Special
parels

Onder de radar: Parels om in de gaten te houden

De beste kleine games in het vooruitzicht

Geschreven door Jacco Peek op
Death Stranding, Doom Eternal, Cyberpunk 2077: het is eenvoudig aan te wijzen welke grote games er nog aankomen dit en volgend jaar. Lastiger is bepalen welke kleinere toppers in het verschiet liggen, waardoor ze vaak onterecht worden ondergesneeuwd. In dit overzicht zetten we daarom een aantal parels om in de gaten te houden op een rij.

Tunic (in 2019 op Xbox One en pc)

Tunic is een schattige avonturengame die duidelijk inspiratie haalt uit de eerste Zelda-games. Als een vos in een groene tuniek verkennen spelers bosrijke omgevingen en begeven ze zich in kerkers met puzzels en vijanden. Of de puzzels daadwerkelijk in de buurt komen van Nintendo’s legendarische franchise moet uiteraard nog maar blijken, maar door slechts delen van de fictieve taal van de game te vertalen moeten spelers in ieder geval op een andere manier omgaan met hints.

Een groot deel van Tunics charme komt verder tot uiting via de stijl van de game. Tunic doet namelijk erg denken aan de aankomende Link’s Awakening-remake, maar dan met een vleugje van het diorama-ontwerp van Monument Valley. De game oogt werkelijk prachtig, waardoor we maar al te graag meer willen weten over dit mini-avontuur.

Tunic

Afterparty (in 2019 op PlayStation 4, Xbox One en pc

Ergens dit jaar verschijnt de nieuwe game van Night School, die je wellicht kent van Oxenfree. Die laatste game werd in 2016 geprezen vanwege het uitstekende acteerwerk, het sterke script en een overzichtelijk dialoogsysteem. De ontwikkelaar poogt al die elementen over te brengen in het verhaal van Afterparty, waarin personages Lola en Milo hun laatste avond als student spenderen in de hel.

Jawel: de game draait om een helse kroegentocht en shotjes nemen met Satan. Drank heeft namelijk invloed op de dialoogopties die je hebt, waardoor je bijvoorbeeld kunt flirten met andere feestgangers of juist walgelijke opties voorgeschoteld krijgt en je je geweten letterlijk uitbraakt. Met onder andere Ashley Burch van Horizon: Zero Dawn en Life is Strange aan boord kunnen we niet wachten om naar de hel te gaan.

Afterparty

The Pathless (in 2019 op PlayStation 4 en pc)

Er is nog bijster weinig bekend over The Pathless, dat tijdens The Game Awards van 2018 werd aangekondigd. Toch hebben we hoge verwachtingen voor de game, omdat ontwikkelaar Giant Squid eerder de prachtige onderwatergame Abzu afleverde. The Pathless kent echter een totaal andere setting in de vorm van een mysterieus eiland, zo blijkt uit de onthullingstrailer. Spelers besturen een jonge boogschutter die de vloek van het eiland probeert op te heffen, terwijl ze samen met een adelaar omgevingen verkent en grote monsters te lijf gaat. De adembenemende berglandschappen, uitgestrekte bossen en Aziatisch ogende tempels zijn voor ons reden genoeg om de game goed in de gaten te houden.

The Pathless

Ancestors: The Humankind Odyssey ( op 27 augustus 2019 voor pc, in december 2019 op PlayStation 4 en Xbox One)

Dit jaar keert de bedenker van Assassin’s Creed terug met Ancestors: The Humankind Odyssey, een game met een intrigerende premisse. Ancestors brengt namelijk de evolutie van aap tot mens in beeld in een prehistorisch en zeer vijandig Afrika. ‘Leuk’ is niet het juiste woord om de gameplay van de game te omschrijven, omdat spelers totaal worden losgelaten en vermoedelijk binnen de kortste keren gewond of vergiftigd rondlopen. Het is dan ook de bedoeling om stapje voor stapje de ogenschijnlijk gigantische omgeving te verkennen en motorische vaardigheden aan te leren om te overleven en uiteindelijk te evolueren tot wat we een ‘mens’ noemen.

ancestors

The Dark Pictures: Man of Medan ( op 30 augustus 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc)

