ik 2022.
  Maar zelda breath of the wild 2 geen release datum dus waarom die er in staat vraag ik me dan ook weer af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 december 2020 09:47
  @hulstpower Inderdaad.

  Nu is zo'n lijst altijd koffiedik kijken maar dit vind ik wel opvallend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 december 2020 10:09
  @hulstpower Van Breath of the Wild 2 zijn wél beelden, in tegenstelling tot God of War. Daarbij hebben we als redactie de verwachting dat de kans iets groter is dat deze game wel in 2021 uitkomt. Maar hoe dan ook blijft het, zoals jullie aangeven, koffiedik kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 31 december 2020 14:28
  @MichelMusters waarom staat Overwatch 2 er dan niet in?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Razgriz

  • 31 december 2020 09:44
  @thomasbruijn In de regels staat dat als er geen gameplay/in engine beelden zijn de game niet wordt meegenomen. Voor Breath of the Wild 2 is er wel een in engine trailer maar volgens mij geen bevestigde 2021 release datum slechts wat geruchten. Wel vreemd dat deze dan op nummer 1 komt te staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 december 2020 10:01
  @Razgriz Er staat in het artikel dat het kennelijk zonder game play was die trailer.

  Vind het dus ook ietwat vreemd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 december 2020 10:10
  @bigds9fan Ook in-engine beelden zijn toegelaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Razgriz

  • 31 december 2020 10:13
  @bigds9fan Klopt, het was een in-engine trailer maar volgens de regels 'mag' dat ook. Wat er wel en niet in de lijst komt is elk jaar weer een discussiepunt. Niet dat het veel uit maakt. Ik denk niet dat er iemand op deze site is die ontevreden is als BotW2 volgend jaar al verschijnt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 december 2020 10:39
  @Razgriz Haha, daar komt het op neer ja: deze lijst is alleen maar met goede bedoelingen gemaakt en natuurlijk zouden we het tof vinden als ALLES volgend jaar uitkomt, ook God of War!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 december 2020 14:58
  @Razgriz Gun het de fans van harte absoluut.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 december 2020 10:08
  @thomasbruijn We verwachten dat hij niet in 2021 uitkomt, en er zijn nog geen beelden van. Twee redenen waarom hij niet in de Top 100 van 2021 kan staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • thomasbruijn

  • 31 december 2020 11:31
  @MichelMusters
  Dankjewel voor je reactie! Volgende keer zal ik eerst de regels nalezen voordat ik gelijk begin te roepen.

  Verder op 1 na toch verrassende top 3 voor mij, had Zelda niet in de lijst verwacht en had Horizon Forbidden West minimaal top 3 geschat. Tof dat Ratchet & Clank zo hoog wordt ingeschaald, hopelijk wordt 2021 net zo’n tof game jaar als 2020, alleen dan met wat meer vrolijkheid in de buitenwereld. Fijne jaarwisseling allemaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 december 2020 11:45
  @thomasbruijn Geen zorgen hoor, sowieso is het - zoals ik hierboven aangeef - met een aantal games koffiedik kijken. We hebben in ieder geval geen verborgen agenda om een potentiële topper als God of War er uit te laten, want daar kijken we natuurlijk met z'n allen enorm naar uit! We hebben ook niets tegen Sony, gezien de positioneringen van Horizon en Ratchet :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 december 2020 14:59
  @MichelMusters Gran Turismo staat er tenslotte ook in.

  Kans is dat die 2022 niet eens haalt. 😆

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 31 december 2020 09:47
  Zou Overwatch 2 niet uitkomen in 2021? Dat wordt natuurlijk pas op Blizzcon aangekondigd maar deel 1 is uit 2016 dus wordt wel is tijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 december 2020 14:43
  @sandervs als ie in 2021 uitkomt, zal ik blij verrast zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 31 december 2020 10:03
  Ben ik de enige die het hele lijstje van dit jaar wel Meh… vind? Veel indie, en veel vervolg games, dus meer van hetzelfde. Ik zie er niet echt iets bij waar ik naar uit kijk. Nu is dat geen probleem… ik heb een mega backlog van toffe games… maar toch. Zal ook vanwege Covid zijn dat er niet echt grote releases aan te kondigen zijn. Hopelijk komt Bioware met serieuze plannen/updates omtrent de herontwikkeling van Anthem, dat is wel iets wat leuk kan zijn!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ReRo

  • 31 december 2020 10:52
  @gamerlezer Had ik ook wel. Op een paar games na dacht ik, wordt dit 2021 met een nieuwe consolegeneratie? 🧐🤨

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.