Special
top 100

Top 100 van 2021: Deel 2: 70 t/m 41

Dertig games om naar uit te kijken

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

55. Shadow Warrior 3

Ontwikkelaar: Flying Wild Hog
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2021

Het derde deel uit de Shadow Warrior-reeks volgt de avonturen van hoofdpersonage Lu Wong. Hoewel er nog weinig bekend is van het verhaal, is het duidelijk dat er met een hoop duistere wezens gevochten moet worden. Zo zagen we in een recente gameplaytrailer een demonische clown en een soort ninja met drie armen. Een eerstepersoonsaanzicht wordt gecombineerd met snelle actie middels vuurwapens en zwaarden. Verder beschikken spelers over een aantal handige gadgets en vaardigheden, zoals een grijphaak en de mogelijkheid om over muren heen te rennen. Het lijkt er in ieder geval op dat de game redelijk trouw blijft aan de voorgaande delen, iets dat zeker niet ongewenst is.

54. Lost in Random

Ontwikkelaar: Zoink Games
Platforms: PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Releasedatum: 2021

Lost in Random vertelt het verhaal van Even, een klein meisje dat door het koninkrijk van Random reist. Ze staat er niet alleen voor, want ze wordt bijgestaan door een levende dobbelsteen. Deze dobbelsteen houdt de protagonist niet alleen gezelschap, maar beschikt over een aantal sleutelvaardigheden waarmee speciale puzzels opgelost kunnen worden. Logischerwijs levert het gooien van de dobbelsteel flink wat random elementen aan de game toe. De game heeft daarbij een grafische stijl die wat weg heeft van de animatiefilm The Nightmare Before Christmas.

Lost in Random

53. Oddworld: Soulstorm

Ontwikkelaar: Oddworld Inhabitants, Just Add Water, Sabotage Studio, Fat Kraken Studios
Platforms: PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 2021

Soulstorm is een soort remake van het vervolg op de oorspronkelijke Oddword-game, Abe’s Exoddus. Eerder verscheen al een remake van het origineel, genaamd New ’N Tasty, dus spelers daarvan kunnen de draad met Soulstorm mooi weer oppakken. Abe heeft zichzelf voorgenomen om de wereld te redden van het kwaad. Spelers worden tijdens de game geconfronteerd met hoogdrempelige platformactie en lichte rpg-elementen. Ontwikkelaar Oddworld Inhabitants geeft aan goed gebruik te maken van de hardwarecapaciteiten van de PlayStation 5. Zo wordt er gebruikgemaakt van 3D-audio en de haptische feedback van de DualSense. We zijn benieuwd hoe deze game het originele vervolg op de schop neemt – grafisch oogt het in ieder geval al stukken mooier!

52. The Good Life

Ontwikkelaar: White Owls Inc.
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Releasedatum: Zomer 2021

Dit schattige spelletje barst van de dieren, hoewel dat een stuk aangenamer klinkt dan het werkelijk is. Er is namelijk een moord gepleegd in het pittoreske stadje Rainy Woods in Engeland, en alsof dat nog niet genoeg is veranderen alle inwoners langzaam maar zeker in dieren. Nieuwsfotografe Naomi Hayward is helemaal vanuit New York gekomen om de zaak te onderzoeken. In The Good Life geeft White Owls Inc. – onder leiding van de legendarische ontwikkelaar Swery - zijn eigen draai aan gameplayelementen die we kennen uit games als Animal Crossing en Deadly Premonition. De game werd oorspronkelijk in 2017 aangekondigd en had al lang en breed uitgebracht moeten worden. Na twee momenten van uitstel lijkt 2021 dan toch echt het jaar te worden dat we foto’s mogen maken in het mysterieuze Rainy Woods. Laat het maar aan ontwikkelaar Swery – bekend van Deadly Premonition – over om er een unieke game van te maken.

