Special
Monster Hunter World

Tien tips voor de beginnende jager in Monster Hunter World

Ga goed voorbereid op jacht

Geschreven door Alicia Tai op
Monster Hunter World ligt nu in de winkels voor PlayStation 4 en Xbox One, maar Gamer.nl heeft de game al uitgebreid gespeeld. Speciaal voor de beginnende jagers (en misschien ook wel voor de veteranen) hebben we tien tips samengesteld die er voor zorgen dat je goed voorbereid aan je avontuur kunt beginnen.

Kies het juiste wapen

Monster Hunter World bevat veertien verschillende wapensoorten waarmee je monsters kunt belagen en het is begrijpelijk dat je geen idee hebt waar je mee moet beginnen. Gelukkig is het gemakkelijker dan ooit om alle wapens uit te testen zonder enige consequenties: praat met je bediende (een kat) in je huis en zeg dat je wil trainen en je wordt getransporteerd naar een kleine arena waar je naar hartenlust kunt experimenteren. Voor ieder wapentype dat je in handen neemt (gebruik de wapenkist om te wisselen) verschijnen er instructies in beeld over hoe je bepaalde combo’s uitvoert. Daarbij is ammunitie onbeperkt in deze modus. Ook voor Monster Hunter-veteranen is dit een ideale plek om eens iets nieuws te proberen, hoe verleidelijk het ook is om met je oude vertrouwde wapen te blijven vechten.

Heb je het gevoel alles al uit een wapen te hebben gehaald of denk je toch een verkeerde keuze te hebben gemaakt? Je kunt geüpgradede wapens terug laten smelten naar hun originele vorm, waarbij je alle gebruikte materialen weer terugkrijgt. Die kun je dan weer gebruiken om een ander wapen te smeden.

Wees altijd voorbereid voor een missie

Voordat je de wijde wereld in trekt om een draak te villen, wil je wel goed voorbereid zijn voor een heftige strijd. De supply box in het kamp waar iedere missie begint bevat wat handige spullen, maar dat is vaak niet genoeg. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je voldoende Potions (gemaakt van Herbs) en/of Mega Potions (Potion + Honey) bij je hebt voor noodgevallen. Als je drie keer doodgaat, is het namelijk game over. Daarnaast zijn Antidotes (voor het geval je een giftig monster tegenkomt) en een goede steak om je stamina aan te vullen ook aanraders. Die laatste maak je met je barbecuesetje als je Raw Meat hebt vergaard van een herbivoor. Vergeet ook zeker niet om je vol te vreten bij de kantine in Astera voor handige buffs, of in het kamp als de missie al is gestart.

Monster Hunter World

Activeer bounties en voltooi optional quests

Bij het Ecological Research Team in Astera kun je bounties activeren, die je waardevolle punten en items geven als je een kleine klus klaart, zoals het vergaren van honing of planten. Iedere keer als je zo’n minimissie klaart, mag je een beloning claimen en weer een nieuwe bounty uitzetten. De voorwerpen die je hiermee verdient zijn cruciaal voor het upgraden van je pantser, dus vergeet dit niet.

Daarnaast loont het om de optionele missies te doen die je collega’s in Astera aanplakken op het quest board. Hoewel deze qua inhoud suf kunnen zijn, ontgrendel je daarmee wel nieuwe uitrusting en uitbreidingen van de faciliteiten in Astera. Wat dacht je bijvoorbeeld van nieuwe ingrediënten in de kantine die leiden tot sterkere buffs, of een gadget waarmee je automatisch kwaaltjes kunt genezen zoals vergiftiging? Het kan zelfs leiden naar nieuwe shortcuts of bondgenoten in levels.

Gebruik de omgeving

De bossen en wildernissen waar je in jaagt dienen niet alleen als decor, maar zijn ook een hulpmiddel. De rots die aan een paar lianen wordt vastgehouden? Die kun je losschieten met je Slinger. Time dit goed en je bezorgt je doelwit een flinke hersenschudding. Anderzijds kun je pollen gebruiken om je te verstoppen voor de vijand en schop je tegen een Paratoid, dan ontlaadt die een flinke lading stroom die zelfs de grootste monsters verlamt (en jouzelf ook, als je niet uitkijkt).

