Special

Onder de radar: Parels om in de gaten te houden in 2020

Klein, maar fijn

Geschreven door Jacco Peek op
Zoals elk jaar verschijnen er ook in 2020 de nodige blockbustertitels die de conversatie domineren. Het is voor kleinere titels soms lastig om op te vallen, dus hebben we weer een aantal parels uitgezocht om in de gaten te houden.

Maneater (PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc) – 22 mei

Eens in de zoveel tijd komt er een game voorbij die geknipt is voor het streamen, zoals Goat Simulator of Untitled Goose Game. De volgende lijkt Maneater te zijn, een actie-rpg waarin spelers als haai zoveel mogelijk chaos zaaien door mensen te terroriseren in een open wereld. Achter deze lol – je kunt mensen vanuit een sprong boven water letterlijk van een boot plukken – schuilt een doordacht systeem. Terwijl de haai namelijk fysiek groeit door verschillende beesten te bevechten en eten, leert de game spelers het een en ander over het leven onderwater. Uit onze eerste speelsessie blijkt wel dat de game wat repetitief kan worden, maar toch is de premisse boeiend genoeg om Maneater goed in de gaten te houden.

Maneater

Trackmania (pc) – 1 juli

Ubisoft heeft vooralsnog weinig gedaan om de nieuwe Trackmania onder de aandacht te brengen, maar op 1 juli moet deze racer toch echt verschijnen. Het lijkt erop dat de game simpelweg ‘Trackmania’ heet, al is het volgens de uitgever ook een remake van Trackmania Nations uit 2006. Uit de eerste informatie blijkt dat het nieuwe deel hoog inzet op e-sports, want er moeten regelmatig in-game competities plaatsvinden en de seizoensgebonden campagne krijgt verschillende updates. Ook zijn er nieuwe opties om banen te bouwen, waardoor je in theorie oneindig kunt racen.

Trackmania

Tell Me Why (Xbox One en pc) - 2020

Dontnod, bekend van Life is Strange, komt deze zomer met een nieuwe titel: Tell Me Why. In deze verhalende game volgen spelers de tweeling Tyler en Alison, die na een lange tijd gescheiden te zijn geweest elkaar weer ontmoeten in een Delos Crossing in Alaska. Omdat de twee telepathisch met elkaar in verbinding staan, beleven spelers verschillende perspectieven op hun nogal problematische jeugd, terwijl ze ook te maken krijgen met een mysterie in het dorp waar ze verblijven.

Zoals je van Dontnod kan verwachten, snijdt Tell Me Why vermoedelijk serieuzere thema’s aan, zoals hoe herinneringen van dezelfde momenten per individu kunnen verschillen. Ook neemt de game een sprong in het diepe door als eerste een transgender hoofdpersoon – Tyler – in een game te stoppen. Hopelijk op een empathische manier, maar met de ervaring van deze ontwikkelaar en hulp van externe instanties lijkt dat wel goed te komen.

Tell Me Why

Cyber Shadow (PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc) - 2020

Na zes jaar te hebben gewerkt aan Shovel Knight en de beloofde uitbreidingen, is Yacht Club Games klaar om zelf andere games uit te geven. Dit jaar geven ze namelijk Cyber Shadow van ontwikkelaar Aarne Hunziker uit, wederom een tweedimensionale platformer met een retro-uiterlijk. Spelers hakken en springen zich een weg naar hun clangenoten, die protagonist Shadow constant voorzien van nieuwe vaardigheden. Deze lijken niet alleen Shovel Knight als inspiratiebron te nemen, maar bijvoorbeeld ook metroidvania-platformer The Messenger. Met een fantastische chiptune soundtrack en een flink aantal beloofde eindbaasgevechten is Cyber Shadow een van dé platformers om naar uit te kijken.

Cyber Shadow

The Falconeer (Xbox One en pc) - 2020

De Nederlandse game The Falconeer krijgt wereldwijd steeds meer tractie. Niet alleen vanwege het mooie uiterlijk, maar ook dankzij het concept. In deze actie-rpg ben je namelijk piloot van je eigen vogel, die nagenoeg fungeert als een gevechtsvliegtuig. Het beest verzorgen, upgrades kopen en de vloeiende besturing onder de knie krijgen zijn dan ook de belangrijkste gameplayelementen. Gedurende de campagne knallen spelers zich een weg door missies en zijn er verschillende facties om een bondgenootschap mee te sluiten. The Falconeer kan zomaar de volgende indiehit worden.

The Falconeer

Sports Story (Switch) - 2020

We zijn fan van de sport-rpg Golf Story, en daarom houden we het vervolg nauwlettend in de gaten. Sports Story neemt namelijk hetzelfde concept, maar breidt deze flink uit met allerlei sporten: voetbal, honkbal en volleybal. Op een speciale academie krijgen spelers les in deze verschillende sporten, waar ze ook relaties opbouwen met andere studenten, minigames spelen en zelfs kerkers verkennen en spioneren. De creatieve manier waarop ontwikkelaar Sidebar Games een draai geeft aan traditionele sporten, de uitgebreide rpg-elementen en het ogenschijnlijk weer komische schrijfwerk maken Sports Story een indiegame om naar uit te kijken.