51. Jett: The Far Shore

Ontwikkelaar: Superbrothers, Pine Scented Software
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4
Releasedatum: 2021

In Jett: The Far Shore kruipen spelers in de huid van planetenverkenner Mei. Zij krijgt de mogelijkheid om een mysterieuze oceaanplaneet en zijn bevolking te bestuderen en neemt die natuurlijk aan. In deze avonturengame reis je over een “oceaan van muziek en 3D-geluiden”. In de aankondigingstrailer is te zien dat spelers de planeet over reizen in een vlot ruimteschip. Ondanks de game draait om verkennen en reizen, volgt het toch een lineair verhaal. Over de gameplay is nog weinig bekend. Jett: The Far Shore is zeker niet de eerste game in deze lijst die gaat over het verkennen van vreemde planeten, maar de combinatie van een lineair verhaal en een open wereld weet onze aandacht te trekken.

50. KeyWe

Ontwikkelaar: Stonewheat & Sons
Platforms: pc
Releasedatum: 2021

KewWe is een coöperatieve puzzelgame waarin spelers een postkantoor moeten runnen als kiwi’s. Het gaat hier uiteraard om de vogeltjes, en niet om de fruitsoort, dat overigens wel vernoemd is naar de vogels. KeyWe wordt gespeeld met twee spelers, die elk hun eigen vogel besturen. Jeff en Debra, zoals de vogels heten, doen er alles aan om het postkantoor lopende te houden en verzetten met zijn tweeën bergen met werk. Om de boel draaiende te houden moet er dus goed samengewerkt worden. Spring, flapper en pik er dus op los en zorg dat iedereen zijn brief op tijd binnenkrijgt. KeyWe is nou typisch zo’n game voor de lagere regionen van deze lijst: je hebt er mogelijk nog nooit van gehoord, maar na vandaag ga je ‘m nooit meer vergeten.

49. Crossfire X

Ontwikkelaar: Remedy Entertainment, Smilegate, Xbox Game Studios
Platforms: pc, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: 2021

De vooral in China populaire shooter van Smilegate ontvangt in 2021 eindelijk een singleplayercampagne genaamd Crossfire X. Deze wordt ontwikkeld door niemand minder dan Remedy Entertainment (Control, Alan Wake) en werd tijdens de Xbox Games Showcase van dit jaar voor het eerst getoond. De game wordt gespeeld in first-person en bevat snelle vuurgevechten. Spelers beschikken in Crossfire X over futuristische vaardigheden, zoals de mogelijkheid om onzichtbaar te worden. Het verhaal van Crossfire X focust zich op een globaal conflict tussen twee particuliere militaire facties, genaamd The Black List en The Global Risk. We zijn benieuwd of Remedy’s sterke verhaalvertelling plaats heeft in een game die qua multiplayer vooral gebaseerd is op snelle schietactie.

crossfirex

48. Scorn

Ontwikkelaar: Ebb Software
Platforms: pc, Xbox Series X en S
Releasedatum: 2021

Deze first-person horrorshooter is geïnspireerd door de artwork van H.R Giger. De kunstenaar in kwestie staat bekend om zijn werken waarin hij machines en mensen samensmelt tot lugubere schepsels. Spelers worden getransporteerd naar een wereld vol nachtmerries, waar ze verschillende regio’s moeten verkennen. Elke regio is een soort van puzzel en bevat een flink aantal kamers en paden om te verkennen. Om de immersie van de game te vergroten, heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om geen tussenfilmpjes aan de game toe te voegen. Alle verhalende elementen vinden plaats tijdens het spelen van de game. Een horrorgame in je eigen gedachten. Alsof we niet al genoeg aan ons hoofd hadden! Hopelijk blijft de gameplay gevarieerd genoeg om lang te boeien, maar mensen met een fobie voor lichaamshorror kunnen maar beter ver hier vandaan blijven…

47. Crimson Desert

Ontwikkelaar: Pearl Abyss
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One
Releasedatum: Winter 2021

Ondanks er weinig bekend is over het verhaal van Crimson Desert, is het duidelijk dat de game de focust legt op immersie. In een onlangs getoonde trailer voerden immersieve gameplay en goede graphics de boventoon. In tegenstelling tot de vorige game van ontwikkelaar Pearl Abyss, Black Desert Online, bevat Crimson Desert ook een singleplayercampagne. Crimson Desert werd ooit aangekondigd als een prequel op Black Desert Online. Gaandeweg lijkt dit echter te zijn verwaterd en is de game een volledige nieuwe IP geworden. Voor nu weten we in ieder geval dat beide games zich afspelen in hetzelfde universum. Als de trailer inderdaad representatief is voor de game, staat ons iets heel moois te wachten volgend jaar. De vraag is in hoeverre Pearl Abyss het ook echt waar kan maken.