Gebruik verder ook richeltjes om jezelf bovenop een monster te lanceren. Wanneer je goed landt, kun je een monster vanaf z’n rug, staart of kop belagen met messteken om hem vervolgens keihard naar de grond te werken. Pas wel op dat hij je niet van zich afschudt. Nog een laatste tip waarmee je je echt als een pro kunt onderscheiden: gebruik zwammen die tegen een boom aangroeien als opstapje om sierlijk door te lucht te springen. Ideaal voor een luchtaanval!

Monster Hunter World

Verzamel alles

Het valt je vast op dat er werkelijk overal materialen en grondstoffen liggen. Het lijkt misschien onzinnig om iedere Thunderbug, Parashroom en klimop te verzamelen, maar je zult jezelf dankbaar zijn als je dit wel doet. Vrijwel alles wat je verzamelt is te combineren tot iets van waarde of een hulpmiddel. Van Herbs maak je Potions, van Thunderbugs maak je Shock Traps om monsters in te lokken en die Parashroom is nodig om Tranq Bombs te maken waarmee je monsters kunt vangen.

Werkelijk alles wat je in Monster Hunter World kunt vinden heeft op een manier nut, dus als je toch langs een insect loopt, kun je ‘m maar beter in je broekzak stoppen. Later ontgrendel je ook de mogelijkheid om onnodige materialen om te zetten naar punten, die je weer kunt inwisselen voor materialen die je wél nodig hebt. Voor dat ene harnas op je wenslijst, bijvoorbeeld.

Ga bij een squad of maak er zelf een

Iedere online multiplayergame heeft tegenwoordig wel een eigen clan- of guildsysteem. In Monster Hunter World zijn dit squads en door lid te worden van zo’n squad wordt online spelen nog leuker en makkelijker. Richt bijvoorbeeld een squad op voor je vriendengroep en iedere keer als je de game opstart kun je gelijk in de online sessie van je squad duiken zodat jullie allemaal een online hub delen.

Squads hebben ook hun eigen chat en via een spelerslijst is het makkelijk bij te houden waar iedereen mee bezig is. Zit je vast in een missie? Geen paniek – vuur een SOS-signaal af en je vrienden schieten je (als het goed is) te hulp. Je kunt lid worden van maximaal acht verschillende squads, dus als je je collega’s, online kennissen en ‘offline’ vrienden gescheiden wilt houden, kan dat gelukkig ook.

Monster Hunter World

Begin je eigen Potion-kwekerij

Wanneer je tijdens de verhaalmissies het Botanical Research Team een handje helpt, ontgrendel je de Ancient Tree – een boom waar je gewassen, bessen, insecten en honing kunt ‘kweken’. Het werkt heel simpel: overhandig een ingrediënt aan de onderzoeker en na iedere missie of expeditie kun je hier wat van oogsten. Op deze manier is het bijvoorbeeld heel simpel om een Herb-kwekerij te starten waarmee je gemakkelijk aan de lopende band Potions kunt brouwen. Als je vervolgens extra optionele missies klaart voor het Botanical Research Team, kun je meerdere gewassen tegelijk verbouwen en wordt het aantal soorten dat je kunt verbouwen ook uitgebreid. Na verloop van tijd ben je constant Herbs, Honey en Bitterbugs aan het verbouwen en heb je zo een eigen Potion-, Mega Potion- en Max Potion-fabriek.

