Special
top 100

Top 100 van 2021: Deel 4: 25 t/m 11

De een na laatste aflevering!

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Dit veelbewogen jaar is bijna ten einde en dat betekent dat Gamer.nl traditiegetrouw alvast vooruitblikt op de meest veelbelovende games van volgend jaar. In de Top 100 van 2021 tellen we af naar nummer 1, die op oudjaar wordt onthuld. Vandaag is het tijd voor de nummers 25 tot en met 11!

Lees hier de regels voor de Top 100 van 2021 en waarom bepaalde games wel of niet in de lijst staan.

Vorige edities gemist? Je vindt ze hier:

De Top 100 van 2021: Deel 1: 100 t/m 71

De Top 100 van 2021: Deel 2: 70 t/m 41

De Top 100 van 2021: Deel 3: 40 t/m 26

Vandaag dus de op een na laatste aflevering: de nummers 25 tot en met 11. Zoals verwacht hebben onderstaande titels een toenemend hogere productiewaarde, al is er ook ruimte voor een aantal ‘kleinere’ games dat hun plek dubbel en dwars verdient.

De Gamer.nl Top 100 van 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Cooler Master, het merk voor pc-componenten en gaming gear. Cooler Master heeft uiteenlopende, hoogwaardige producten voor gamers. Van een koeler voor je nieuwe CPU, een draadloze muis of een headset voor de PS5: bij Cooler Master kun je altijd terecht.

25. Little Nightmares 2

Ontwikkelaar: Tarsier Studios
Platformen: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch, Android
Releasedatum: 11 februari 2021

In 2017 gaf het Zweedse Tarsier Studios met Little Nightmares een interessante draai aan het horrorgenre. In plaats van het moeten managen van kogels of zombies afknallen, stappen spelers in de schoenen van kinderen die niets anders kunnen doen dan zich verstoppen en vluchten voor doodenge volwassenen. Little Nightmares 2 geeft spelers gelukkig een duwtje in de rug: Six, protagonist uit het eerste deel, keert terug om het jongetje Mono bij te staan in zijn vlucht door donkere bossen en steden.

Om te overleven moet het duo zich verstoppen voor kwaadaardige jagers, objecten in de omgeving gebruiken om hogerop te komen en levensgevaarlijke vallen ontwijken. Vergis je niet: Little Nightmares 2 is wederom verre van kinderhorror. Druipende zakken met ledematen, bezeten poppen en duivelse schooljuffen zijn enkele voorbeelden van de gruwelen die Mono en Six treffen in de ontzettend lugubre omgevingen. Toegegeven, dit vervolg lijkt verder weinig te vernieuwen aan Tarsiers unieke formule, maar wellicht is dat juist een goede reden om uit te kijken naar de game.

Little Nightmares 2

24. Bravely Default 2

Ontwikkelaar: Claytech Works
Platformen: Nintendo Switch
Releasedatum: 26 februari 2021

Bravely Default 2 kent een onconventioneel ontwikkeltraject. Zo verontschuldigde producent Tomoya Asano zich voor de tekortkomingen van Bravely Second: End Layer op de 3DS – het tweede deel in de serie – en belooft hij een volwaardig vervolg uit te brengen. Ook bracht Claytech Works een forse demo uit in de Nintendo eShop, om vervolgens feedback te verwerken en een nieuwe versie uit te brengen. Daaruit blijkt in ieder geval dat het kenmerkende Brave/Default-systeem nog steeds werkt als een trein. Tijdens beurtelingse gevechten bouwen spelers die verdedigen punten op, om die later te spenderen voor extra krachtige aanvallen.

Verder lijkt het erop dat Bravely Default 2 slechts kleine wijzigingen aanbrengt ten opzichte van de voorgangers in de serie. Zo besturen spelers elk personage nu per individuele beurt en zijn vijanden voor het eerst zichtbaar in de spelwereld, in plaats van willekeurige ontmoetingen. De grootste vernieuwing zit hem uiteraard in het nieuwe verhaal, waarin Seth, Gloria, Elvis en Adelle vier elementaire kristallen uit handen van het kwaad dienen te houden. Het lijkt erop dat Bravely Default 2 wederom fans van klassieke jrpgs’s voorziet en niet te veel van de gebaande paden afwijkt, en dat is prima.