46. Humankind

Ontwikkelaar: Amplitude Studios
Platforms: pc, Google Stadia
Releasedatum: 22 april 2021

In deze strategiegame krijgen spelers de mogelijkheid om de geschiedenis van de mensheid te herschrijven. Door moeilijke beslissingen te nemen, kan het zomaar zijn dat waargebeurde verhalen een ander einde krijgen. Combineer meer dan zestig historische culturen om zo een unieke samenleving te creëren die het beste bij jou past. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de eeuwenoude Maya-samenleving naar de moderne tijd te leiden. Iedere cultuur beschikt over eigen gameplaylagen en dat zorgt voor haast eindeloze uitkomsten en mogelijkheden. De gevechten van Humankind worden uitgevochten op een miniatuurversie van de wereldmap en zijn turn-based. Hoe meer focus de speler legt op het uitvinden van nieuwe wapens, hoe groter de kans dat zijn samenleving zegeviert. Een heerlijke simulatiegame die ons invloed geeft over het verleden en de toekomst, dat is toch precies wat we in 2021 nodig hebben?

45. Skull and Bones

Ontwikkelaar: Ubisoft Singapore, Ubisoft Chengdu, Blue Byte
Platforms: pc, PlayStation 4, Xbox One
Releasedatum: 2021

Het langverwachte piratenspel van Ubisoft Singapore moet in 2021 dan toch echt gaan verschijnen. Na een lange stilte rondom de game, liet creatief regisseur Elisabeth Pellen in een update weten dat de Skulls and Bones ”nog altijd in ontwikkeling is”. Ubisoft zou Fortnite als inspiratiebron gebruiken en de vorm van een live-service willen aannemen. Skulls and Bones laat spelers epische zeegevechten in first-person ervaren. Spelers kunnen personages en schepen aanpassen naar wens door verschillende cosmetische items te verzamelen. Naast een singleplayercampagne bevat Skulls and Bones een multiplayermodus genaamd Disputed Waters. Het doel van deze modus is om zoveel mogelijk loot te verzamelen. Als dit de eerste keer was dat we schreven over Skulls and Bones, had die waarschijnlijk een stuk hoger gestaan. Het vertouwen in de game lijkt wat te zijn weggebbt, maar hij hoort zeker in de top 100 van volgend jaar thuis!

44. Lego Star Wars: The Skywalker Saga

Ontwikkelaar: TT Games, Traveller’s Tales
Platforms: pc, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch
Releasedatum: Lente 2021

Lego Star Wars: The Skywalker Saga is een herinterpretatie van de vorige Lego Star Wars-games en biedt spelers de mogelijkheid om af te reizen naar alle planeten uit de negen films. Voor de eerste keer kunnen spelers zelf bepalen in welke volgorde ze de game uitspelen en welke planeet ze als eerste willen bezoeken. Naast gedenkwaardige planeten bevat het nieuwe spel van TT Games een aantal iconische personages zoals Luke Skywalker, Prinses Leia, Darth Vader en Kylo Ren. Zoals we gewend zijn van Lego-games kunnen spelers alle Star Wars-films herbeleven met fleugje Lego-humor. Lego Star Wars: The Skywalker Saga moet in de lente van 2021 verschijnen.

43. SkateBIRD

Ontwikkelaar: Glass Bottom Games
Platforms: pc, Xbox One, Nintendo Switch
Releasedatum: 2021

In SkateBIRD kruipen spelers in de huid van een kleine vogel die net iets te vaak alleen thuis gelaten wordt. Het beste medicijn tegen eenzaamheid? Een skateboard. Het doel van de game is om zoveel mogelijk vogelvolgers te krijgen. De groeiende populariteit moet ervoor zorgen dat het leven van zijn mens weer betekenis krijgt. Skatebird is een third-person skateboardgame met voor de hand liggende besturing. De game begon ooit als Kickstarter-project, maar werd al snel opgepikt door Glass Bottom Games. Inmiddels is bekend dat Skatebird wordt uitgebracht voor pc, Xbox One en Nintendo Switch. Skateboard + vogel = een plaatsje in de top 50 wat ons betreft!