De game staat niet bepaald in de schijnwerpers, maar stiekem is The Dark Pictures: Man of Medan het vervolg op Until Dawn waarop we hebben gewacht. De game maakt onderdeel uit van een horroranthologie en heeft veel gemeen met Supermassive Games’ eerdere projecten. Man of Medan is gebaseerd op een Aziatische mythe waarin een schip vlak na de Tweede Wereldoorlog wordt geïnfecteerd door een mysterieus goedje, waarna de bemanning verandert in zombies. Verwacht dus een hoop spanning en groep jonge mensen die net als in Until Dawn permanent kan sterven. Ook interessant aan Man of Medan is de co-op-modus, waarin spelers samen op avontuur kunnen.

medan

Spiritfarer – (in 2020 op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc)

Met Spiritfarer wijkt ontwikkelaar Thunder Lotus behoorlijk af van zijn repertoire, dat onder andere Sundered en Jotun bevat. Spiritfarer plaatst spelers namelijk in een dorpje op een boot, waar verschillende dieren wonen. In de geest van Animal Crossing en Stardew Valley onderhoudt protagonist Stella de relatie met de dieren door spullen te delen, te vissen en ondertussen lekker te kletsen.

Het overkoepelende verhaal van de game is echter minder vrolijk, want de rivier die de dieren bevaren is de Styx, die in de Griekse mythologie staat voor de weg naar het hiernamaals. Spiritfarer is daarmee een zeer persoonlijke game voor de ontwikkelaars, met verschillende odes aan overleden familieleden. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat je letterlijk elk personage een stevige knuffel kunt geven, een feature die we maar al te graag in meer games terugzien.

spiritfarer

12 minutes (op nog onbekende datum voor Xbox One en pc)

Een van Microsofts indieparels op E3 was 12 Minutes. Het principe van de game is vrij simpel. De avond van twee nog naamloze personages in hun driekamerappartement verloopt vlekkeloos totdat een agent aanbelt, de vrouw vermoordt en jou, de man, uitschakelt. Dit duurt precies twaalf minuten en als je sterft begint de dag opnieuw. Het is aan de speler om hun drie kamers te verkennen om daar iets te vinden waarmee die moord te voorkomen is.

Hoewel het hoofdpersonage doorheeft dat elke dag opnieuw begint, daarop reageert en er verschillende dialoogopties door krijgt, blijven de regels hetzelfde. Dat houdt in: geen plotselinge interacties met objecten die je voorheen niet kon gebruiken, maar een consistente puzzel die je steeds verder oplost met je cumulatieve kennis. Ontwikkelaar Luis Antonio vertelde aan Gamer.nl dat de game waarschijnlijk pas in 2020 komt, dus houd 12 Minutes nog even in het achterhoofd.

12 Minutes

Bovenstaande games zijn een selectie van parels die in het verschiet liggen. Andere kleine games om in de gaten te houden zijn Way to the Woods, Sable, Spelunky 2, Among Trees, Ooblets, The Last Campfire en The Sojourn.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bloodstained, zweet en tranen - Gamer.nl Podcast 236 Nieuws van de week: Doom-film lanceert in oktober en nieuw Switch-model
4

Reacties op: Onder de radar: Parels om in de gaten te houden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Teknootje

  • 21 juli 2019 13:57
  Little Devil Inside ziet er ook goed uit en eentje om in de gaten te houden. heeft alleen nog geen release datum.

  https://www.youtube.com/watch?v=682etqmcwGc

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  3djester

  • 22 juli 2019 08:55
  @Teknootje Ziet er zeker gaaf uit! Gek dat ik dit niet eerder gezien heb…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 22 juli 2019 01:31
  Wat bijna onder mijn radar doorschoot is dat Fantasy Strike eindelijk een releasedatum heeft, 25 juli 2019, verkrijgbaar op Steam, PS4 & Switch: https://www.nintendo.nl/Games/Nintendo-Switch-download-software/Fantasy-Strike-1589602.html

  Ik heb hier geld op ingezet dat dit vechtspellen gaat revolutioneren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 22 juli 2019 23:31
  Ik ben toch wel heel benieuwd naar Tunic. Die heb ik nu al een paar keer in een aantal lijstjes voorbij zien komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.