23. Season

Ontwikkelaar: Scavengers
Platformen: pc, PlayStation 5
Releasedatum: 2021

Season combineert het bitterzoete met het schone. In deze nieuwe titel van Darwin Project-ontwikkelaar Scavengers krijgen spelers de taak stervende culturen vast te leggen voordat ze definitief vergeten worden. De gameplay bestaat daarom min of meer uit het maken van een tijdcapsule: de zaken vastleggen die het doen en laten van een bevolking het beste representeren. Denk aan het maken van foto’s of schetsen, maar ook het interviewen van een van de weinige overlevenden.

Season drukt spelers de urgentie van deze zaak op het hart, maar geeft ze tegelijkertijd de mogelijkheid om letterlijk even uit te waaien. Per fiets reis je namelijk door prachtig vormgegeven idyllische landschappen. De stijl van de game is dan ook geïnspireerd door natuurlijklichtfotografie, het werk van posterartiesten als Norman Wilkinson en Japanse houtsneden. Al deze zaken bij elkaar maken Season daarom een van dé potentiële parels om naar uit te kijken.

22. Stray

Ontwikkelaar: Bluetwelve Studio
Platformen: pc, PlayStation 5, PlayStation 4
Releasedatum: 2021

De oprichters van Bluetwelve Studio waren na jaren games ontwikkelen bij Ubisoft op zoek naar een origineel idee. Kowloon Walled City, een oud Chinees fort te Hong Kong, zou de basis van het project worden. Het concept klikte echter pas toen daar een kat aan toe werd gevoegd, een beest dat net zo nieuwsgierig is als de speler zelf. De eerste beelden van Stray roepen namelijk een hoop vragen op: waarom is deze stad bevolkt door alleen robots? En waarom lijken ze dezelfde fouten te maken als de mensheid?

Als een nog naamloze kat wandel je door drukke straten en over daken om antwoorden te vinden op die vragen. Bluetwelve meldt dat Stray zich vooral laat omschrijven als een adventuregame, met ‘verkenning’, sluipsecties, puzzels en zelfs actiescènes, wat dat ook moge betekenen met een kat in de hoofdrol. Hopelijk laat het schattige dier snel van zich zien, want zo’n zachte pluizenbol kunnen we allemaal wel gebruiken.

21. Back 4 Blood

Ontwikkelaar: Turtle Rock Studios
Platformen: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 22 juni 2021

Turtle Rock Studios introduceerde met Left 4 Dead ooit een van de meest toonaangevende co-op games ooit. In 2021 keert het terug naar het oude nest. Back 4 Blood is namelijk min of meer een vervolg op Left 4 Dead, waarin vier spelers hordes zombies te lijf gaan en zolang mogelijk dienen te overleven. Om dat concept op te frissen komt Turtle Rock met een onverwacht deck builder-element. Voorafgaand aan een potje stellen spelers een dek van kaarten met verschillende bonussen samen, die in elke safe room en na elke acte willekeurig worden uitgedeeld.

Het is daarom zaak om de kaarten binnen een team op elke ‘rol’ af te stemmen, en op die van de zombies. De game toont voor elke ronde namelijk ook een stel kaarten, met bepaalde vijanden en hinderlagen, die elke potje uniek moeten maken. Denk aan grote eindbazen die gelijk opduiken of mist waardoor je zombies niet ziet aankomen. Het is een intrigerend concept dat van Back 4 Blood weleens een hele onderscheidende zombieshooter kan maken. Want laten we eerlijk zijn: anno nu is het broodnodig om op te vallen binnen dat genre.

20. Senua’s Sacrifice: Hellblade 2

Ontwikkelaar: Ninja Theory
Platformen: pc, Xbox Series X en S
Releasedatum: 2021

Sinds de aankondiging van Hellblade 2 in december 2019 is het meer dan een jaar vrij stil geweest rondom de game. Daarmee is het nog steeds vooral een van Microsofts vele beloftes voor de toekomst, en nog steeds een game die ons achterlaat met een hoop vraagtekens. Wie de eerste, intense in-engine trailer bekijkt, vraagt zich bijvoorbeeld af of het vervolg meer horrorelementen introduceert ten opzichte van de eerste titel.