Sports Story

Skatebird (Switch en pc) – Eind 2020

Nu de grote skateboardfranchises van weleer zo goed als verdwenen zijn, is het aan onafhankelijke ontwikkelaars om het genre in leven te houden. Skatebird is een van de titels die we hoog hebben zitten, gewoon omdat het concept van de game zo geinig en uniek is. Als een vogel skate je namelijk in een minimalistisch skatepark vol bureauaccessoires en andere kleine, dagelijkse objecten. Desondanks voelt trucs maken en hoog door de lucht flapperen als iets wat je oneindig kunt doen.

Skatebird

Disc Room (pc) - 2020

Een droomteam van onafhankelijke ontwikkelaars werkt momenteel aan Disc Room: Jan Willem Nijman (Vlambeer, Minit), Kitty Kalis (Horizon Zero Dawn, Minit), Terri Vellmann (High Hell) en muzikant Doseone (Enter the Gungeon). De actiepuzzelaar draait om een dappere wetenschapper die gevaarlijke discussen bij de planeet Jupiter onderzoekt. Elke kamer van de game bevat een puzzel, die spelers al cirkelzagen ontwijkend moeten oplossen. Hoewel we verder nog weinig over de game weten, klinkt deze insteek als een garantie voor stressvolle fun.

Disc Room

Eastward (Switch en pc) – ‘Binnenkort’

Eastward is een game om verliefd op te worden. De Chinese studio Pixpil heeft een werkelijk uniek uiterlijk gecreëerd, dat een balans vindt tussen pixelart en prachtig getekende, dynamische en gelaagde omgevingen. Het verhaal van de game draait om een roadtrip door een continent waarin de mensheid langzaam uitsterft, de maatschappij in verval raakt en hoofdpersoon Sam een meisje met mysterieuze afkomst ontmoet. De gameplay doet enigszins denken aan titels als Bastion, met schiet- en mêlee-actie, maar bevat tegelijkertijd ook omgevingspuzzels. Wat deze reis in oostelijke richting ons precies gaat brengen weten we niet, maar we zijn er helemaal klaar voor.

Eastward

Mineko’s Night Market ( PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc) – Releasedatum onbekend

Een eiland vol katten, wat wil je nog meer? In Mineko’s Night Market wordt deze droom werkelijkheid, wanneer een meisje verhuist naar een Japans eiland waarin inwoners de zonnekat Abe aanbidden. Sterker nog: de kat wordt de laatste tijd steeds vaker op het eiland gezien. Wat hierachter zit leren spelers terwijl ze overdag spullen verzamelen door te vissen en land te verbouwen, om deze vervolgens ’s avonds te verkopen op de markt.

Mineko’s Night Market

Haven (Xbox One, Switch en pc) – 2020

The Game Bakers komt na boss rush-game Furi met iets totaal anders: Haven. Deze avontuurlijke ruimte-rpg volgt de geliefden Yu en Kay, die met hun ruimteschip vastzitten op een onbewoonde planeet. Naast hun intieme relatie en dialoogkeuzes draait de game daarom om grondstoffen verzamelen, mysterieuze beesten bevechten en wanneer nodig een slaapplek vinden. Yu en Kay kunnen met hoge snelheid boven het landschap zweven en met de prachtige technologische muziek op de achtergrond lijkt de game iets weg te hebben van Journey. Tot slot is Haven volledig speelbaar in co-op, een eigenschap die maar weinig rpg’s bezitten.

Haven

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Switch-update lost controller-probleem op Apex Legends komt mogelijk naar next-gen consoles
9

Reacties op: Onder de radar: Parels om in de gaten te houden in 2020

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Jorn6810

  • 30 april 2020 10:09
  Leuk lijstje. Kende sommige titels nog niet. Eastward is wel een titel waar ik al een tijd reikhalzend naar uitkijk! De muziek in die trailer is ook echt heel goed :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 30 april 2020 11:13
  @Jorn6810 Wauw, ja de muziek is prachtig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jorn6810

  • 30 april 2020 11:33
  @JaccoPeek Ja die komt 100% op mijn Youtube-kanaal! Sound design is van Hyperduck en die hebben ook 'Dust an Elysian's Tail' gedaan. Ook prachtige soundtrack!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 30 april 2020 16:10
  Hm. Maneater lijkt me instant fun maar ben bang dat het niet erg lang houdbaar is. Haven zat onder m'n radar maar ga ik in de gaten houden! Thnx for sharing!:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smaakmaker

  • 1 mei 2020 00:12
  Jacco ik mis Baldo die ziet er ook echt geweldig uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 1 mei 2020 00:36
  @smaakmaker Jaa! Baldo daar kijk ik echt heel erg naar uit. Maar komt die wel in 2020?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  smaakmaker

  • 1 mei 2020 05:19
  @wazp staat gepland voor zomer 2020

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jorn6810

  • 1 mei 2020 10:39
  @smaakmaker Ik hou van Studio Ghibli en dus ook van deze stijl. Ik maak me wel enigszins zorgen over de clunky gameplay. Hopelijk kunnen ze dat nog iets strakker laten ogen, want dan ben ik zeker aan boord!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaFixer83

  • 5 mei 2020 14:56
  Ik kijk vooral uit naar Cyber Shadow,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.