42. Griftlands

Ontwikkelaar: Klei Entertainment
Platforms: pc, Nintendo Switch
Releasedatum: Zomer 2021

Nadat Griftlands in 2019 heruitgevonden werd als tactische rpg, verscheen de game later dat jaar nog via Early Acces op Steam. Inmiddels staat de game bekend als een deck-building roguelite waarin spelers zich een weg naar de top proberen te handelen. Elke speelsessie levert unieke situaties op waar spelers tactisch op in moeten spelen om te overleven. Momenteel zijn er twee personages speelbaar, namelijk Sal en Rook. Ontwikkelaar Klei Entertainment heeft aangekondigd dat het derde personage in ontwikkeling is en dat er wordt gewerkt aan een singleplayercampagne. Verder worden er bij de volwaardige lancering van de game nog een aantal nieuwe kaarten en missies toegevoegd.

41. Road 96

Ontwikkelaar: Digixart Entertainment
Platforms: pc
Releasedatum: 2021

Road 96 volgt het verhaal van een vluchteling die zichzelf probeert te bevrijden uit een dictatuur door naar een vrij land te vluchten. Road 96 is een procedureel gegenereerde game en dat betekent dat de spelers telkens nieuwe omgevingen en uitdagingen kunnen verwachten. Tijdens de Game Awards-presentatie van dit jaar werd de game voor het eerst getoond. Ontwikkelaar Digixart laat in de trailer weten dat spelers niet zomaar met iedereen moeten meeliften. Het schijnt namelijk dat niet iedereen het beste met je voor heeft. De spanning neemt gestaag toe in Road 96: hoe dichter je bij de bestemming komt, hoe groter de dilemma’s worden. Procedureel gegenereerde games hebben als voordeel dat elk avontuur levert weer een nieuwe ervaring oplevert. Zeker in deze barre tijden is het fijn dat we toch nog op roadtrip kunnen, zij het virtueel.

Deze Top 100 van 2021 is samengesteld door de gehele redactie van Gamer.nl. De artikelen zijn geschreven door Cody van den Bogert, Tom Kerkhof, Michel Musters, Erik Nusselder, Jacco Peek en Marcel Vroegrijk (voor Nier-gerelateerde zaken).

De Gamer.nl Top 100 van 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door Cooler Master, het merk voor pc-componenten en gaming gear. Cooler Master heeft uiteenlopende, hoogwaardige producten voor gamers. Van een koeler voor je nieuwe CPU, een draadloze muis of een headset voor de PS5: bij Cooler Master kun je altijd terecht.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Naar de nummers 55 tot en met 41 van de top 100 van 2021

Dit artikel delen:

Lees meer

Ori and the Will of the Wisps is de beste in zijn soort De favorieten van de podcasters - Gamer.nl Podcast 313
4

Reacties op: Top 100 van 2021: Deel 2: 70 t/m 41

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  slayer1slayer

  • 28 december 2020 14:18
  Ik ben benieuwd of Cyberpunk ook in deze top 100 staat. Die komt dat jaar toch écht uit?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 28 december 2020 15:44
  @slayer1slayer Cyberpunk is uitgebracht in december 2020. Dus wordt niet meegenomen in de lijst van 2021.

  Maar mocht je willen weten hoe het spel uitpakt. Dan staan er 50+ reviews op metacritic. Of je kunt de user reviews bekijken op dezelfde site of steam

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  slayer1slayer

  • 28 december 2020 17:50
  @rohirrimdwarf Bedankt voor de tip! Ik heb wekelijk niks kunnen vinden over dat spelletje…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 28 december 2020 14:36
  Griftlands heb ik reeds gespeeld in early access en als dikke fanboy van Klei Entertainment gaat het komend jaar absoluut één van mijn favorieten worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.