In het verlengde daarvan wordt het ook interessant om te zien hoe ontwikkelaar dat combineert met de serieuze ondertoon van het origineel. Die game staat namelijk bekend om de empathische en overtuigende manier waarop Senua – en daarmee spelers – psychoses ervaart en worstelt met haar mentale gesteldheid. Als Ninja Theory – inmiddels onderdeel van Microsoft – het voor elkaar krijgt dat facet opnieuw goed uit te werken, kan dit wel eens een heel grote titel worden. Hopelijk is 2021 het jaar waarin we duidelijkheid krijgen over Microsofts intrigerende console-exclusive.

hellblade 2

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 19 t/m 11

Dit artikel delen:

Lees meer

Demon’s Souls is de ideale kennismaking met de PlayStation 5 Team Ninja ontwikkelt voorlopig geen nieuwe Nioh-game
15

Reacties op: Top 100 van 2021: Deel 4: 25 t/m 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 09:27
  Kena: Bridge of Spirits komt trouwens ook op pc uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 30 december 2020 15:45
  @hulstpower De PC is bij gamer.nl nog altijd het ondergeschoven kindje. Dit gebeurd echt zo vaak.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 30 december 2020 09:48
  Vind de look van Batgirl niet passen bij die uit de DLC maar er zullen vast wel Skins komen voor de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 30 december 2020 11:21
  Hmm. Ik heb Kena: Bridge of Spirits zelf iets hoger in de lijst staan, voor de rest vooralsnog eens met deze top 100. Ben benieuwd naar de top 10.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 30 december 2020 12:19
  Ik schat zo in dat ik het meeste tijd zal doorbrengen met Halo Infinite volgend jaar, maar dat zou met vrienden ook zo maar eens Back 4 Blood kunnen worden.

  Maar ik kijk het meest uit naar Season. Hopelijk niet te veel ronddwalen op de fiets en veel focus op het verhaal - maar het ziet er alvast prachtig uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 30 december 2020 12:41
  Gran turismo 7 voor volgend jaar zou mooi zijn maar ik reken er nog even niet op. Wel veel zin in deze game 😁

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2020 15:59
  @Jumpman inderdaad het zal me verbazen als gran turismo 7 en halo infinite in 2021 het licht zullen zien

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 21:01
  @Roy36NL waarom zou halo niet komen verhaal is al klaar hij word alleen uitgesteld voor grafisch en kleine bugs verder is de game af en speelbaar. Ze doen niks meer aan story maar puur grafisch oppoetsen en hebben ze een jaar voor gekregen van micro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 19:33
  @Jumpman denk dat gt wel komt God of war reken ik niet op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2020 20:19
  @hulstpower nee die komt eind 2022. Eerst nog Horizon en Ratchet en Returnal. Zitten altijd lekker verspreidt die exclusives

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 20:59
  @Roy36NL volgens Sony zou God of war 2021 komen ik ging er al meteen vanuit van niet. Maar hey iedereen dacht ook dat demon souls niet kwam op launch en daar was ie zonder dat ze er gameplay van toonde ruim van te voren. Als alles komt wat Sony nu in 2021 wilt uitbrengen vraag ik me af of ze nog wat hebben voor 2022. Maar ik verwacht God of war ook in 2022 rond Feb maart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 december 2020 20:59
  @Roy36NL volgens Sony zou God of war 2021 komen ik ging er al meteen vanuit van niet. Maar hey iedereen dacht ook dat demon souls niet kwam op launch en daar was ie zonder dat ze er gameplay van toonde ruim van te voren. Als alles komt wat Sony nu in 2021 wilt uitbrengen vraag ik me af of ze nog wat hebben voor 2022. Maar ik verwacht God of war ook in 2022 rond Feb maart.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 december 2020 21:08
  @hulstpower ja daarom denk ik dat GT 7 en God of war wordt doorgeschoven naar 2022

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 30 december 2020 16:34
  Dit is echt voor het eerst dat ik baal van een "ingepikte" exclusive. Had echt graag Hellblade 2 op de PS gezien. Deel 1 was zo goed!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 31 december 2020 07:51
  Had verwacht dat Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 hoger zou staan. Dat is iig de game voor mij aankomend jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.