Pas het Radial-menu aan

Door L1 (LB op Xbox One) ingedrukt te houden en daarna op vierkantje of rondje (X of B op Xbox One) te drukken kun je door je items in je inventaris heen scrollen, maar World introduceert daarnaast ook een sneltoetsmenu die je zelf naar wens kunt aanpassen. Door L1 ingedrukt te houden en tegelijkertijd de rechterstick een kant op te duwen selecteer je items uit dit wiel; ideaal als je snel een Potion wil nuttigen in het heetst van de strijd. Met de standaard instelling gebruik je een item automatisch op het moment dat je iets selecteert met de rechterstick en dan loslaat, maar aangezien je met de rechterstick ook de camera draait, gebeurt het wel eens dat je per ongeluk iets selecteert. Gelukkig kun je deze instelling ook aanpassen, waardoor je de rechterstick voortaan moet indrukken om een item te gebruiken. Zo voorkom je dat je jager onbedoeld een homp vlees uit z’n broekzak trekt terwijl je het eigenlijk op een rennen wilde zetten.

Je vindt de instelling onder Settings in het menu. Ga naar het tabblad Controls en verander “Radial Menu Settings” van Type 1 naar Type 2 en klaar is Kestodon! Vergeet ook niet om je Radial-menu zelf aan te passen en te vullen met snelkoppelingen die jij handig vindt. Je kunt bijvoorbeeld ook hulpmiddelen als Shock Traps en Pitfall Traps onder een snelkoppeling zetten of bepaalde emotes en andere handelingen.

Monster Hunter World

Gebruik de Wishlist

Nog zo’n nieuw snufje in Monster Hunter World: de wenslijst. Heb je een mooie nieuwe armorset gespot bij de smid of zit je te smachten naar een nieuwe wapenupgrade? Grote kans dat je daar nog niet alle benodigde materialen voor hebt. Op zo’n moment komt de wenslijst goed van pas: pin alles wat je hartje begeert met driehoekje (Y op Xbox One) aan je wenslijst en de game geeft vanzelf een notificatie wanneer je de benodigde spullen hebt verzamelt. Als je via het menu je wenslijst bekijkt, kun je in een apart tabblad ook zien hoeveel je van ieder item nog nodig hebt. Zo heb je een handig overzicht van welke materialen je nog bij elkaar moet sprokkelen en kun je een plan van aanpak uitstippelen.

Houd je uitrusting bij

Behalve het steeds smeden van nieuwe pantsers en wapens, zijn er nog veel meer manieren om je uitrusting te voorzien van een upgrade. Wanneer je huidige outfit niet meer de bescherming biedt die je nodig hebt, kun je in plaats van een geheel nieuwe set maken, ook je huidige set voorzien van een upgrade. Hiervoor heb je Armor Crystals nodig, waar je in het begin bakken van verzamelt via het klaren van bounties en missies. Die Armor Crystals zijn alweer verouderd wanneer je de betere Armor Crystal+ begint te verzamelen, dus gebruik ze zolang ze nog nut hebben.

Ook je schattige kattensidekick Palico kun je voorzien van nieuwe uitrusting. Hiervoor heb je relatief weinig materialen nodig, maar met de juiste bescherming houdt je kattenvriendje het veel langer vol op het strijdveld, waar ook jij weer baat bij hebt. Vergeet dus niet je kat van een outfit te voorzien!

Monster Hunter World

Met deze tips in het achterhoofd ben je klaargestoomd om aan de jacht te beginnen. Veel succes! Heb je zelf ook nog tips? Laat ze dan hieronder in de reacties weten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Review: HyperX Cloud Flight Nieuws van de Week: Nog meer spelers voor PUBG op Xbox One en Fortnite: Battle Royale-update
2

Reacties op: Tien tips voor de beginnende jager in Monster Hunter World

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  EdwinS

  • 26 januari 2018 13:40
  Nog een tip voor multiplayer:

  Bijna ieder wapen heeft een aanval waarmee je andere jagers hindert, of zelfs de lucht in lanceert met alle gevolgen van dien. Waarschuw andere als je deze wilt gebruiken of gebruik hem niet. Dit zal zeer gewaardeerd worden.

  Happy hunting

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fappingsnake

  • 28 januari 2018 10:27
  Wat ziet deze game er prachtig uit zeg, well done Capcom🐉

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.